1709 şube müdürü atamalarında 7 sorunun iptali ne anlama geliyor?

1709 şube müdürü atamalarında 7 sorunun iptali ne anlama geliyor?
Ankara İdare Mahkemesi, Danıştay'ın bozma kararı sonrasında, 2013 yılında yapılan Milli Eğitim Bakanlığı Görevde Yükselme sınavındaki 7 sorunun iptaline karar verdi. Peki bu karar ne anlama geliyor? İşte Avukat Habib Akyol'un 7 soru iptali davasıyla ilgili değerlenmesi:

Ankara 7. İdare Mahkemesinin 27.11.2019 tarih ve E.2015/3014, 2019/2668 sayılı 7 soru iptali davasıyla ilgili değerlendirmelerim:

Söz konusu dava, bireysel açılmış bir dava olmakla birlikte geneli ilgilendiren ( yani o dönem yazılı sınava katılmış herkesi ilgilendiren) hükümler ihtiva etmektedir. Karar gerekçesi incelendiğinde söz konusu durum daha net ortaya çıkmaktadır. Şöyle ki:

a- Mahkeme kararında; tarih alanındaki 17. soruda mantık hatası bulunduğu için hukuka aykırı olduğuna;( Mahkeme karar gerekçesinin bu kısmı dava her ne kadar bireysel açılmış olsa da sınava katılmış herkesi ilgilendirmektedir.)

b- Türkçe alanında 1, 2 ve 5. soruların Türkçe öğretmenlerine avantaj sağlayacak derecede zor olduğuna bu nedenle hukuka aykırı olduğuna; (Gerekçenin bu kısım Türkçe öğretmenleri dışında herkesi ilgilendirmektedir.)

c- Yönetim Bilimi alanında sorulan 7, 8 ve 9. soruların ise bu alana ait sorular olmadığı bu nedenle hukuka aykırı olduğuna; (Gerekçenin bu kısmı ise yine herkesi ilgilendirmektedir.)

karar verilmiş ve dava konusu işlem ile birlikte SADECE DAVACININ SINAVININ İPTALİNE KARAR VERMİŞTİR.

Ayrıca söz karar gerekçesinde 2013 yılı Milli Eğitim Bakanlığı Görevde Yükselme yazılı sınavının tümden iptal edilme sonucu doğurmayacağı ve sadece davacı için yapılan inceleme neticesinde hatalı olduğu belirtilen sorulara tekabül eden puanların değerlendirme dışı bırakılarak Görevde Yükselme yönetmeliğinin 18/2 maddesi doğrultusunda diğer sorulara eşit dağıtılması gerektiği belirtilmiştir. Fakat önemle belirtmeliyim ki; Anayasamızın 2.,10.,36.,125. maddeleri gereği ve bunun yanı sıra ülkemizin taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 14. Maddesine aykırı davranılmaması gereği söz konusu bu gerekçe hali hazırda menfaati ihlal edilen herkese emsal teşkil edecektir.

SONUÇ OLARAK: 29.12.2013 tarihinde yazılı sınava katılmış ve şimdiye kadar söz konusu puanıyla şube müdürü olmamış/olamamış menfaati ihlal edilen tüm adaylar Ankara 7. İdare Mahkemesinin 27.11.2019 tarih ve E.2015/3014, 2019/2668 sayılı kararını emsal gösterip Milli Eğitim Bakanlığına başvurabilir ve talebinin reddedilmesi akabinde ise yasal süresi içerisinde dava açabilir.

Elbette söz konusu kararın kanun yolu incelemeleri devam etmektedir. Fakat 2577 sayılı kanunun 28. Maddesi doğrultusunda kanun yolu incelemeleri beklenmeksizin tebliğden itibaren 30 gün içerisinde de gereğinin yapılması hukuken zorunludur…

Saygılarımla…

Av. Arb.Habib AKYOL/ Kamubiz.com ÖZEL

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
28 Yorum