2023 vizyon belgesinde sözleşmeli öğretmenlik süresi kısalıyor, ücretli öğretmenlerin maaşları artırılıyor.

2023 vizyon belgesinde sözleşmeli öğretmenlik süresi kısalıyor, ücretli öğretmenlerin maaşları artırılıyor.
MEB Vizyon belgesi ile hangi değişikliklerin yapılacağı açıklandı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk 2023 vizyon belgesi ile sözleşmeli öğretmenlik süresi kısalacağını, ücretli öğretmen maaşlarının artırılacağını açıkladı. Vizyon belgesinde ayrıca öğretmenlik meslek kanunu ve teneffüs saatlerinin artırılacağı yer alıyor.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 2023 vizyon belgesini açıkladı. Selçuk'un konuşmasından diğer konu başlıkları şöyle

Bana şapkadan tavşan çıkaracakmış gibi bakmazsanız sevinirim” diyerek sözlerine başlayan Bakan Selçuk, ''Bugün yaptığımız açıklamalarla eğitim sistemimiz yarın en iyi eğitim sistemi olmayacak. Eğitim sistemimiz aniden bir dönüşüm yaşamayacak. Eğitim sistemleri 100 tonluk bir vagon gibidir, spor araba gibi döndüremeyiz.

Ancak bir yol haritamız olacak ve bizim sorumluluğumuz çok daha artacak. Çünkü derdiyle dertlendiğimiz milletimize karşı mahcup olmama gayretimiz yükselecek. Bu gerçekten zor bir süreç.

Türkiye’nin eğitim meselesi, dünyayla rekabet edecek bir eğitim kurma meselesi bir bakanın üstünden kalkabileceği bir mesele değil. Çok daha büyük bir liderlik gerekiyor. Bu Cumhurbaşkanı’mızın liderliği.

Bizi üç yıllık yol haritası sunmaya kimse zorlamadı. Özellikle bir taahhüt altına girmek için ekip arkadaşlarımızla birlikte istedik. Aileler, çocuklar, eğitimciler huzursuz olmasın istedik. İlk kez felsefesi, çevresiyle kapsamlı bir eğitim sistemi olsun.

Çok yol aldık ancak çok daha fazla yolumuz var. Dünya çok daha farklı bir yere doğru gidiyor. Tekillik çağından bahsediyoruz. Dijital, biyolojik ve fiziksel olanın bir araya gelmesi. Bu çağ bizim çocuklarımızı bekliyor. Bunun farkındayız. Türkiye’nin burada çok çok yol alması gerekiyor. Bunun için de yeni beceriler gerekiyor. Bunun eğitim sisteminin içine sızması gerekiyor. Bu bağlamda bizim gerçekten kendimize sorular sorması gerekiyor. Bildiklerimizle, öğrendiklerimizle ne olabiliyoruz? Verilen eğitim nasıl bir dünyaya yol açıyor?

Bizim bir amacımız var. Göz aydınlığımız olan çocuklarımızı geleceğin dünyasına hazırlamak. Bizden ama bizden farklı olan çocuklar yetiştirmek. Burası da çok önemli. Farklı dedik çünkü sistemin bütün bileşenlerini birlikte dönüşüyoruz. Fiziksel, içerik, finansal altyapıyı hepsini birlikte dönüştürüyoruz.

Biz bir millet ödevi yapacağız. Gönül köprüleri inşa ederek yapacağız. Nicelikten niteliğe doğru giden üç yıllık bir perspektifi birlikte gerçekleştireceğiz.

EĞİTİM FAKÜLTELERİ EĞİTİMİ GELİŞTİRİLECEK

Her okulun bir gelişim planı ve modeli var. Her bir okulu anlık olarak yaklaşık 20 küsur parametre üzerinden izlemek ve hangi okulun neye ihtiyacı olduğunu görmemizin mümkün olduğu bir okul bu. Okul yöneticilerinin yetki ve sorumluluklarını kısmen arttırıyoruz. Her okul müdürü açısından çok önem taşıyor. Müdürün yeterliliği çok önemli. Tüm yöneticilerimizin liyakat temelli olmasını istiyoruz. Bir okul mimarisi kuruyoruz. İlkokul, ortaokul ve lise bütünleşik olarak kuruluyor. İlkokulla üniversitenin bağlantısı var. Okullar arasındaki imkân farklılıklarını azaltmak çok önemli. Müfredatla ilgili bir başka şeyi paylaşmak isterim. Genelde müfredatı çıkarır, sonra öğretmen eğitimi yaparız. Aslında müfredatı yazmadan önce öğretmenlerin eğitimini tamamlamak, sonra müfredat yazmak gerekiyor. Daha az ders saati, daha az ders çeşidinin söz konusu olduğu bir müfredattan söz ediyoruz.

EĞİTİM FAKÜLTELERİ EĞİTİMİ GELİŞTİRİLECEK

Öğretmen yetiştirme de çok kritik. Eğitim fakültelerinin öğretmen yetiştirmenin muhakkak değişmesi lazım. Kaynağı kontrol etmeden sistemi kontrol edemeyiz. O sebeple pilot uygulamadan başlayıp yayarak pilot eğitim fakültelerinin oluşturulması.
Sadece mezun olacak öğretmen adaylarımızın değil, mevcut öğretmenlerimiz için de kritik durumlar söz konusu.

TÜRKİYE’NİN ÖĞRENME HARİTASI ÇIKARILACAK

Veriye dayalı eğitim önemli kriterlerimizden biri. Verinin nasıl kullanıldığı çok çok önemli. Bu yüzden de Öğrenme Analitiği Platformu oluşturuyoruz. Türkiye’nin öğrenme haritasının anlaşılması için çok önemli. Veri denetim birimi gibi birimler bunlara destek olacak. Üniversitelerimizde binlerce araştırma yapılıyor ancak bunların hayata konması çok da mümkün olmuyor. Bununla ilgili bir birim oluşturduk. Tüm kademelerde yönlendirme sistematiği geliyor. Çocuklarımızın birçok açıdan tanınabilmesi için bir yapı kuruyoruz. Dolayısıyla bu yapının desteklenmesi gereken ögeleri de öne çıkıyor. Örneğin sınıf öğretmenleri ve diğer bazı branşlar.

Sınav meselesi önemli bir konu. Biz bu sınava kademeler arası geçiş diye bakmıyoruz. Sınav bizim için muhakkak süratle ikinci planda olması gereken bir unsur. Zamanla sınava giren öğrenci, sınavla girilen okul sayısını, okullarımız arasındaki imkân farklılıklarını azaltırsan, doğal olarak sınav baskısının azalması söz konusu olacak. Sınav sayısı, sınavın adından ziyade, sistemin ne kadar iyi olduğuyla ilgileniyoruz.

Erken çocukluk meselesi, bizim en çok bütçe ayırdığımız, zaman ayırdığımız konuların başında geliyor. İlkokul kritik bir dönem.

Okul Mahalle Spor Kulüplerini kuruyoruz. Türk Eğitim Sisteminin bel kemiği ortaöğretimde kırılıyor. Japonya, Singapur’da birçok ülkede lisede 5-6 ders var. Bizde 15-16 ders var. Bir çocuk bir sene boyunca spordan nasıl uzaklaştırılır. Alan seçimini dokuza almak, sosyal girişimcilik dersleri vermek, uluslararası sertifikasyon vermek. Bu ve benzeri birçok şey ortaöğretimdeki kritik noktamız.

MESLEKİ EĞİTİMDE BİR BECERİ SETİ OLUŞTURULACAK

Mesleki eğitim en çok sayfayı alan eğitim. Onu ıslah etmeden sınavlara yığılmayı çözemeyiz. Mesleki eğitimde alan ve dal rehberliğinde bir beceri seti oluşturuyoruz. Dokuzda teorik derslere başlayan meslek lisesi öğrencilerinin niye okulu terk ettiklerini görmek mümkün. OSB, uzay teknolojileriyle, yelkencilik, değirmencilik gibi birçok alanda farklı listeler göreceksiniz. Farklı bakanlıklarımzla konuşup farklı meslek lisesi türleri açacağız. Yurtdışında da meslek okulu açma imkânımız doğacak. Üstün ve özel yeteneklilerle ilgili çok etkin bir çözümleme içindeyiz.

Bütün ilkokullara, ortaokullara, liselere dijital becerinin sızması gerekiyor. Bu sadece okul çağı çocukları için değil yetişkinler için de olacak. 22 yaşını aşmış insanların lise mezuniyetlerini sağlamak için yurtdışında yapıldığı gibi lise diploması verme imkânımız olacak. Bunun için farklı modeller geliştiriyoruz. Hayat boyu öğrenmeyi gerçekten hayat boyu öğrenme şeklinde yapacağız.

Her şey Türkiye’de hazır. Sadece modelleme ve takip çıkarmak önemli.'' dedi.

2023 Eğitim Vizyonu toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ''Öğretmensiz geçen derslerden 60 kişilik sınıf mevcudiyetine kadar birçok sorun vardı önümüzde. Zorunlu eğitimi 12 yıla çıkardık. Eğitimi de 4+4+4 olarak çevirdik. Yaklaşık 1.5 milyon tableti öğrenci ve öğretmenlerimize dağıttık. 

Atadığımız 607 bin yeni öğretmenle, toplam öğretmen sayımızı 920 binin üzerine çıkardık. Böylece hiçbir eğitim kademesinde sınıfların boş kalmamasını, derslerin boş geçmemesini temin ettik. Ders kitaplarını zengin fakir demeden tüm öğrencilerimize ücretsiz olarak verdik, veriyoruz. 

Müfredattan sınav sistemlerimize kadar pek çok farklı projeyi hayata geçirmiş olmamıza rağmen bu konuda istediğimiz gelişmeyi elde edemediğimizi bir özeleştiri olarak söylüyorum.

2023 Eğitim Vizyonu ile eğitimde hedeflediğimiz seviyeye inşallah çıkacağımıza inanıyorum. Bizim gözümüzde eğitim öğretim meselesi özünde bir insan meselesidir. İnsana dair olumlu ve olumsuz her şeyi eğitimin içinde bulmak mümkündür.

İlim Çin’de bile olsa gidip arayınız tavsiyesi, eğitimin evrenselliğine işarettir. Ecdadımızın ihya ettiği medeniyete bakınca dünyanın her yerinden bilim insanlarını topladıklarını görürüz. Her mesele gibi eğitim de içinden çıktığı toplumun vasatını yansıtır. Küresel seviyede iddiası olmayan bir eğitimin millik vasfı boş sözden ibarettir.

Eğitimde çok ileri gidip de ekonomide geri kalmış ya da tam tersi toplum örnekleri bulmak pek mümkün değildir. Türkiye’nin sorunu geçmişte uzun zaman eğitimin insanı geliştiren değil, formatlayan, dikte edileni nesillere aktaran bir mesele olarak görmesidir. Bu çarpık anlayış nesillerimizin heba edilmesine yeteneklerinin körelmesine yol açmıştır. Bu süreçte ne sınav sisteminin, ne de ders kitaplarının kalıcı olmaması işin felsefesi konusundaki çarpıklığın neticesidir.

Biz çocuklarımızın zihinlerini bilgiyle doldurarak diploma kazandırma peşinde koşarken onların gönüllerini bilgiyle doldurmayı ihmal ettik. Böyle olduğu için o diplomalar hep yetersiz kaldı. Talim ve terbiyeyi, eğitim ve öğretimi birlikte sağlamadan bir işin üstesinden gelemeyiz. Geçmişte FETÖ gibi terör örgütleri eğitim sistemimizin bu eksiğini kullanarak toplumumuzu ele geçirmeye kalkmıştır. PKK’nın insan gücünün kaynağı da eğitim sistemimizin boşluklarıdır.

Bunun için 18 başlık altında sıralanan 2023 Eğitim Vizyonu’nun işe insandan başlıyor olmasını isabetli bulduğumu özellikle belirtmek isterim. Eğitimde bugüne kadar attığımız adımlardan istediğimiz sonuçları alamamış olmamızın muhasebesini kendi içimizde yaptık. 2023 Eğitim Vizyonu hazırlanırken geçmişteki tüm çalışmaların değerlendirildiğini biliyorum. Dünya, Türkiye değişiyor, dolayısıyla sorunlar ve onların çözüm yöntemleri de değişiyor. Bu süreklilik içinde geleceğe ilişkin beklentileri en yüksek oranda karşılayan bir çalışmanın ortaya çıktığına inanıyorum.

Herhangi bir yatırım yanlış yapıldığında para ve zaman kaybıdır. Ama eğitimde bir yanlış yapıldığında nesiller, asırlar kaybedilir. Bunun için attığımız her adımı dikkatle hesaplamak, tartmak ve ondan sonra hayata geçirmek zorundayız. Eğitim işi aceleye gelmez. Bunula birlikte eğitim işi ertelemeniz, geciktirilemez.

Türkiye’nin dershane meselesi, bunun en çarpıcı örneğidir. Millete verdiğimiz söz gereği eğitim sistemimizi dershanelere ihtiyaç duyulmayacak hale getirmeye çalıştık. Arkadaşlarıma “Dershaneler varsa, okullar niye var? Bir an önce dershaneleri tavsiye etmemiz ve her şeyi okullarımızda halletmemiz gerekir” dedim. FETÖ’ye 1-2 milyar para kazandırıldı. Benim Anadolu’da bacım niye davarını, bileziğini satsın da çocuğunu dershaneye göndersin. Ancak artık onlar tarih oldu. Şimdi yeni bir dönem başlıyor.

Hangi tedbiri aldıysak, sistemi soktuysak, istediğimiz başarıyı o zaman elde edemedik. Şimdi ediyoruz. Bir takım eller devreye girip dershaneleri hacıyatmaz gibi ayakta tuttu. Sonra bu işin arkasından terör örgütlerinin çıktığına tanık olduk. Bu çevrede 29 şehidimiz var. Bu çatının altında bakın neyi değerlendiriyoruz? Sadece eğitim değil, Türkiye’nin değerler silsilesinde aklınıza ne gelirse, her şey artık bu çatının altından çıkıyor. Dershanelerin tam manasıyla çözülebildiğini söyleyemem ama çözülecek. Farklı isimler altında paralel eğitim sistemi varlığını sürdürüyor. Vizyon Belgesi’nde yer alan bir dizi düzenleme hayata geçtiğinde bu sorunu gerçekçi bir şekilde çözmüş olacağız. 
Devletimiz için tehdide, velilerimiz için de büyük bir yüke dönüşen bu defteri tamamen kapatacağız.

Eğitim denince öğretmenlerimize ayrı parantez açmazsak konuyu eksik bırakmış, bu mesleğe haksızlık etmiş oluruz. Bizim kültürümüzde öğretmenlerimizin üzerimizdeki hakkı anne-babalarımızın seviyesindedir. Bizde, özellikle Anadolu kültüründe el öpmek çok yaygındır. Çocuklara hep annenin, babanın bir de hocanın elini öp derim, başka kimsenin elini öpme.

Öğretmenlere hürmeti eksik etmemeliyiz. Medeniyetimiz bize verdiği tavsiye şudur, bana bir harf öğretenin kölesi olurum anlayışı, öğretmenlik mesleğinin en çarpıcı ifadesidir. Ecdadımıza baktığımızda çocuğunun öğretmenleriyle birlikte anıldığını görürürüz. Gazi Mustafa Kemal ATatürk’ün “Öğretmenler yeni nesil sizin eseriniz olacaktır” sözü de buna işaret. Öğretmenlerimiz, bayrağımızın dalgalandığı her yerde kahramanca görev yapan bir kahramandır. Öğretenlerimiz en kıymetli hazinemiz olan geleceğimizi, geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızı emenat ediyoruz. Bundan daha büyük itibar, şeref olabilir mi? Geleceğe dair ne planı yapıyorsak hepsinin de öznesi öğretmenlerimizdir. Eğitim meselesi insan meselesidir diyoruz ya, onu fiilen biçimlendiren öğretmenlerimizdir. 2023 Eğitim Vizyonu’nda öğretmenlerimiz çok önemli yer tutuyor. Bu kapsamda bir öğretmenlik meslek kanunu hazırlanıp çıkarılacak. 

Öğretmenlerimizin hem çalışma şartlarını, hem de birikimlerini uygun bir yere taşımakta kararlıyız. Sözleşmeli öğretmenliği yeniden düzenliyoruz. Hala 4+2 olmak üzere, toplam altı yıl olan sözleşme süresinin 3+1 toplam dört yıla indiriyoruz.

Böylece birinci sınıfta öğrencileri devralan bir öğretmenimiz dört yıl sonunda bu evlatlarımızı bir üst okula yolcu edip görev süresini tamamlayabilecek. Ayrıca geri kalmış bölgelerde görev yapan öğretmenlerimizi teşvik edecek bazı tedbirler alacağız. Öğretmenliğe kabulde uygulanan pedagojik formasyon şartını kaldırıyoruz. Bu eğitimi artık bakanlığımız kendisi verecek.

Ayrıca tüm öğretmenlerimizin bilgi ve becerilerini meslek içi eğitim yoluyla hedeflerimize uygun seviyeye çıkartacağız. 
Hala ihtiyari olan anaokulu eğitimini de gerekli altyapıyı oluşturduktan sonra zorunlu hale getireceğiz. Her biri gece karanlığını delen bir yıldız olarak gördüğümüz öğretmenlerimize imkanlar nispetinde her türlü desteği sağlamayı sürdüreceğiz.'' dedi.

İlkokullarda not yerine beceri temelli değerlendirme geliyor 

İÇERİK VE UYGULAMA

• Tüm okullarda Tasarım - Beceri Atölyeleri kuruluyor.

• Müfredat çocuklarımızın ilgi, yetenek ve mizaçlarına göre düzenleniyor.

• Zorunlu ders saat ve çeşitleri azalıyor, esnek ve modüler bir ders çizelgesi oluşturuluyor.

OKUL GELİŞİM MODELİ 

• Tüm okullarda Tasarım - Beceri atölyeleri kuruluyor.

• Müfredat çocuklarımızın ilgi, yetenek ve mizaçlarına göre düzenleniyor.

ÖĞRENME ANALİTİĞİ ARAÇLARIYLA VERİYE DAYALI YÖNETİM

• Veriye dayalı yönetimle bürokratik iş yükü azaltılıyor.

• Eğitimin yönetiminde kullanılan veri tabanları bütünleştirilerek sadeleştiriliyor

• Çocuklarımızın öğrenmelerinin takibi ve desteklenmesi için öğrenme analitiği platformu kuruluyor.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

• Okullarımızda yeterlik temelli değerlendirme uygulamaları başlatılıyor

• Sınıftaki çocukların akademik başarılarının izlenmesi ve desteklenmesi için Türkiye genelinde ‘Öğrenci Başarı İzleme Araştırması’ yapılıyor

• Sınavla öğrenci alan okullar kademeli olarak azaltılıyor.

• Çocuklarımızın tüm kademelerde izlenmesi ve desteklenmesi için ‘ e-portfolyo ’ sistemine geçiliyor.

İNSAN KAYNAKLARININ GELİŞTİRİLMESİ VE YÖNETİMİ 

• Öğretmenlik meslek kanunu çıkıyor

• Sözleşmeli öğretmenlerin görev süreleri kısalıyor. (3 ARTI 1 YIL OLUYOR)

• Ücretli öğretmenlerin ücretleri artıyor

• Elverişsiz koşullarda görev yapan öğretmenlere ve yöneticilere teşvik veriliyor

• Öğretmenler ve okul müdürleri yüksek lisanslı oluyor

• Okul müdürlüğü yüksek lisansa dayalı bir meslek oluyor.

• Öğretmen yetiştirme programları uygulama ağırlıklı hale geliyor.

• Öğretmenlere yan alan yüksek lisans imkânı geliyor

• Başarılı öğretmenler yurt dışına gönderiliyor

• Okul yöneticiliğine atanmada liyakat temelli bir değerlendirme geliyor.

• Okul yöneticiliğinin özlük hakları iyileştiriliyor

OKULLARIN FİNANSMANI

• Okullara gelişim bütçesi veriliyor.

• Eğitim hayırseverlerinin bağışları için il ve bakanlık teşkilatında yeni bir yapı kuruluyor.

• Diğer bakanlıklarla işbirlikleriyle eğitimin finansmanında yeni bir kapasite yaratılıyor.

• Mesleki teknik eğitim kurumlarının döner sermaye gelirlerini arttırmak için yeni bir modele geçiliyor.

TEFTİŞ VE KURUMSAL REHBERLİK HİZMETLERİ

• Teftiş sisteminde rehberlik ile inceleme, araştırma ve soruşturma birbirinden ayrılıyor 

• Bakanlık müfettişlerine eğitim politikalarının uygulanmalarının izlenmesine ilişkin yeni bir rol veriliyor.

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK

• Öğrencilere kariyer rehberliği sistemi geliyor.

• Psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri Milli Eğitim Sistemimizde yeniden yapılandırılıyor

• Türk kültürüne özgü tanılama, yönlendirme, yetkinlik araçları yapılandırılıyor.

• Rehberlik araştırma merkezleri (RAM) yeniden yapılandırılıyor. 

ÖZEL EĞİTİM 

• Özel gereksinmeli çocukların tespiti için Türkiye genelinde taramalara başlatılıyor.

• Yerel yönetimlerin özel eğitim birimleri kurması teşvik ediliyor.

• Özel gereksinimli çocuklarımız için mobil eğitim setleri oluşturuluyor


ÖZEL YETENEK

• Özel yetenekli öğrenciler için mevzuat çıkarılıyor

• Özel yetenekli öğrencilerin desteklenmesi için bir kurul oluşturuluyor.

• Bilim sanat merkezleri yeniden yapılandırılıyor.

• Özel yetenekli öğrencilerin eğitiminde okul ve eğitim sistemindeki uygulamalar iyileştiriliyor

• Özel yetenekli çocuklar için müfredatta seçmeli dersler geliyor.

• Özel yeteneklilerin eğitimine yönelik lisans ve lisansüstü öğretmen yetiştirme programları güncellenerek yayılımı sağlanıyor.

YABANCI DİL EĞİTİMİ 

• Yabancı dil öğreniminde kademelere göre farklı öğretim yöntemleri uygulanacak

• Yabancı dil öğretmenlerine yüksek lisans ve uluslararası sertifika imkanı sağlanıyor

• Okul ve program türlerine göre farklı dil becerileri ön plana çıkarılıyor.

• Yabancı dil öğrenimi dijital platformları kuruluyor.

• Yabancı dile öğreniminde erken yaş çocukları için oyun, hikaye, karaoke kullanılıyor.

ÖĞRENME SÜREÇLERİNDE DİJİTAL İÇERİK VE BECERİ DESTEKLİ DÖNÜŞÜM 

• Dijital eğitim-öğretim içeriği geliştirme ekosistemi oluşturuluyor.

• Ulusal dijital içerik arşivi oluşturuluyor

• Dijital yeni nesil ölçe araçları geliştiriliyor

• Dijital öğrenme materyalleri geliştiren lider öğretmenler destekleniyor.

ERKEN ÇOCUKLUK 

• 5 yaş erken çocukluk eğitimi zorunlu eğitim kapsamına giriyor.

• Şartları elverişsiz ailelere okulöncesi çocukları için materyal ve kırtasiye desteği geliyor.

• Yaz dönemlerinde okullarda oyun temelli yaz okulu programları açılıyor. 

• Okul öncesi eğitimde kalitenin arttırılması için ortak ‘kalite standartları’ uygulamaya giriyor.

TEMEL EĞİTİM

• İlkokullarda not yerine beceri temelli değerlendirme geliyor.

• İlkokullarda teneffüs süreleri arttırılıyor.

• İlkokul ve ortaokullarda Tasarım Beceri Atölyeleri kuruluyor.

• Eğitim kayıt bölgelerinde Okul - Mahalle spor kulüpleri kuruluyor.

• Türkçe temel eğitimin öncelikli alanlarından biri oluyor.

ORTAÖĞRETİM 

• Liselerde ders saatleri yarıya yakın azalıyor.

• Çocukların mesleki yönelimlerine ilişkin yeni bir yapı kuruluyor

• Çocukların ilgi yetenek ve mizaçlarına yönelik seçmeli dersler geliyor.

• İş ve bilişim dünyasına ilişkin isteyen çocuklara ulusal ve uluslararası sertifika eğitimleri geliyor.

• Alan seçimi 9. sınıftan başlatılıyor.

• Pansiyondaki yatılı öğrencilerin yemek, yatak ve sosyal imkânları geliştiriliyor.

FEN LİSELERİ VE SOSYAL BİLİMLER LİSELERİ

• Ders çizelgeleri öğrencilerin araştırma-geliştirme becerilerin iyileştirilmesi için yeniden düzenleniyor.

• Fen ve sosyal bilimler liselerinde görev yapacak öğretmen ve okul yöneticileri ölçütler geliyor

• Bilim insanları fen ve sosyal bilimler lisesindeki öğrencilere eğitim ve araştırma koçu oluyor.

İMAM HATİP ORTAOKULLARI VE LİSELERİ

• İmam hatip okullarında program çeşitliliği korunuyor. 

• Ders çeşidi azaltılıyor

• Öğrencilerin yönelimine göre esnek ve modüler bir yapı geliyor.

• Arapça ve İngilizce yaz okulları açılıyor

• İmam hatip okullarıyla üniversiteler arasında işbirliği mekanizmaları kuruluyor

MESLEKİ-TEKNİK EĞİTİM

• Döner sermaye gelirlerinden alınan %15’lik hazine kesintisi %1’e düşürülüyor.

• Esnek ve modüler müfredat geliyor.

• Alan eğitimleri 9. sınıfta başlıyor.

• Mesleki teknik eğitim öğrencileri okurken çalışıyor.

• Yurt dışında mesleki teknik eğitim imkânları geliyor.

• Millî savunma sanayi sektörüne ara eleman yetiştiriliyor.

• Başarılı projelere mikro kredi sağlanıyor. 

ÖZEL ÖĞRETİM

• Özel öğretim kurumlarıyla ilgili bürokrasi azaltılıyor

• Özel öğretimde haksız rekabetin önüne geçiliyor

• Özel ve resmi eğitim kurumları arasında işbirliği mekanizmaları kuruluyor

HAYATBOYU ÖĞRENME

• Okul dışı kalan yetişkinler için diplomaya esas müfredat yapısı sadeleştiriliyor.

• Yetişkinlere 21. yüzyıl becerilerine yönelik farkındalık ve beceri eğitimleri başlıyor.
• Ulusal Hayat Boyu Öğrenme İzleme Sistemi Kuruluyor.

• Başta kadın ve çocuk olmak üzere şiddetle mücadelede farkındalık eğitimleri yaygınlaştırılıyor.

• Her türlü bağımlılıkla mücadelede farkındalık ve bilgilendirme eğitimleri yaygınlaştırılıyor.

Sözleşmeli öğretmenlik süresi kısalıyor.

Ücretli öğretmenlerin maaşları artırılıyor.

Pansiyonlardaki yatılı öğrencilerin imkanları geliştiriliyor.

Ders çizelgeleri yeniden düzenleniyor.

Öğretmen ve okul yöneticileri için ölçütler getiriliyor.

Orta öğretimdeki ders bilgisini yarı yarıya azaltmamız lazım

Yabancı dilde asgari 2 yılda bir gelişme kaydetmiş olacağız.

Çok farklı lise türleri açacağız, bunu hemen önümüzdeki haftalarda göreceğiz.

Bu arada beklentiyi çok yüksek tutmayalım, benim uykularım kaçıyor. Ama bunları yapabiliriz.

5 yaş erken çocukluk eğitimi, zorunlu eğitim kapsamına alınacak

Teneffüs süreleri artırılıyor

Özel eğitim kurumlarıyla ilgili bürokrasi azaltılıyor

- Öğretmenlik meslek kanunu çıkartılıyor.

-Sözleşmeli öğpretmenlerin görev süresi kısalıyor.

-Ücretli öğretmenlerin maaşı artırılıyor.

- 5 yaş erken çocukluk eğitimi zorunlu eğitim kapsamına alınıyor.

-Liselerde ders saatleri yarı yarıya azalıyor.

-Çocukların ilgi alanı ve mizacına yönelik seçmeli dersler geliyor.

-Ders çizelgeleri yeniden düzenleniyor.

-Öğretmen ve okul yöneticileri için ölçütler getiriliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 Vizyon Belgesinin açıklandığı toplantıda, Bakan Ziya Selçuk'tan sonra şunları ifade etti.

Bizim kültürümüzde öğretmenlerimizin üzerimizdeki hakkı anne baba kadar vardır.

Hep derim öğretmenin annenin ve babanın elini öp başka da kimsenin elini öpmeyin

Öğretmenlerimize hürmeti asla eksiltmeyiz. Öğretmenlerimize en kıymetli hazinemiz olan çocuklarımızı emanet ediyoruz. Bundan daha büyük itibar ve şeref olabilir mi?

Önümüzdeki dönemde öğretmenlik meslek kanunu hazırlanıp çıkarılacak.

Erdoğan: Sözleşmeli öğretmenliği 3+1'e indiriyoruz

halen 4+2 olmak üzere 6 yıl olan sözleşme süresini, 3+1 toplam 4 yıla indiriyoruz.

Ayrıca geri kalmış yörelerde öğretmeleri teşvik edecek bazı şeyler yapacağız.

Pedagojik formasyon şartını kaldırıyoruz. Bu eğitimi Bakanlığımız kendisi verecek.

Öğretmenlerin meslek içi eğitim yoluyla hedeflere uygun seviyeye yükselteceğiz 

Okullara gelişim bütçesi veriliyor

5 yaş erken çocukluk eğitimi zorunlu eğitim kapsamına alınıyor

Özel yetenekli öğrenciler için mevzuat geliyor

İlkokullarda not yerine beceri temelli değerlendirme geliyor

Liselerde ders saatleri yarıya yakın azalıyor

Çocukların mesleki yönelimi için yeni yapı kuruluyor

Çocukların ilgi alanı ve mizacına yönelik seçmeli dersler geliyor

Bilişimle ilgili çocuklara serfika eğitimi geliyor

Yaz döneminde okullarda oyun temelli program uygulanacak

Tüm okullarda tasarım-beceri atölyeleri kuruluyor.


yenileniyor...

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum