29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Resmi Tatilinde Öğretmenlere (DYK) Destekleme ve Yetiştirme Kurs Ücreti Ödenecek mi?

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Resmi Tatilinde Öğretmenlere (DYK) Destekleme ve Yetiştirme Kurs Ücreti Ödenecek mi?
Her resmi tatil döneminde sıkça sorulan bir soruyu gündeme almak istedim.Öncelikle şunu ifade etmeliyim.Ne yazık ki amacının ötesine çıkmış durumda olan DYK kursları rant kapısı haline geldi.Bakanlığın bu konuda başta öğrenci sonra öğretmenlerin haklarını gözeterek yeniden bir düzenleme yapması gerekmektedir

Konumuza gelecek olursak ; Milli Eğitim Bakanlığı Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Ders görevinin yapılmış sayılacağı haller "başlıklı 16. maddesinin 1. fıkrası (b) bendindeki; " b)İl düzeyinde milli ve mahalli bayramların kutlamaları için kurulan hazırlık komitelerinde görevlendirilen yönetici ve öğretmenler, milli ve mahalli bayramların hazırlık çalışmalarına katılan yönetici ve öğretmenler, söz konusu bayramların hazırlık çalışmalarına ve törenlerine sınıf veya okul bütünlüğünde katılan öğrencilerin öğrenim gördüğü eğitim kurumlarının yönetici ve öğretmenleri ile milli bayramlar nedeniyle tatil edilen günlerde ders görevlerini yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler, bu sürelerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim ve hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılırlar." hükümlerine istinaden milli bayramlar nedeniyle tatil edilen günlerde ders görevlerini yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler, bu sürelerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim ve hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılmaktadırlar.

Peki DYK kursları  için durum nedir ?
Milli Eğitim Bakanlığının,  Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğünün sorusu  üzerine verdiği  13.12.2017 tarih ve  28892082-869-E.21459634 sayılı  resmi yazısında ;
“Yönetici ve öğretmenlerin ,  yalnızca hafta  içinde milli ve mahalli bayramlar nedeniyle tatil edilen  günlere rastlayan Destekleme ve Yetiştirme  kurslarındaki ders görevlerinin yapmış sayılmalarının mümkün  bulunduğu ; gerek  hafta içine gerekse hafta sonlarına rastlayan milli ve mahalli bayram günlerinde  fiilen yerine getirmedikleri ders dışı eğitim çalışmaları kapsamındaki ders görevlerini yapmış sayılmalarının  ise mümkün bulunmadığı değerlendirilmektedir” denilmektedir. Yani görüş yazısına göre hafta  içine denk gelen resmi tatillerde DYK kursları  için ek ders  ödenir fakat ders dışı egzersiz  çalışmaları  için ek ders ödenmez…

Bu görüş yazısına aksi bir durum  ise ; 2018-2019 ÖĞRETİM YILI DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSLARI   E- KILAVUZUNDA yer almaktadır.

Kılavuzun 1.10 maddesinde ; “ DYK’ların, örgün eğitim müfredatı kapsamında Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü resmî internet sayfasında yayımlanan kurslara ait örnek ders planları çerçevesinde yürütülmesi esastır. Planı yayımlanmayan dersler için o derse giren öğretmen tarafından ders planı oluşturulur. Resmi tatiller ile milli ve dini bayram tatillerinde kurs planlaması yapılmaz. Kurslara ait iş takvimi çerçevesinde öğretmen tarafından düzenlenecek ders planları en geç kursların açıldığı haftanın son iş gününe kadar kurs merkezi müdürlüğünce onaylanır.” denilmektedir.
Buradan anlaşılacağı  üzere  resmi tatiller ile milli ve dini bayram tatillerinde kurs planlaması yapılamayacağı  için bu günlerde herhangi bir DYK kurs ücreti  ödenmemelidir.
Geçmiş yılların kılavuzlarında olmayan bu madde  ile kafalardaki soru  işareti son bulacaktır diye düşünüyorum.
Saygılar…
Murat  Mehmet  Güler
Eğitimci –Yazar
[email protected]

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum