Almanca ve Fransızca öğretmen atamaları Meclis gündemine taşındı

Almanca ve Fransızca öğretmen atamaları Meclis gündemine taşındı
Almanca ve Fransızca öğretmenliği mezunlarının atamalarına ilişkin verilen soru önergesi Meclis Başkanlığına sunuldu. İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya SELÇUK tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle TBMM'ye Almanca ve Fransızca öğretmenlerini ilgilendiren soru önergesi verdi. Soru önergesi, Almanca ve Fransızca öğretmenlerinin Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi sonucuna göre atanabilmesi için düzenleme yapılması talebine ilişkindir.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 
Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya SELÇUK tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim. 28/02/2019 
İsmail KONCUK Adana Milletvekili 

03.01.2017 tarihli ÖSYM duyurusuyla, İngilizce öğretmenliği dışındaki dillerin ÖABT (öğretmenlik alan bilgisi testi) ilkbahar dönemi YDS'ye girmesi kararı alınmıştır. Zaten İtalyanca, Rusça gibi dillerde alım yapılmamaktadır, dolayısıyla sınava çoğunlukla Almanca ve Fransızca öğretmenleri girmektedir. 2019 Şubat ataması için açıklanan kontenjan sayıları ihtiyaca karşılık gelmemekte ve yetersiz kalmaktadır. 

ÖABT, öğretmen adaylarının alanlarındaki yeterliliği ölçen sinavdır. YDS ise akademisyenler veya yabancı dil tazminatı almak isteyen kamu personelinin yabancı dil bilgisi seviyesini belirlemek için yapılan bir sınavdır ve içeriği de bu amaçlara uygun olarak düzenlenmiştir. ÖABT içerik olarak alan bilgisini ölçerken, YDS'de üniversitede dil bölümlerinin gördüğü Dilbilim, Edebiyat ve Alan Eğitimi derslerinden sorular yoktur. Bu nedenle birbirini karşılamayan bu sınavları, yabancı dil öğretmen atamalarında birbirinden ayrı tutmak gerekmektedir. Ayrıca ÖSYM'nin yaptığı duyuru tarihi sınava girecek adaylar açısından talihsiz olmuştur. YDS 24.03.2019 tarihinde ÖABT ise 28.07.2019 tarihinde yapılacaktır. Görüldüğü üzere adaylar, hem sinav içeriği hem de zaman yönünden mağdur duruma düşmektedirler. 
Almanca ve Fransızca öğretmen adaylarının da tüm öğretmen adayları gibi içerik yönünden aldıkları eğitime uygun olan ÖABT’ye girmelerini ve atama kontenjanlarımızda da artış yapılmasını beklemekteyiz. 

Bu bağlamda; 
1.
MEB tarafından, ÖSYM'ce ÖABT kapsamında sınav yapılmayan Almanca ve Fransızca gibi dillerde öğretmen atamalarında YDS sonuçları yerine, öğretmen ataması İngilizce öğretmenliğinde olduğu gibi YDS yerine ÖABT ile atanması amaca uygun olacaktır. Bu nedenle Almanca, Fransızca öğretmenlerinin tüm öğretmen adayları gibi ÖABT ile atanması için yeni bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz? 

Kamubiz.com ÖZEL / ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.