Halk Eğitim'de görev yapan usta öğreticilere kadro için kanun teklifi

Halk Eğitim'de görev yapan usta öğreticilere kadro için kanun teklifi
Halk Eğitim'de görev yapan usta öğreticilerin kadroya alınması için Devlet Memurları Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifi ve gerekçesi haberimizde..

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 
Halk Eğitim'de görev yapan usta öğreticilerin kadroya alınması için Devlet Memurları Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifim ve gerekçesi ektedir. Gereğini saygılarımla arz ederim (06.12.2018) Fatma KAPLAN HÜRRİYET / Kocaeli Milletvekili 

GEREKÇE 
Türkiye'nin her ilinde, her köyünde görev yapan, Millî Eğitim Bakanlığının memur olarak görmediği, Çalışma Bakanlığının işçi olarak görmediği giyim, bilgisayar, el sanatları, makine nakışları, halk oyunları gibi branşlarda uygulamalı meslek eğitimi veren kadrosuz usta öğreticiler kadro beklemeye devam ediyorlar. Sayıları 22 bini bulan ve hiçbir iş güvencesi, kıdem tazminatı gibi hakları olmayan usta öğreticiler kadrolular gibi özlük haklarını çoktan hak etmiş durumdalar. Usta öğretici olarak kadrosuz görev yapan binlerce eğitimci; iş güvenceleri, kıdem tazminatı hakları, sosyal güvenceleri yok ve çok düşük ücretlerle çalıştırılıyor. 

Yaygın eğitim kurumları yönetmeliğine göre usta öğreticiler bir yılda 11 aydan fazla çalışmadıkları için kıdem tazminatından da yararlanamamaktadır. Usta öğreticilere ödenen ücretlerin destekleme ve yetiştirme kurslarında olduğu gibi ders saati ücretinin iki katı şeklinde ödenmesi kadrolu öğretmenleri ve kadrolu usta öğreticilere verilen özlük haklarından yararlanmaları için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması gerekmektedir. 

Kadrosuz usta öğretici SGK prim gün sayılarının artırılması için gerekli düzenlemeler yapılarak haftalık 30 saat ders okutan bir usta öğreticinin aylık 30 gün SGK primi masının sağlanması gerekmektedir. 

1991 yılından sonra bu kadroya atama yapılmamıştır. Son yıllarda çoğunluğu ön lisans ve lisans mezunlarından oluşan on binlerce 'Kadrosuz Usta Öğretici' kadro beklemektedir. 

Bu kanun teklifi ile usta öğreticilerin yukarıda sözü geçen sorunlarının çözümüne yönelik adımlar atılması sağlanacaktır. 

MADDE GEREKÇELERİ 
MADDE 1- Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Halk Eğitim Merkezlerinde, Milli Eğitim Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Devlet Personel Başkanlığınca müştereken belirlenen memur kadrolarına, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altmış (60) gün içinde kurumlarinca atanması sağlanır. 
MADDE 2- Yürürlük maddesidir. 
MADDE 3- Yürütme maddesidir. 

DEVLET MEMURLARI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ 
MADDE 1- 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir. 
"GEÇİCİ MADDE 46- Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Halk Eğitim Merkezlerinde çalışan usta öğreticiler Milli Eğitim Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığınca müştereken belirlenen memur kadrolarına, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altmış gün içinde kurumlarınca atanırlar. Bu madde kapsamında usta öğreticilerin atanacağı memur kadroları sinif, unvan ve derecelerine uygun olmak şartıyla, başka bir işleme gerek kalmaksızın atama işleminin yapıldığı tarih itibarıyla ihdas edilerek Milli Eğitim Bakanlığına ait kadro cetvellerinin ilgili bölümlerine eklenmiş sayılır. İhdas edilen kadrolar; unvanı, sınıfı, adedi, derecesi, teşkilatı ve birimi belirtilmek suretiyle birinci fıkrada belirtilen altmış günlük sürenin bitiminden itibaren iki ay içinde Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığına bildirilir. 
Bu maddenin uygulamasında ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye Milli Eğitim Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı yetkilidir." 
MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Kamubiz.com ÖZEL / ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
14 Yorum