İYEP Kursu Ek Ders Ücreti ve Ek Hizmet Puanı Sorunu

İYEP Kursu Ek Ders Ücreti ve Ek Hizmet Puanı Sorunu
Milli Eğitim Bakanlığı ilkokullarda yetiştirme programları (İYEP) 2017 -2018 Eğitim Öğretim yılında seçilen 12 pilot ilde uygulanmasının ardından dönütlerin olumlu olması ile beraber 2018-2019 eğitim öğretim yılında 3. ve 4. Sınıfta okuyan öğrenciler için tüm yurtta uygulanmaya başlamıştır. Asıl hedef kitle 3. sınıflardır.

Burada amaç: İlkokulların 3. sınıfına devam eden, özel eğitim tanısı olmayan, önceki eğitim ve öğretim yılları içinde çeşitli nedenlerle Türkçe ve Matematik dersi öğretim programlarında yer alan kazanımları yeterli düzeyde edinemeyen öğrencilerin yetiştirilmesi.

Her hangi bir nedenle (özel eğitim ihtiyacı hariç) akranlarına göre eksik kalmış çocukların akranları ile aynı seviyeye getirilebilmesi için yapılan bir çalışma. Matematik ve Türkçe derslerinden modül şeklinde tasarlanan program ilkokulu bitiren her öğrencinin bu kazanımları elde etmesini amaçlıyor.

Temel Eğitim Genel Müdürlüğünün başlattığı program yerinde bir uygulamadır fakat bazı konularda eksiklikler göze çarpmakta.

 Sahada bu alanda görevlendirilen sınıf öğretmenlerin iki konuda talepleri şunlardır:

1- Bilindiği üzere Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ortaokullar,  liseler ve Halk Eğitim Merkezlerinde öğretmenler destekleme ve yetiştirme (DYK) kursları açmaktadır. Bu kurslarda görevli öğretmenlerin ek ders ücretleri % 100 artırımlı ödenirken ilkokullarda yetiştirme programları (İYEP) görev alan öğretmenlere normal ek ders ücreti ödenmektedir. Aynı günler aynı saatlerde benzer kursları yapan bu öğretmen grupları arasında ki bu ücret farkının kapanmasını talep ediyor sınıf öğretmenlerimiz.

2- Destekleme ve Yetiştirme Kurslarında görev alan öğretmenlere verilen her ay için 0,5 Ek Hizmet puanı uygulamasının İYEP'te görev yapan sınıf öğretmenlere de verilmesi. Bu konuda da sınıf öğretmenleri mağduriyet yaşadıklarını ifade ediyorlar. Bu konuda Temel Eğitim Genel Müdürlüğünün olumlu görüş yazısının olduğu bilinmekte.

Bu bağlamda Personel Genel Müdürlüğünce; İlkokullarda Yetiştirme Programında (İYEP) görev alanlara ek puan verilmesi için yönetmelik değişikliği gerekiyor. Bu nedenle Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin hizmet puanları başlıklı 40. maddesindeki ilgili kısma "İlkokullarda Yetiştirme Programında (İYEP)" ibaresin eklenmesi yeterli olacaktır.  

Bu iki önemli konunun çözüme kavuşturulması halinde ilgili programın daha iyi sonuçlar vereceği açıktır.

Bu iki konuda mağdur edilen sınıf öğretmenleri ivedilikle mağduriyetlerin giderilmesini ve haklarının kendilerine teslim edilmesini bekliyor.

Rafet URAL/ [email protected]

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
5 Yorum