Maarif Müfettişleri Ne İstiyor?

Maarif Müfettişleri Ne İstiyor?
MEB Teftiş Kurulu Yönetmeliği 20 Ağustos 2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlandı. Yeni Yönetmelik sonrası, 24/5/2014 tarihli ve 29009 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Denetim Başkanlığı ile Maarif Müfettişleri Başkanlıkları Yönetmeliği de yürürlükten kaldırıldı.

MEB Teftiş Kurulu Yönetmeliği 20 Ağustos 2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlandı. Yeni Yönetmelik sonrası, 24/5/2014 tarihli ve 29009 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Denetim Başkanlığı ile Maarif Müfettişleri Başkanlıkları Yönetmeliği de yürürlükten kaldırıldı. 

Yeni Yönetmelikte; müfettiş yardımcılığına atama, müfettiş  yardımcılarının yetiştirilmesi, müfettişliğe atama, müfettiş ve müfettiş yardımcılarının görev ve yetkileri, müfettişlerin görevden uzaklaştırma yetkileri, müfettişlerin bilgi ve belge isteme yetkileri, müfettiş ve müfettiş yardımcılarının sorumlulukları ve yasaklar, müfettişlerin yazışma yöntemi ve haberleşme, MEB Teftiş Kurulu rehberlik ve denetim ilkeleri, rehberlik hizmetlerinin çeşitleri, kapsamı ve uygulanması başlıkları dikkat çeken başlıklardan oldu. 

Yeni Yönetmelik ve maarif müfettişlerinin talepleri hususunda, Tüm Eğitimciler ve Eğitim Müfettişleri Sendikası (TEM-SEN) tarafından Sayın Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Milli Eğitim Bakanına iletilen dilekçe, bu konuda maarif müfettişleri arasında kimi rahatsızlıkların olduğunu da ortaya koydu. Dilekçede dile getirilen hususlar aynen şöyle; 

“Milli Eğitim Bakanlığınca, 2017 Ocak ayında Bakanlık Maarif Müfettişi kadrolarına atama yapmak için yapılan mülakatta 2.000’e yakın Maarif Müfettişi başarılı olmuştur.17 Ağustos 2017 tarihi itibarıyla 431 Maarif Müfettişi,  Bakanlık Maarif Müfettişi kadrosuna alınmış yaklaşık 1.700 Maarif Müfettişi kadrosuzluk nedeniyle bu göreve alınamamıştır. Yurt düzeyine yayılmış 60 Bin okul ve kurumu, 1 Milyon çalışanı, 18 Milyon öğrencisi olan Milli Eğitim Sisteminde etkili ve verimli denetim hizmetinin sunulmasında Teftiş Kurulu şimdiye kadar 5.000 kişilik Müfettiş ekibiyle bile yetersiz kalmışken, 431 kişilik Müfettiş ekibiyle teftiş hizmetinin yürütülmesinin imkânsız olduğu aşikârdır. Yeterli teftiş hizmetinin sunulamaması toplumda telafisi imkânsız zararlara ve acılara sebebiyet vermektedir, vermeye devam edecektir. 150 yıllık geçmişi olan kariyer meslek mensubu, yıllarca teftiş görevi yapmış, bu alanda uzmanlaşmış, gerekli yetkinliğe,  kariyer ve liyakate sahip Maarif Müfettişlerinden,  bir kısmı göreve başlatılırken diğer kısmının maaş ve özlük hakları verildiği halde bu göreve başlatılmamış olması doğru değildir. Bakanlık Maarif Müfettişliği için 1.700 kadro tahsis edilmesini talep ediyoruz.” 

Yetişmiş insan kaynağı bu ülkenin en önemli sosyal sermayesi ve geleceğe umutla bakmamızı sağlayacak olan en önemli unsurlardan birisidir. 

Biz de bu konuda TEM-SEN’in taleplerini yerinde buluyoruz. Çünkü Yönetmelik hükümleri doğrultusunda açılmış olan sınavı kazanmış, Bakanlık Maarif Müfettişliğine atanmayı hak etmiş, sadece kadrosuzluk medeniyle bu göreve atanamamış olan ve atıl bir şekilde il milli eğitim müdürlükleri bünyesinde görev yapan maarif müfettişlerinin, uzun yıllar boyunca edindikleri deneyim ve birikimlerin heba olmasına izin verilmemelidir. 

Abdullah Damar/ Eğitimci-Yazar

YENİ FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum