Öğretmenler ikinci il dışı yer değiştirme hakkı istiyor

Öğretmenler ikinci il dışı yer değiştirme hakkı istiyor
Milli Eğitim Bakanlığı 6-10 Ağustos arası aldığı öğretmenlerin il dışı yer değiştirme başvurularını 11 Ağustos’ta sonuçlandırdı. Binlerce öğretmen yer değiştirme isteğinde bulundu. Fakat sınırlı sayıda açılan il dışı kontenjanlarla binlerce öğretmenin ise il dışı yer değiştirme isteği yerine getirilemedi. Bu yüzden öğretmenler özür grubu ve idareci atamalarından hemen sonra daha önceki bazı yıllarda yapıldığı gibi ikinci yer değiştirme hakkı istiyor.

Milli Eğitim Bakanlığı 6-10 Ağustos arası aldığı öğretmenlerin il dışı yer değiştirme başvurularını 11 Ağustos’ta sonuçlandırdı.  Binlerce öğretmen yer değiştirme isteğinde bulundu. Fakat sınırlı sayıda açılan il dışı kontenjanlarla binlerce öğretmenin ise il dışı yer değiştirme isteği yerine getirilemedi. Bu yüzden öğretmenler özür grubu ve idareci atamalarından hemen sonra daha önceki bazı yıllarda yapıldığı gibi ikinci yer değiştirme hakkı istiyor.

İl içi yer değiştirmelerde birçok okulda kontenjan açılırken il dışı yer değiştirmelerde aynı yerleşim yerinde hiçbir kontenjan açılmayabilmektedir. Aynı zamanda Türkiye genelinde il dışı yer değiştirme başvuruları için açılan kontenjanlar yıldan yıla azalmaktadır. Örneğin 2018 yılında toplam 75.705 kontenjan açılırken bu sayı 2019 yılında 58.469’a düşmüştür. 2020 yılında ise bu sayı 46.746’ya düşerek öğretmenleri hayal kırıklığına uğratmıştır. Oysa personel eski müdürü Hamza Aydoğdu sosyal medyada bir öğretmene yer değiştirmelerin bu yıl ağustos ayında yapılmasının sebebinin daha çok kontenjan açmak için olduğunu ifade etmişti. Ne var ki çoğu branşın kontenjanında birçok il yer bile almamıştır. Umutla il dışı yer değiştirmeyi bekleyen öğretmen kontenjan listesinde kendi memleketini dahi görememiştir. Uzun yıllar zorunlu hizmet bölgelerinde çalışıp hizmet puanı biriktiren birçok öğretmen bu yüzden tercih dahi yapamamıştır.

Aynı zamanda 19 Haziran 2020’de Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik de birçok öğretmenin mağdur olmasına neden olmuştur.  Örneğin yıllardır zorunlu hizmet bölgelerinde puan biriktirmeye çalışan öğretmenler bir gecede dezavantajlı konuma düşmüştür. Bu bölgelerde doktora veya yüksek lisans yapma imkânı çok sınırlıyken daha merkezi konumda çalışıp doktora yapan öğretmen 90 puan, yüksek lisans yapan öğretmen 50 puan almıştır. Ayrıca sosyal medyadaki bazı iddialardan da anlaşılmaktadır ki bu sene mart ayında kapanan Destekleme ve Yetiştirme Kursları kimi okullarda haziran ayında kapatılarak yanlış hizmet puanı hesaplamasına neden olmuştur.

Tüm bunlara bir nebze çözüm olması için öğretmenler özür grubu ve yönetici atamalarından hemen sonra normların güncellenerek ikinci il dışı yer değiştirme başvurularının açılmasını istiyor. Günlerdir sosyal medya üzerinden seslerini duyurmaya çalışan öğretmenler bu isteklerinin bakanlığa veya devletimize ek bir yük getirmeyeceği için Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un da bu meseleye olumlu yaklaşacağını düşünüyorlar

Kamubiz.com/ÖZEL

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
2 Yorum