Öğretmenlere zorunlu hizmet tazminatı, yeni 40 bin atama ve ek gösterge açıklaması

Öğretmenlere zorunlu hizmet tazminatı, yeni 40 bin atama ve ek gösterge açıklaması
Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, 05-07-10.2018 tarihleri arasında Bingöl, Muş ve Bitlis’te gerçekleştirdiği şube ziyaretlerinde 2018 yılı sonuna kadar kadrolu olarak ek 40 bin öğretmen ataması yapılması ve zorunlu hizmet tazminatının hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Geylan, “Sözleşmeli, ücretli öğretmen istihdamı kaldırılmalı, tüm öğretmenler kadrolu olarak atanmalıdır” dedi.

Genel Başkan Geylan, aynı gün Ahlat’ta düzenlenen Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölge Toplantısına katıldı. Toplantıda Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki şubelerimizin başkan ve yönetim kurulu üyeleri de hazır bulundu. Toplantıda bir konuşma yapan genel Başkan Geylan sözleşmeli, ücretli öğretmen istihdamına karşı olduklarını belirterek, “Öğretmen atamaları sadece KPSS puan üstünlüğüne göre kadrolu olarak yapılmalıdır” dedi. Türk Eğitim-Sen’in sözleşmeli öğretmenler için yaptığı mücadeleleri anlatan Geylan şunları söyledi: “Sözleşmeli öğretmenlik Adalet ve Kalkınma Partisi’nin icraatıdır. Hatırlanacağı üzere 2005 yılında 4/C statüsünde kısmi zamanlı geçici sözleşmeli öğreticiliği getirdiler. Sendikamız zaman kaybetmeden bunu yargıya taşıdı. Yargı da öğretmenlik mesleğinin tam zamanlı yapılması gereken bir uzmanlık mesleği olduğunu belirterek, uygulamayı iptal etti. Bunun üzerine Hükümet bu öğretmenleri 4/B statüsüne geçirdi. Türk Eğitim-Sen olarak sözleşmeli öğretmenliğin iptali için de çok mücadele verdik. Dava açtık, çok sayıda eylem yaptık, basın açıklamaları ile gündem oluşturduk. Nihayetinde 2011 yılı seçimleri öncesinde MHP ve CHP, bizim oluşturduğumuz kamuoyu sonucunda seçim beyannamelerine sözleşmeli istihdamı kaldıracaklarına yönelik taahhüt koydu. Bunun üzerine iktidar, tüm sözleşmelileri kadroya geçirdi. 2016 yılında ise ne yazık ki aynı Hükümet sözleşmeli öğretmenliği geri getirdi. Sendikamız sözleşmeli öğretmenliğin iptali için dava açtı. Konu şu anda yargıdadır. Umuyoruz ki yargı, talebimiz doğrultusunda karar verir. Sendikamız tüm öğretmenlerin kadrolu olarak istihdam edilmesini istemektedir. Ayrıca mülakata da şiddetle karşıyız. Sübjektif yöntemler ile öğretmen ataması yapmak hakkaniyetli değildir. Nitekim geçmiş yıllarda mülakat komisyonlarının adil puanlar vermediğine defalarca vurgu yapmış, hak ihlallerini gündeme taşımıştık. Milli Eğitim Bakanlığı, zaman kaybetmeden sözleşmeli ve mülakatlı öğretmen alımını kaldırmalıdır.”

Geylan: “Sözleşmeli istihdamın 3+1 olarak esnetilmesine de karşıyız. Çakılı kadro son bulmalıdır, aileler birleştirilmelidir.”

Genel Başkan Talip Geylan sözleşmeli öğretmenlerin aile bütünlüğünün olmadığına da dikkat çekerek, “Sözleşmeli istihdam nedeniyle öğretmenler 4+2 yıl çakılı kadro ile çalışmak durumundadır. Bu nedenle aileler parçalanmakta, çocuklar anasız, babasız büyümektedir.  Şu anda kamuoyunda 4+2 modelin, 3+1 olarak esnetilmesi konuşulmaktadır. Türk Eğitim-Sen olarak bu konuda tavrımız, duruşumuz nettir. Sendikamız sözleşmeli istihdamın esnetilmesini değil, tamamen kaldırılmasını talep etmektedir. Bunun dışındaki her türlü uygulamaya karşıyız” dedi.

Genel Başkan: “Sayın Selçuk’a sesleniyoruz: Zorunlu Hizmet Tazminatını hayata geçirin.”

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri ile diğer mahrumiyet bölgelerinde öğretmen tutmanın yolunun Zorunlu Hizmet Tazminatı olduğunu bir kez daha vurguladı. Geylan şunları söyledi: “ Türk Eğitim-Sen olarak yıllardır dile getiriyoruz; şayet mahrumiyet bölgelerinde öğretmen tutmak istiyorsanız, bunun yolu sözleşmeli öğretmenlik istihdamı ya da başka yöntemler değildir. Bu noktada Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a sesleniyorum: Bir brüt asgari ücret ile iki brüt asgari ücret arasında Zorunlu Hizmet Tazminatı ödemesi yaparsanız öğretmenlerimiz zor şartlar altında çalıştığını ancak bunun da karşılığını aldığını bilir ve bu şekilde o bölgelerde öğretmen istikrarı sağlarsınız. ” diye konuştu.

Geylan: “2018 yılı sonuna kadar ek 40 bin atama yapılmalıdır.”

Öğretmen atamaları konusunda da taleplerini bir kez daha yineleyen Geylan, 2018 yılı sonuna kadar ek 40 bin atama talep etti. Geylan, “Öğretmen açığımız 130 bin civarındayken, geçtiğimiz yıl ücretli öğretmen istihdamı 63 bin 656 iken, atama bekleyen öğretmenler 400 bine ulaşmışken, Aralık ayında yapılacak 20 bin atama ihtiyacı karşılamaya yeterli olmayacaktır. Üstelik 2017 yılında KPSS’ye giren ve yüksek puan alan öğretmenler kontenjan yetersizliği dolayısıyla atanamadı. Tüm bunlar göz önüne alındığında 2018 yılı sonuna kadar toplam 40 bin ek atama talep ediyoruz. 2019 yılında da mutlaka 100 bin atama yapılmalıdır” diye konuştu.

Genel Başkan, “3600 ek göstergenin hayata geçirilmesi için ne bekleniyor?” dedi.

Hükümetin seçim taahhütlünde yer alan 3600 ek gösterge ile ilgili açıklama da yapan Geylan, “3600 ek gösterge hala hayata geçirilmedi. 3600 ek gösterge beklentisinden dolayı emekli olmayı düşünen önemli bir kısım öğretmenimiz beklemeye geçmiştir. 3600 düzenlemesini hayata geçirilirse, emekli olan öğretmenlerimiz vesilesiyle açılacak kadrolarla, yeni atamalar yapılabilecektir. Ayrıca tüm kamu çalışanlarının ek gösterge rakamlarının 800 puan artırılması ve YHS çalışanlarına da ek gösterge hakkı verilmesi talebimizde ısrarcıyız.” dedi.

Geylan: “Toplu sözleşme görüşmelerinde talimatla yüzde 3.5’a imza atan beceri ve öngörü fukaraları, tarihimizde ilk kez maaş zammının 3.5 katı enflasyon farkı alacak olmamızdan dolayı ders alırlar mı acaba?”

Yıllık enflasyonun yüzde 24,5’e yükselmesiyle memur maaşlarının son üç ayda yüzde 6,4 oranında eridiğine işaret eden Geylan şöyle konuştu: “Maaşlar erimekte, alım gücü düşmektedir. Hatırlanacağı üzere 2018 yılının ilk 6 ayında yüzde 4, ikinci 6 ayında yüzde 3,5 zam yapılmıştı. Toplu sözleşme görüşmelerinde talimatla 3.5’a imza atan beceri ve öngörü fukaraları, tarihimizde ilk kez maaş zammının 3.5 katı enflasyon farkı alacak olmamızdan dolayı ders alırlar mı acaba? Bu noktada Hükümetin hiç vakit kaybetmeden enflasyonun üzerinde bir maaş artışı sağlaması gerekir. Bu adım, dolaylı olarak ekonomiye getireceği canlılığı düşündüğümüzde, sadece memura değil piyasaya da rahatlama getirecektir.”

Genel Başkan, 07.10.2018 tarihinde de Bitlis Şube Başkanlığı’nın Ahlat Öğretmenevi’nde düzenlediği kahvaltıda üyelerimizle buluştu. Geylan, “Türk Eğitim-Sen; vatandır, bayraktır, Türk Milleti’dir. Gücümüzün yegâne kaynağı üyelerimize ve üyelerimizle bizleri buluşturan şube yönetim kurulu üyesi arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Varolsunlar” dedi.

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
2 Yorum