Öğretmenlerin Ek Göstergesi 3600 olursa ne olur?

Öğretmenlerin Ek Göstergesi 3600 olursa ne olur?
Öğretmenler, uzun yıllardır aynı talebi sürekli dile getiriyorlar. Ek gösterge 3600 olsun! Bu talep son zamanlarda daha çok dile getirilmeye başlandı. Peki, sürekli dilimize doladığımız Ek gösterge 3600 nedir? Öğretmenlerin Ek göstergesi 3600 olursa ne olur? Bu sorulara bugünkü yazımızda yanıt arayacağız.

Öğretmenler, uzun yıllardır aynı talebi sürekli dile getiriyorlar. Ek gösterge 3600 olsun! Bu talep son zamanlarda daha çok dile getirilmeye başlandı. Peki, sürekli dilimize doladığımız Ek gösterge 3600 nedir? Öğretmenlerin Ek göstergesi 3600 olursa ne olur? Bu sorulara bugünkü yazımızda yanıt arayacağız.

Ek gösterge nedir?

Ek gösterge memurların maaşının hesaplanmasında kullanılan bir katsayıdır. Bu katsayı yükseldikçe hem maaş hem de emeklilik maaşı artar. Ayrıca alınan emeklilik tazminatı da artar. Öğrenim durumu ve yapılan görev katsayıyı belirler. Müsteşar, kurum başkanları, bakan yardımcıları gibi üst düzey memuriyetlerde ek gösterge oranı 8000’e kadar çıkar. Öğretmenin ek göstergesi ise 3000’dir. Daha düşük eğitme sahip olanların ek göstergeleri daha düşüktür. Ancak öğretmenlik yaparken doktora yapsanız bile ek göstergeniz artmaz çünkü öğretmen sınıfının ek göstergesi sabittir. Diğer mesleklerde de durum aynıdır.

Öğretmen Neden 3600 ek gösterge istiyor?

Öğretmenin ek göstergesi 3000’dir Talep edilen ise 3600 ek göstergedir. Şu an astsubayların ek göstergesi 3000’den 3600’a çıkarılmış durumdadır. Elbette bu ek gösterge askerlerimizin hakkıdır. Ancak öğretmenler de hem aldıkları eğitim gereği olarak hem de icra ettikleri kariyer mesleği olarak 3600 göstergeyi hak etmiş durumdadırlar. Ek göstergelerin düşük olması özellikle emeklilikte öğretmenlerin elini kolunu bağlamaktadır. Ek gösterge düşük olduğu için emekliliği gelmiş birçok öğretmen emekli olamamaktadır. Çünkü günümüz şartlarında emekli olan bir öğretmen sadece 1634 lira maaş almaktadır. Bu da açlık sınırının altında bir rakamdır. Ayrıca alınan tazminat miktarı da 50 60 bin civarındadır. Bu yüzden Öğretmenler insanca yaşamak istediklerinden dolayı ek göstergelerini 3600 olarak değiştirilmesini istiyorlar. Eskiden emekli maaşı ile iş kurulabilir, ev ve araba alınabilirken. Geldiğimiz noktada evi almak şöyle dursun beğendiğiniz bir arabayı bile alamazsınız. Devletin öğretmenine reva gördüğü emeklilik hayatı maalesef bu! Öğretmeni mutlu olmayan bir milletin üretmesi mümkün olamaz, Öğretmeni mutlu olmayan bir ülke ne sosyal bilimlerde ne de fen ilimlerinde kendini geliştiremez, ilerleyemez.

Ek Gösterge 3600 olursa öğretmenin haklarında ne gibi değişiklikler olacak?

Ek gösterge 3600 olarak kabul edildiğinde öğretmenlerin büyük bir kısmı emekli olacaktır. Daha yüksek emekli maaşı sayesinde daha müreffeh bir hayat yaşayacaklardır. Böylece genç öğretmenlerin önü açılmış eğitim tazelenmiş olacaktır.

Ek gösterge 3600 olursa neler değişir?

1 inci derece Öğretmen kadrosu için geçerli olan 3000 ek göstergenin 3600’e yükseltilmesi ve buna paralel olarak diğer derecelerde olanlar hakkında uygulanan ek göstergelerin de artırılması durumunda, öğretmenler ile öğretmen emeklilerinin mali haklarında bazı değişiklikler olacaktır.

Öğretmenlerin ek göstergelerinin yükseltilmesi konusunu yakından takip edip siz değerli okuyucularımızı bilgilendirmeye devam edeceğiz. Umarız öğretmenleri sevindirici, güzel haberler karşımıza çıkar.

Salih HAZIR

Eğitimci YAZAR

Kamubiz.com ÖZEL HABER

YENİ FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
12 Yorum