Sayıştay'dan, Şube Müdürü kadrolarına sınavsız atama uyarısı

Sayıştay'dan, Şube Müdürü kadrolarına sınavsız atama uyarısı
Yapılan denetimlerde 26 devlet üniversitesinde Fakülte, Yüksekokul ve Enstitü Sekreteri kadrolarının hülle tabir ettiğimiz yöntemle kullanılarak “sınavla ataması yapılması gereken” Şube Müdürlüğü kadrolarına sınavsız atama yapıldığı tespit edildi.

Üniversitelerde liyakat dışı atamalar her boyutuyla ne yazık ki hız kesmeden devam ediyor.. Sayıştay Başkanlığı 2022’de yirmi altı devlet üniversitesini Fakülte, Yüksekokul ve Enstitü Sekreterliği kadrolarında Şube Müdürlüğü kadrolarına sınavsız atama yaptıkları için uyarıda bulundu!

Ancak üniversitelerde “Yükseköğretim Üst Kuruluşları İle Yükseköğretim Kurumları Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği”nin 20 nci maddesinin (d) bendinde ifade edilen “Şube müdüründen daha üst görevlere, en az dört yıllık yükseköğrenim mezunu olmak kaydıyla, genel hükümlere göre sınavsız atama yapılır.” hükmü düzenleme amacının dışına çıkartılarak bir nevi kadrolar arası geçiş olarak kullanıldığı belirtiliyor.

Üst kadrolara yapılan sınavsız atamalar sonucunda ise söz konusu sınav yeterliğinden yoksun adaylar şube müdürü kadrosuna atanması;  memuriyetin temel varlıkları kariyer ve liyakat ilkeleri suiistimal edilerek çalışma barışı da bozulup kurumların iç dinamiği sarsılmakla kalmayıp sınavla atanmayı bekleyen adayların haklı beklentisini boşa çıkmakta hatta sürece itiraz eden memurlar ve idarecilere disiplin cezası vermek veya görevden almaya kadar kontrol edilemez bir boyuta sürüklenip mağduriyetlere davetiye çıkartıyor.

WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ

 Sayıştay’ın da denetimlerinde mutlaka mercek altına alıp raporlarında altını kalın çizdiği bu durum yasal bir düzenlemeyle önü kapatılmadığından maalesef uygulanabilirliğini koruyor. Yine Sayıştay bir kararında atama işleminden kaynaklanan ödemelerde atama kararını imzalayan Rektör’ün sorumlu tutulması gerektiği ve oluşan kamu zararının üst yönetici olan Rektöre ödettirilmesine karar vermiş olmasına rağmen halen geri adım atılmayıp cüretkar tutumlarla atamalara devam ediliyor.

 Yapılan denetimlerde 26 devlet üniversitesinde Fakülte, Yüksekokul ve Enstitü Sekreteri kadrolarının hülle tabir ettiğimiz yöntemle kullanılarak “sınavla ataması yapılması gereken” Şube Müdürlüğü kadrolarına sınavsız atama yapıldığı tespit edildi.

Şube Müdürü kadrolarına sınavsız yani kamuda “HÜLLE ATAMA” dediğimiz yöntemle atamanın yeni bir örneği Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde yaşandığı iddia edildi.

İddiaya göre Üniversite Rektörü kapalı olan ve eğitim faaliyeti olmayan Sanat ve Tasarım Fakültesi’nin Fakülte sekreterliği kadrosuna 2 kez atama yaptı, birkaç ay sonra Şube Müdürü kadrosuna sınavsız geçiş yaptı. Bu durumun Üniversitenin diğer birimleri olan Müzik Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Fakülte sekreterliği kadrosunda 2 kez; Müzik ve Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu Yüksekokul Sekreterliği kadrolarında da 2 kez yaşandığı ifade ediliyor.

Üniversite Yönetiminin, çeşitli kadrolardaki memurları Fakülte Sekreteri/Yüksekokul Sekreteri kadrolarına atadıktan birkaç ay sonra, tek bir gün bile atandıkları birimde hizmet etmeden boş Şube Müdürü kadrolarına sınavsız yani kamuda “HÜLLE ATAMA” dediğimiz yöntemle atandıklarını, böylece görevde yükselme yönetmeliğine göre yapılması gereken yazılı ve sözlü sınavın yapılmaktan kaçınıldığı belirtildi.

Bu hülle atamalar arasında hukuksuz bir şekilde Teknik Hizmetler Sınıfında olduğu halde Kurumlarda yönetim, icra, büro ve benzeri hizmetleri yürüten Genel İdare Hizmetlerin sınıfında olan Yüksekokul, Fakülte Sekreterliği kadrolarına ataması yapılanlar bile olduğu aktarıldı.

 Üniversite çalışanlarının ve sendikaların ısrarla görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavı istemesine rağmen Üniversite bu talepler konusunda bir adım atmıyor.

 Ayrıca, mevzuat sınırları çerçevesinde yapılan bu uygulama ile bazı personele “Şube Müdürü” unvanının yetki ve ayrıcalıkları ile maddi olanaklarına sahip olunması amacıyla diğer personele nazaran bir imtiyaz tanındığı ve bu durumun 657 sayılı Kanun’un 3’üncü maddesinde belirtilen “Kariyer” ve “Liyakat” ilkelerine aykırılık teşkil ettiği belirtildi.

halkinhabercisi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.