Sivas'ta 21 Okul Müdürü Görevden Alındı! 84 Müdüre Ceza Verildi. İlk Tepki Eğitim Bir Sen'den Geldi

Sivas'ta 21 Okul Müdürü Görevden Alındı! 84 Müdüre Ceza Verildi. İlk Tepki Eğitim Bir Sen'den Geldi
84 Okul Müdürüne LGS Cezası Şoku! 21 Müdür Görevden Alındı! Orta Anadolu’nu Yiğidolar şehri Sivas eğitimde okul müdürlerine verilen ceza ile sarsıldı. 2018 LGS’de Türkiye 38. Olan Sivas 2019 LGS’de 59’ unculuğa gerileyince her zamanki gibi suçlu okul müdürleri oldu.

Orta Anadolu’nu Yiğidolar şehri Sivas eğitimde okul müdürlerine verilen ceza ile sarsıldı.   2018 LGS’de Türkiye 38. Olan Sivas 2019 LGS’de 59’ unculuğa gerileyince her zamanki gibi suçlu okul müdürleri oldu.  167 ortaokulu olan Sivas’ta, 2019 LGS’de Sivas ortalamasının altında kalan 84 okul müdürü hakkında müfettişlerce soruşturma başlatıldı.  Okulları YAP(Yönetici Akademik Projesi) ile fizikî koşullar, temizlik ve hijyen bakımından önce memurlar sonra müfettişler marifetiyle denetleyen il milli eğitim müdürlüğü, bu denetim raporları ve LGS sonucuna göre Sivas ortalamasının altında kalan 84 okul müdürünün 21 tanesini İl İdaresi Kanununa dayanarak görevden aldı. Yürütülen soruşturma neticesinde 84 okul müdürünün hepsine kınama cezası verildi.

Konuya dair tweter hesabı üzerinden açıklama yapan Sivas Eğitim Bir-Sen İl Başkanı Halil İbrahim TEMİZ yapılan uygulamaya isyan etti. Şahsi tweter hesabından “ Sivas’ta LGS sınavlarında il ortalamasının altında kalan 84 okul müdürüne soruşturma açılıyor. 21 tanesi görevden alınıyor ve 4 ay sonra tamamına kınama cezası veriliyor. “dedi.

LGS’de ortalamanın altında kalan okullarla ilgili düzenlenen müfettiş raporlarında “ zümrelerde başarıyı artırıcı tedbir alınmadığı, öğretmenler kurulunda başarıyı artırıcı tedbirlerin konuşulmadığı “ gerekçesi ile ceza teklifi getirildiği öğrenildi.  Öğretmenler kurulunda ve zümre toplantılarında konuşulan her şeyin yazılmamış olabileceği gerçekliği göz ardı edildi.

Herkesin başını kuma gömdüğü ve kimsenin eğitimin temel problemlerine eğilmediği, sadece pansuman tedbirlerin alındığı, öğretmenlik mesleğinin icrasının bu kadar güçleştiği bir demde okul müdürlerine verilen bu ceza ve sadece okul müdürlerinin suçlu görülmesi anlaşılamadı. Okulların işletilememe, temizlik, kırtasiye malzemesi, hizmetli personel bulamama problemi ortada iken ve bunlara çare bulunmamışken tek suçlunun okul müdürlerinin ilan edilmesine bir mana verilemedi.  Okul müdürlerinin gece gündüz okulu yaşatmak için kaynak üretmekte tükettiği efor dikkate bile alınmadı. Öğrencilerin baş tacı edilmiş, öğrenme gayreti olmayan öğrenciye dair öğretmenin elindeki bütün argümanlar alınmış ve ayaklar baş olmuşken, öğrenciyi sınıfta tutmanın dahi marifet olduğu bir iklimde sadece okul müdürlerinin suçlu olması açıklanamadı.

Sınavın bir başarı olarak algılanamayacağı, önemli olanın bireyin kendini bulması olduğu, esas olan eğitimdir gerçeği meydanda iken, öğrenciler birbirleri ile yarıştırılamaz hakikati herkesin dilindeyken, okullarda deneme sınavı, kaynak kitap yasaklanmışken okul müdürlerinin sınavda başarısız olmaları bahanesiyle vazifeden alınıp cezalandırılmalarına bir mana verilemedi.

Sivas’ta ortaokullara ilkokul öğretmeni, fen lisesine mevzuatında sayısal ders öğretmeni olacağı belirtilmiş olmasına rağmen beden eğitimi öğretmeni görevlendirilmiş olmasına ve hiçbir mevzuat düzenlemesine, teamüle,  eğitim ilkelerine uymayan okul müdürü görevlendirilmeleri yapılmışken başarısızlığın sadece okul müdürlerine pay edilmesine mana verilemedi.

Evet, gökten meteor düşse okul müdürünün başına düşerdi ve Sivas’ta düştü. Devletin üst yönetimleri kendilerinin yapmaları gereken okullara kaynak sağlama, okulların işletilebilmesi için imkânlar oluşturma, öğrenciyi okulda öğrenmeye motive edici mevzuat düzenlemeleri yapma görevlerini biryana bırakarak güya başarısızlığın bütün faturasını okul müdürlerine kesti. 

Ceza bir yöntem olamaz. Gecesini gündüzüne katarak çalışan ve tüm eğitimi sırtlamış okullar böyle yapılarak küstürülemez.  Her öğrenci bir değerdir ve kendi ile kendi şartları ile değerlendirilir. Ülkemizde sadece yüzde 5 ‘lik öğrenciyi seçme maksatlı yapılan bir sınav üzerinden okulların başarısı ölçülmemelidir. Ya da okullara bu sınavlara hazırlama vazifesi, imkânları, kaynakları, dokümanları verilmelidir. Okulların görevi bireyi topluma en yetkin biçimde kazandırmaktır. Bu yanlıştan dönülmeli ve okul müdürlerine verilen bu ceza kaldırılmalıdır. Evet, okul müdürü kadardır lakin bu bütün günahın müdüre yükleneceği anlamına gelmez. Gelmemeli

İbrahim Hakkı Celis
memurpostasi.com

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
15 Yorum