Ücretli öğretmenlere kadro Cumhurbaşkanlığa soruldu (26 Kasım 2019)

Ücretli öğretmenlere kadro Cumhurbaşkanlığa soruldu (26 Kasım 2019)
Ücretli öğretmenlerin özlük haklarının iyileştirilmesi önerisine ilişkin 9 maddelik soru önergesi 26 Kasım 2019 tarihinde TBMM'ye sunuldu.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI'NA 

Aşağıdaki sorularımın Anayasa'nın 98 ve TBMM İçtüzüğünün 96. Ve 99. Maddeleri uyarınca T.C. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim. Saygılarımla. 25.11.2019 
Ömer Fethi Gürer /Niğde Milletvekili 

Ücretli öğretmenler, senelerdir ülkenin her yerinde çalışan ve ek ders karşılığı görev alan, maaşı kadrolu öğretmenlerden çok daha düşük emekçi insanlardır. 

Tam ay çalıştıkları halde asgari ücretten daha düşük bir ücret almaktadırlar. Bu durum hem manevi hem de maddi olarak bu işi yapan ücretli öğretmenlerin psikolojisini bozmuş aile birlikleri sarsılmıştır. 

Ücretli öğretmenler toplumda, okullarda yine ikinci sınıf öğretmen olarak görülmekte; hem veliler hem öğrenciler hem diğer kadrolu öğretmenler tarafından talep görmemektedirler. 

Diğer hiç bir sektörde ücretli çalışan olmadığı halde devletin en önemli sektöründe bu şartlarda öğretmenlerin çalıştırılması eğitim kalitesini düşürmektedir. 

1- Ücretli öğretmenlerin SGK primi 16 - 17 gün üzerinden, haksız bir hesaplama yöntemi ile yatırılıyor. Bu konuda açılan davalar sonucunda ücretli öğretmenlerin haklı bulunduğu oldukça fazla emsal kararlar bulunmaktadır. Bu durumun düzeltilmesi yönünde herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır ? 

2- Ücretli öğretmenlerin milli bayramlar ve hava şartlarından ötürü yapılan tatillerde maaşı kesilmektedir. Bu, aynı işi yapan iki kişi arasından ücreti zaten düşük olan bir öğretmen için ceza anlamına gelmektedir. Ayrıca yaz tatili ve ara tatillerde maaş ödenmemektedir. Bu durumun hakkaniyetli bir hale kavuşturulması adına bir düzenleme yapılması planlanmakta mıdır ? 

3- Ücretli öğretmen maaşında belirgin bir artış olmamaktadır. Ücretli öğretmenin maaşı olmadığı için sadece ek ders ücretine zam geldiğinde geliri cüzi bir miktarda artmaktadır. Bu bağlamda adaletli bir ücret politikası sağlanmaya yönelik bir çalışma yapılması planlanmakta mıdır ? 

4- Her sigortalı çalışanın işten çıktığı zaman belirli şartları sağlaması kaydıyla aldığı işsizlik ödeneği ücretli öğretmenlikte yoktur. Ev geçindiren geçimini bu meslek ile yapan öğretmenlerimiz işsiz kalınca mağdur olmaktadır. Bu yönde bir düzenleme yapılması düşünülmekte midir? 

5- Ücretli öğretmenlere okullarda çalışırken nöbet ve nöbet parası verilmemektedir. Öğretmenin yetersiz olduğu okullarda yine nöbet tutup okullara destek vermekte olan ücretli öğretmenlerin bu mağduriyetlerin giderilmesi yönünde bir çalışma yapılması planlanmakta mıdır ? 

6- Özel eğitim kurumlarına ait sınıflarda ve okullarında çalışan ücretli öğretmenlerin ek ders ücreti bu okullarda çalışan kadrolu öğretmenler gibi yüzde 25 fazla olarak ödenmemektedir. Bu alanda düzenleme yapılması planlanmakta mıdır? 

7-“Yüz günlük eylem planı” içinde ücretli öğretmenlere yüzde 100 zam verilecek sözü verildiği halde maaşlarda herhangi bir düzenleme yapılmamıştır. Ücretli öğretmenler . gerçekten hem çalışma şartları hem de atama durumunda mağdur edilmiştir. Ücretli öğretmenlere verilen sözün tutulması adına herhangi bir planlama yapılmakta mıdır? 

8- Ücretli öğretmenlerin kadroya alınması konusunda bir düzenleme yapılması düşünülmekte midir? 

9- 5000 ücretli öğretmenin sözleşmeli öğretmen olarak atanması ile ilgili olarak, atamada yapılan KPSS puan barajının 50'den 60'a çekilmesi, kontenjanların atamdan önce açıklanması gibi mağduriyetlerin giderilmesi düşünülmekte midir?

Kamubiz.com ÖZEL/ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
6 Yorum