Usta öğreticilere kadro ve özlük hakları Bakan Selçuk'a soruldu

Usta öğreticilere kadro ve özlük hakları Bakan Selçuk'a soruldu
Usta öğreticilerin özlük haklarına ilişkin soru önergesi Meclise sunuldu. Önergede usta öğreticiler için kadro, prim ödenekleri, emeklilik hakkı, işsizlik ödeneği, izin hakları yer aldı.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 

Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından Anayasanın 98'inci, İçtüzüğün 96 ve 99'uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. Muazzez Orhan /Van Milletvekili 

Türkiye eğitim sistemi içerisinde öğretmen/öğretici olarak en az 6 farklı statüde öğretmen istihdam edildiği ve bu statülerin neredeyse tümünde temel çalışma haklarının ihlal edildiği gözlemlenmektedir. Kadrolu, Sözleşmeli, Vekil/Ücretli öğretmenlerin yoksulluk sınırı altındaki ücretlerine bile erişemeyen bir temel kategori de “Kadrosuz Usta Öğreticilerdir.” İş Kanunu'na tabi, kısmi süreli, geçici ve güvencesiz ve sözleşmeye tabi çalışan “usta” öğreticiler sosyal güvenlik haklarından minimum düzeyde yararlandırılmaktadır. Yarı yıl ve diğer tatil dönemlerinde hiç ödenmeyen sosyal güvenlik primleri çalıştıkları dönem de bile tam zamanlı ödenmemektedir. Haftanın tüm çalışma günlerinde veya bazen hafta sonları da tam zamanlı (8 9 saat) ders veren ancak çalışma süreleri saat üzerinden hesaplanan usta öğreticilerin prim gün sayıları dolmadığından, yıllarca çalışsalar bile emekli olma ihtimalleri düşük olmaktadır. Tam zamanlı çalıştıkları için ilave bir iş de yapamayan usta öğreticiler bir tür emek sömürüsüne maruz bırakılmaktadır. Bir kısmının sağlık hakkından tam yararlanabilmesi de ilave prim 
yatırılması şartına bağlanmıştır. 

Sayıları 60 bine yakın olduğu ifade edilen usta öğreticilerin emeklilik, ücret, izin vb. birçok başlıkta haklarının kısıtlı olduğu ve çok uzun yıllar çalışsa dahi bir çok hakkını kullanamadığı ifade edilmektedir. Kadrosuz Usta Öğreticiler kurumlarına 20-25 sene hizmet etmelerine rağmen kıdem tazminatı alamamakta; emeklerine rağmen kurs onayları yenilenmezse işsiz kalmakta, işsizlik sigortasından da faydalanamamaktadır. Emekli olmak isteyen usta öğreticiler için getirilen borçlandırma yöntemi birçok usta öğretici için geçerli koşullar sağlanmadığından çoğunlukla yararlanamamaktadırlar. Usta öğreticiler kamu hizmeti sunmalarına rağmen kamu emekçilerinin haklarına sahip değildir. 

Bu kapsamda; 
1) Milli Eğitim Bakanlığı denetiminde eğitim veren kurumlarda usta öğretici olarak istihdam edilen kişi sayısı 2020 yılı itibariyle kaç kişidir? 
2) Usta öğreticilerin kadrolu ve güvenceli çalıştırılmama nedenleri nelerdir? 
3) Usta öğreticilerin kadrolu ve güvenceli çalışması için yürütülen bir çalışma planlanmakta mıdır? 
4) Tam gün çalışmalarına rağmen prim ödenekleri neden saatlik hesaplanmaktadır? 
5) Tam zamanlı çalışan bir usta öğreticinin emeklilik hakkı için kaç saat ders vermesi gereklidir? 
6) Usta öğreticilerin emekli olması için kaç yıl prim yatırmış olmaları gereklidir? Prim gün sayıları dışındaki koşullar nelerdir? 
7) Usta öğreticilerin işsiz kaldıkları dönemlerde işsizlik ödeneği alabilmesi için bir çalışma yürütülmekte midir? 
8) Usta öğreticilerin mazeret ve sağlık izinlerini kullanmaları için nasıl bir denetim mekanizması işletilmektedir? 

Kamubiz.com ÖZEL/ ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
6 Yorum