Uzman Öğretmenlik ve Başöğretmenlik İçin 2019'da Sınav Yapılacak mı?

Uzman Öğretmenlik ve Başöğretmenlik İçin 2019'da Sınav Yapılacak mı?
14.06.1973 Tarihli ve 1739 Sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Temel Kanunun 43'üncü maddesi ile 14.07.1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 152'nci maddelerine dayanılarak hazırlanan ve 13.08.2005 tarih, 25905 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yükselme Yönetmeliği” ve uygulamalarla ilgili olarak; önce 27.11.2005 ve 4 yıllık üniversite mezunu olmayanlara mahkemenin başvuru hakkı tanınması nedeniyle bu öğretmenlerimize yönelik olarak 30.04.2006 tarihinde Uzman Öğret

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıda belirtilen sorularımın Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya SELÇUK tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygıyla arz ederim.
Orhan SÜMER /Adana Milletvekili

Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, Türk milletinin gerçek zaferini öğretmenlerden beklemiş, Kurtuluş Savaşı sırasında ve Cumhuriyet'in ilanından sonra da öğretmenler ve öğretmenlik mesleğine büyük önem vermiştir.

Atatürk'ün “(Öğretmenler) ordularımızın kazandığı zafer, sizin ve sizin ordularınızın zaferi yalnız sizin için zemin hazırladı. Gerçek zaferi siz kazanacak ve siz koruyacaksınız ve mutlaka başarıya ulaşacaksınız. Ben ve sarsılmaz inançla bütün arkadaşlarım sizi izleyeceğiz ve sizin karşılaşacağınız engelleri kıracağız” veciz sözleri, öğretmenlere verdiği önemi anlatmaktadır.
Atatürk’ün aramızdan ayrılmasından sonra da ülkemizde öğretmenlerin eğitimine ve öğretmenlerin yetiştirilmesine büyük özen gösterilmiş, ayrı önem verilmiştir. En yetenekli öğrencilerin öğretmen okullarına alınması ve bunların kuvvetli bir meslek bilgisine sahip ideal öğretmenler olarak yetişmeleri sağlanmıştır.

İlerleyen yıllarda öğretmenlik eğitimi ve öğretmenlik mesleği de tipkı diğer alanlarda olduğu gibi ne yazık ki mesleki erezyona uğramış, büyük sorunlarla karşı karşıya bırakılmıştır. Özellikle son 16 yıl içinde eğitim alanında m yıl bu sorunlara yenileri eklenmiş, öğretmen adaylarına verilen eğitimin kalitesi gün geçtikçe daha çok düşmüştür. Öğretmen olarak ataması yapılanların özlük, mali ve sosyal sorunları her geçen yıl artmış, emekli olan öğretmenler de başta ekonomik sorunlar olmak üzere diğer sorunlarla yüz yüze bırakılmışlardır.

14.06.1973 Tarihli ve 1739 Sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Temel Kanunun 43'üncü maddesi ile 14.07.1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 152'nci maddelerine dayanılarak hazırlanan ve 13.08.2005 tarih, 25905 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yükselme Yönetmeliği” ve uygulamalarla ilgili olarak; önce 27.11.2005 ve 4 yıllık üniversite mezunu olmayanlara mahkemenin başvuru hakkı tanınması nedeniyle bu öğretmenlerimize yönelik olarak 30.04.2006 tarihinde Uzman Öğretmenlik sınavı açılmıştır. Ancak bu sınav, daha sonraki yıllarda açılmamıştır.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2006 yılında gerçekleştirilen ve bir daha hiç tekrarlanmayan uzman öğretmenlik sınavi ve “Uzman Öğretmenlik” uygulaması dahi, bakanlığın 16 yıldır başarısız olduğu uygulamaları ortaya koyan bir örnek olmuştur.

Bu çerçevede;

1. 2006 yılında gerçekleştirilen sınava kaç öğretmen girmiş, kaç öğretmen kazanmıştır?

2. Sınav barajını aşan öğretmenlerden kaçı Uzman Öğretmenlik Kariyer Basamağına yükselmiş, kaç öğretmen sınavı kazandığı halde değerlendirme kriterlerine göre yükselmesi yapılamamıştır?

3. İlgili mevzuata göre her yıl bir defa yapılması gereken Uzman Öğretmenlik sınavı neden 2006 yılından bugüne kadar yapılmamıştır? Bu sınavın açılmamasının gerekçesi nedir?

4. Önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı mevcut personel sayısı ile uzman öğretmen ve Başöğretmen sayısı kaçtır?

5. İlgili yönetmelikte “Uzman öğretmen sayısı çalışan öğretmen sayısının yüzde 20'si, başöğretmen sayısı da yüzde 10'u” hükmü bulunmasına rağmen Uzman Öğretmen ve Başöğretmen sayısı günümüzde bu oranların çok altında kalmış mıdır?

6. Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmenliği “kariyer meslek” olarak görmekte midir? Görüyor ise kanunda da tanımlandığı üzere “ihtisas mesleği” olan tüm öğretmenleri uzman öğretmen kabul edilmesi ve ek ödenek hakkının tüm öğretmenlere de tanınması gündeminizde midir? Olacak mıdır?

Soru önergesi için TIKLAYINIZ

Kamubiz.com ÖZEL / ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
2 Yorum