Bazı Emeklilere İkramiye Farkı Ödeniyor

Bazı Emeklilere İkramiye Farkı Ödeniyor
Emekli aylığı, adi malullük aylığı veya vazife malullüğü aylığı bağlanan veyahut toptan ödeme yapılan Emekli Sandığı Kanunu iştirakçilerinden bazıları, almış oldukları ikramiyeden ayrı olarak ikramiye farkı da alabiliyorlar.

Kendilerine emekli, adi malullük veya vazife malullüğü aylığı bağlanan veyahut toptan ödeme yapılan 5434 sayılı Kanun iştirakçilerinden bazılarına, almış oldukları emekli ikramiyesinin dışında; katsayı artışına ve/veya ikramiye hesabına esas unsurlardaki değişmeye bağlı olarak ikramiye farkı da ödenebilmektedir.

Bu konu, 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanununun “İkramiye” başlıklı 89 uncu maddesinde düzenlenmiştir.

İkramiye farkı

5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu iştirakçilerden; emekli aylığı, adi malullük aylığı veya vazife malullüğü aylığı bağlanan veyahut toptan ödeme yapılanlara, ikramiye ödemesine esas her tam fiili hizmet yılı için aylık bağlamaya esas tutarın bir aylığı tutarında emekli ikramiyesi de ödeniyor.

Haklarında emeklilik işlemi uygulanarak emekli ikramiyeleri ödenen iştirakçilerden; yaş haddi sebebiyle veya kanunlarla belirlenen bekleme süreleri sonunda kadrosuzluk sebebiyle emekliye sevk edilenlere, vazife malullüğü aylığı bağlananlara ve ölüm sebebiyle haklarında emeklilik işlemi uygulananların hak sahiplerine bazı hallerde ikramiye farkı da ödeniyor.

Bu iştirakçilere;

**5434 sayılı Kanuna göre aylığa hak kazandıkları tarihi takip eden 3 ay içinde emekli ikramiyesi hesabında kullanılan katsayılarda artış olması halinde bu artış nedeniyle oluşacak ikramiye farkı ödenir.

Katsayıların 3 ay içerisinde artmaması halinde ise takip eden 6 ay içinde katsayı artışından doğan ikramiye farkı ödenir.

**5434 sayılı Kanuna göre aylığa hak kazandıkları tarihi takip eden ilk mali yılın birinci ayında katsayılar dışındaki diğer unsurlardaki (emekli ikramiyesini etkileyen diğer unsurlarda) artışlardan (artışların aynı döneme ilişkin katsayı ile çarpımı ile hesaplanır) kaynaklı ikramiye farkları da ayrıca ödenir.

Öte yandan, emekli aylığı veya adi malullük aylığı ya da vazife malullüğü aylığı bağlanmadan veyahut toptan ödeme yapılmadan ölen iştirakçilerin yukarıda belirtilen şekilde hesaplanacak ikramiye ve ikramiye farklarının tamamı da hak sahiplerine hisseleriyle orantılı olarak ödenir.

Örneğin;

2020 yılı Mayıs ayı içinde “yaş haddinden” emekliye ayrılan bir memur, 1 Ocak 2020 itibariyle geçerli olan katsayılara göre emekli ikramiyesi alacaktır.

Ancak, bu kişinin emekli ikramiyesi 1 Temmuz 2020 tarihinden geçerli olacak katsayılara göre yeniden hesaplanacak ve ödenmiş olan emekli ikramiyesi tutarından fazla çıkan kısım ilave olarak kendisine (ölmüş olması halinde ise hak sahiplerine) ödenecektir.

Öte yandan, bu kişinin emekli ikramiyesi hesabında kullanılan unsurlardan herhangi birinde veya hepsinde (katsayılar hariç) 1 Ocak 2021 tarihinden geçerli bir değişiklik olması durumunda, değişen unsur(lar)dan kaynaklı ikramiye farkı 1 Ocak 2021 tarihinde geçerli katsayılara göre hesaplanarak kendisine (ölmüş olması halinde ise hak sahiplerine) ödenecektir.

Kendi isteğiyle emekli olanların durumu

Kanunlarla belirlenen bekleme süreleri sonunda kadrosuzluk sebebiyle veya yaş haddinden dolayı emekliye sevk edilenler, vazife malullüğü aylığı bağlananlar ve ölüm sebebiyle haklarında emeklilik işlemi uygulananlar dışında kalanlardan; emekli aylığı bağlananlara, adi malullük aylığı bağlananlara, toptan ödeme yapılanlara veya bunların hak sahiplerine katsayılardaki veya ikramiye hesaplama unsurlarındaki değişmelerden dolayı emekli ikramiyesi farkı ödenmez.

memurunyeri.com

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum