Çıraklık ve staj sigortası mağduriyetinin giderilmesi hakkında kanun teklifi

Çıraklık ve staj sigortası mağduriyetinin giderilmesi hakkında kanun teklifi
Mesleki ve teknik eğitime, mesleki ve teknik ortaöğretim sırasında tamamlayıcı eğitim ya da alan eğitimine, staja veya bursiyer olarak göreve başladıkları tarihten itibaren sigortalı hak ve yükümlülükleri başlar." şeklindeki bölümü göz önüne alındığında, okul ve stajda geçen sürelerin hizmetten sayılacağı net olarak anlaşılmaktadır. Bu da çalışanların mağduriyetlerini giderecek bir ifadedir.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

5510 sayılı Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifim ve gerekçesi ilişikte sunulmuştur.
Gereğini arz ederim.
Saygılarımla,
Murat BAKAN İzmir Milletvekili

GENEL GEREKÇE

Sosyal Sigortaları İşletmeleri Yönetmeliğinde (R.G.12.05.2010/27579 sayılı) 05.12.2017 Tarih ve 30261 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yönetmelik ile değişikliğe gidilmiştir. 30261 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan yeni Yönetmeliğin 5. Maddesi ile de 27579 sayılı Resmi Gazete de yayınlanan eski Yönetmeliğin 11. Maddesi aşağıda belirtildiği gibi değiştirilmiştir;

“ MADDE 5 - Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesinde aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır: a) Birinci fıkra aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"(1) Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar için çalışmaya, mesleki ve teknik eğitime, mesleki ve teknik ortaöğretim sırasında tamamlayıcı eğitim ya da alan eğitimine, staja veya bursiyer olarak göreve başladıkları tarihten itibaren sigortalı hak ve yükümlülükleri başlar."

b) İkinci fıkranın (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"b) (c) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar, göreve başladıkları veya okullarında öğretime başladıkları tarihten, kendi hesabına okumakta iken Milli Savunma Bakanlığı. Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı hesabına okumaya başlayanların, bu Kurumlar adına okumaya başladıkları tarihten itibaren on beş gün içinde,

"Yapılan bu değişikliğin "Mesleki ve teknik eğitime, mesleki ve teknik ortaöğretim sırasında tamamlayıcı eğitim ya da alan eğitimine, staja veya bursiyer olarak göreve başladıkları tarihten itibaren sigortalı hak ve yükümlülükleri başlar." şeklindeki bölümü göz önüne alındığında, okul ve stajda geçen sürelerin hizmetten sayılacağı net olarak anlaşılmaktadır. Bu da çalışanların mağduriyetlerini giderecek bir ifadedir. Aynı ifadenin 5510 sayılı kanunda da yer alması halinde sorun tamamen çözülmüş olacaktır.
.
MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun 5. Maddesinin 1. Fıkrasının (b) bendinin ilk cümlesinden sonra gelmek üzere "Mesleki ve teknik eğitime, mesleki ve teknik ortaöğretim sırasında tamamlayıcı eğitim ya da alan eğitimine, staja veya bursiyer olarak göreve başladıkları tarihten itibaren sigortalı hak ve yükümlülükleri başlamakla beraber, anılan süreler sigorta başlangıcı ile emeklilik yaşının hesaplanmasını sağlar. Uzun vadeli sigorta kolları açısından da sigortalılık başlangıcı da mesleki ve teknik eğitime, mesleki ve teknik ortaöğretim sırasında tamamlayıcı eğitim ya da alan eğitimine, staja veya bursiyer olarak göreve başladıkları tarihten itibaren başlar ve anılan süreler sigorta başlangıcı ile emeklilik yaşının hesaplanmasını sağlar. ” cümlesi eklenerek, okul ve stajda geçen sürelerin hizmetten sayılması ve çalışanların mağduriyetlerinin önüne geçilmesi sağlanacaktır.
MADDE 2- Yürürlük maddesidir.
MADDE 3- Yürütme maddesidir.

5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun 5. Maddesinin 1. Fıkrasının (b) bendinin ilk cümlesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümle eklenmiştir.

"Mesleki ve teknik eğitime, mesleki ve teknik ortaöğretim sırasında tamamlayıcı eğitim ya da alan eğitimine, staja veya bursiyer olarak göreve başladıkları tarihten itibaren sigortalı hak ve yükümlülükleri başlamakla beraber, anılan süreler sigorta başlangıcı ile emeklilik yaşının hesaplanmasını sağlar. Uzun vadeli sigorta kolları açısından da sigortalılık başlangıcı da meslekî ve teknik eğitime, mesleki ve teknik ortaöğretim sırasında tamamlayıcı eğitim ya da alan eğitimine, staja veya bursiyer olarak göreve başladıkları tarihten itibaren başlar ve anılan süreler sigorta başlangıcı ile emeklilik yaşının hesaplanmasını sağlar.”
MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Kamubiz.com ÖZEL / ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
33 Yorum