Emekli bayram ikramiyesi asgari ücret tutarında olsun

Emekli bayram ikramiyesi asgari ücret tutarında olsun
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, “5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun Ek 18 inci maddesi ile; Sosyal Güvenlik Kurumunca 5510 sayılı Kanun ve ilgili mevzuat uyarınca gelir ve aylık ödemesi yapılanlara, ödemenin yapılacağı tarihte gelir ve aylık almaları şartıyla, Ramazan ve Kurban Bayramlarında biner TL tutarında bayram ikramiyesi ödeneceği hüküm altına alınmıştır” diye uygulamayı anlatarak yanıt verdi.

EMEKLİYE VERİLEN BAYRAM İKRAMİYESİ

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, “5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun Ek 18 inci maddesi ile; Sosyal Güvenlik Kurumunca 5510 sayılı Kanun ve ilgili mevzuat uyarınca gelir ve aylık ödemesi yapılanlara, ödemenin yapılacağı tarihte gelir ve aylık almaları şartıyla, Ramazan ve Kurban Bayramlarında biner TL tutarında bayram ikramiyesi ödeneceği hüküm altına alınmıştır” diye uygulamayı anlatarak yanıt verdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu önermesi ile gündeme gelen Ramazan ve Kurban Bayramlarında emekliye verilen bayram ikramiyesi uygulaması, 2018 yılının Ramazan Bayramı öncesinde başlatıldı. Bin lira olarak açıklanan ikramiye ödemesinden 6 bayramda 12 milyon 400 bin emekli yararlandı. CHP emeklilere verilen bayram ikramiyesinin enflasyon karşısında eridiğini belirterek artırılması için kanun teklifleri verdi. Ömer Fethi Gürer kanun teklifinde emekli bayram ikramiyesinin asgari ücret tutarında olmasını önerdi. Konuyu soru önergesi ile Bakan Selçuk’a da iletti.

EMEKLİYE VERİLEN BAYRAM İKRAMİYESİ 2 YILDA 3’TE 1’DEN FAZLA ERİDİ

Bakan Selçuk’un, soru önergesine verdiği yanıtı değerlendiren Gürer, “2018 yılından bu yana emeklilere Ramazan ve Kurban Bayramları öncesinde 1000’er lira bayram ikramiyesi veriliyor. Ancak, 2018 yılında ilki verilen bayram ikramiyesi emeklilerin hesabına yatırıldığında o günkü dolar kuru 4.57 lira idi. Bugün ise 7.30 liraya çıktı. 2018 yılında aldıkları emekli ikramiyesinin dolar kuru karşısındaki değeri 219 dolar olan emeklilerin, bugün aldıkları bayram ikramiyesinin dolar karşısındaki değeri 136 dolara düşmüştür. Aradaki fark 83 dolardır. Emeklilere 2018 yılında verilen bayram ikramiyesi dolar karşısında bugüne kadar 773 lira erimiştir. Yani ikramiyenin 3’te 1’inden fazlası emeklilerin cebine girmeden çıkmıştır” diye konuştu.

BAYRAM İKRAMİYESİ ASGARİ ÜCRET DÜZEYİNDE OLMALI

Ömer Fethi Gürer, Türk lirasının dolar kuru karşısında erimesi, artan enflasyon, tüm ürünlere art arda gelen zamlar da göz önünde bulundurularak, emeklilere verilmesi gereken bayram ikramiyesinin en azından asgari ücret düzeyine çıkarılması gerektiğini de söyledi. Gürer, “Emekliler çok zor koşullarda yaşamakta olup bu zor koşulların bir nebze olsun hafifletilmesi için aldıkları maaşlarda düzenlemeye gidilmesi ihtiyaçtır. 1500 lira altında emekli maaşı olmayacak denmiştir. Bu ücret açlık sınırı altındadır. Emeklilerimiz daha iyi koşullarda yaşamayı hak etmektedir. AKP iktidarı emeklinin sorunlarını görmezden gelmekten vazgeçip sorunları çözecek düzenlemelere yönelmelidir” diye konuştu.

miligazete

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.