Emeklilikte yaşa takılanlar için 3 önerge birden! EYT için girişimde bulunulacak mı?

Emeklilikte yaşa takılanlar için 3 önerge birden! EYT için girişimde bulunulacak mı?
Emeklilikte yaşa takılan vatandaşlar ile bazı üst düzey devlet yöneticilerinin maaşlarına ilişkin ve Emeklilik yaşı dolduğu halde prim günü eksikliğinden dolayı emekli olamayan vatandaşların sorunlarına ve bir düzenleme önerisine ilişkin 3 yazılı soru önergesi TBMM Başkanlığına sunuldu.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI'NA 
Bilindiği gibi, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Emeklilikte Yaşa Takilan (EYT) milyonlarca vatandaşımız için Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündeminde yer verilen ilgili düzenlemelere karşı çıkarken, gerekçe olarak da "Erken emekli olacak, çalışmaya devam edecek. Yani çift dikiş" şeklinde açıklama yapmıştır. 
Sayın Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde sosyal güvenlikle ilgili yasalarda düzenleme yapılırken özel sektör dışında kamuda emekli olanların çift maaş alarak çalışamayacağı, kamuda çalışması durumunda emekli maaşının kesileceği hükmü getirilmişti. 
Ancak tüm bu karşı duruşlar ve açıklamalara karşın "Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'ne yeni bir madde eklenerek Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Bakanların, bu görevlerine atanmadan önce ya da atandıktan sonraki emeklilik ya da yaşlılık aylığına hiçbir şekilde dokunulamayacağı hüküm altına alınmıştır. 
Bu nedenlerle aşağıdaki sorularımın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayin Fuat Oktay tarafından yazılı olarak yanıtlandırılmasını saygılarımla arz ederim. 
Dr. Müzeyyen ŞEVKİN / CHP Adana Milletvekili 
1- Sayın Cumhurbaşkanı'nın 'Emeklilikte Yaşa Takılan vatandaşlarımızla ilgili 'çift dikiş' söyleminden sonra gerçekleşen ve Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve bakanların maaş düzenlemelerini içeren Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, sosyal devlet ilkesiyle bağdaşmakta mıdır?
2- Bu düzenlemelerden sonra Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Bakanların tüm emeklilik ya da yaşlılık aylıklarıyla birlikte, mevcut görevleri nedeniyle ellerine geçen toplam net aylık maaşları ayrı ayrı ne kadardır?
3- Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Bakanlarin maaşlari kaç dikiştir? 
4- Cumhurbaşkanı, Kabine üyeleri ve iktidar partisi milletvekilleri Cumhurbaşkanlığı'nın söz konusu kararnamesinden sonra Emeklilikte Yaşa Takılan vatandaşların kazanılmış haklarının iadesi için herhangi bir girişimde bulunacak mıdır?
5- Emeklilikte yaşa takılan toplam kaç vatandaşımız mevcuttur? Emeklilikte Yaşa Takılan vatandaşlarımızla ilgili düzenleme gerçekleştiği takdirde toplam kaç vatandaşımız hemen emekli olabilecektir?
6- Asgari ücretin 2.020 lira olmasıyla övünen Sayın Cumhurbaşkanı'nın toplam maaşları bir asgari ücretlinin kaç katı kadar maaşa tekabül etmektedir?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 
Aşağıdaki sorularımın Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Zehra Zümrüt Selçuk tarafından Anayasa'nın 98'inci ve TBMM İçtüzüğünün 96'ncı ve 99'uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygıyla arz ederim. Dr. Habip EKSİK /Iğdır Milletvekili 
07.09.1999 tarihinden önce sigortalı olanlar için anılan tarihte halen aktif sigortalı olanlar için "emeklilik koşullarına” yaş koşulu eklenmiştir. Söz konusu yaşlar 4447 sayılı yasa ile kademeli olarak belirlenmiştir. Daha sonra 1999 öncesi sigortalılar için Anayasa Mahkemesinin 2002 yılında verdiği karar uyarınca yeniden kademeli yaş düzenlemesi yapılmıştır. 
Kamuoyunda emeklilikte yaşa takılanlar olarak gündeme gelen konu söz konusu kişileri kapsamaktadır. Ancak bu tarihten sonra sigorta primi ödemeye başlayanlar emekli olmak için prim gününü doldurduğu halde getirilen yaş sınırına takılmışlardır. Bu durum dâhilinde emekli olamayan yüzbinlerce mağdur vatandaşımız bulunmaktadır. 
Ülkemizde bu mağduriyet içinde bulunan vatandaşlarımız arasında hem işsiz kalan hem de emeklilik için yaşının dolmasını bekleyen yüzbinler, her açıdan büyük sorun ve sıkıntı yaşamaktadır. Bu durumdaki vatandaşlarımızı işverenler işe girmek için “yaşlı" görürken, devlet emeklilik hakkı vermek için genç" olarak değerlendirmektedir." 

Bu bağlamda; 
1.
Ülke genelinde 1999 yılı öncesi sigortalı olup emekli olabilmeleri için yaş sınırları uzatılan ve emeklilikte yaşa takılan mağdur sayısı tam olarak
2. Emeklilik hakkı elde etmelerine rağmen emeklilik hakkı verilmeyen, yaşli oldukları gerekçesiyle de herhangi bir iş yerinde çalıştırılmayan insanlarımızın ekonomik-kriz ortamında hayatlarını idame ettirebilmeleri için destek vermeyi düşünüyor musunuz?
3. Emeklilik için prim gün sayısı ve hizmet süresini tamamlayan ancak yaşa takılan insanlarımızın mağduriyetinin giderilmesi için herhangi bir çalışmanız var mıdır, olacak mıdır? 
4. 703 sayılı KHK ile yapılan bir düzenleme ile TRT çalışanları için sağlanan erken emeklilik olanağının benzer bir biçimde “Emeklilikte Yaşa Takılanlar” olarak adlandırılan ciddi mağduriyetler yaşayan insanlarımız içinde uygulanacak mıdır?
5. 703 sayılı KHK ile yapılan düzenleme ile umulan faydanın diğer insanlarımızdan esirgenmesinin sebebi nedir? 
6. Emeklilikte yaşa takıldığı için hakettiği sağlık imkânlarından faydalanamayıp sosyal güvence için kaç insanımız “Genel Sağlık Sigortası” yatırmaktadır ve kaç insanımız sağlıktan faydalanamamaktadır?
7. Emeklilik primi dolduğu halde yaşa takıldığı için kurumunda mecburen çalışmak zorunda kalan kaç insanımız vardır?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI'NA
Aşağıdaki sorularımın Anayasa'nın 98 ve TBMM İçtüzüğünün 96. Ve 99. Maddeleri uyarınca T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim. Saygılarımla. 07.01.2019 
Ömer Fethi Gürer /Niğde Milletvekili 
1) Emekli yaşına gelmiş fakat prim günü eksikliğinden dolayı emekli olamayan kişi sayısı kaçtır?
2) Bu kişilerin prim günü eksikliğini gidermelerine yönelik bir düzenleme düşünülmekte midir?

Kamubiz.com ÖZEL / Ankara

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
18 Yorum