Maaşlara, üç ayda yüzde 25 zam yeter mi?

Maaşlara, üç ayda yüzde 25 zam yeter mi?
TUİK eylül verilerini köşesinde değerlendiren Hürriyet Yazarı Yalçın Bayer, 3 aylık enflasyona göre %25 zam verilmesini değerlendirdi.

Hürriyetteki yazısında memur ve emekli zamlarını değerlendiren Yalçın Bayer, 6 aylık enflasyonun yüzde 40-50 aralığında olacağını ve bu durumda yüzde 25 maaş zammının yetersiz kalacağını söyledi

TÜİK’in eylül ayı enflasyon verisi ile milyonlarca emekliye yılbaşında verilecek zam oranı şekillenmeye başlarken eylül ayı enflasyonu yüzde 4.75 olarak açıklandı.

Temmuzda yüzde 9.49, ağustosta yüzde 9.09 olarak gerçekleşen enflasyon eylüldeki yüzde 4.75 oranla üç ayda kümülatif yüzde 25.11 oldu.

En düşük aylığa talim eden SSK ve Bağ-Kur emeklileri şimdiden yüzde 25 zammı cebine koydu. Yeter mi? Elbette yetmez. Beklentiler ikinci 6 aylık enflasyonun yüzde 40-50 aralığında gerçekleşeceği yönünde.

Temmuzda yüzde 6 oranında toplu sözleşme zammı alan memur ve memur emeklisi de üç ayda yüzde 19’a yakın enflasyon farkına hak kazandı. Ödenecek net fark tutarı 3 Ocak’ta belli olacak.

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu tarafından bağıtlanan 7. Dönem toplu sözleşme uyarınca 6.5 milyonu aşkın kitlenin maaşında ayrıca ocakta yüzde 15 oranında artış olacak. Tabii tüm bu hesaplamalar ekim, kasım ve aralıkta enflasyonun eksi çıkmaması üzerinden. Bu hayat pahalılığında eksi çıkması mucize olur.

Sonuçta, ara zam yapılmazsa hükümetin yerel seçimleri gözeterek emekliye yılbaşında yüzde 50 ve üzerinde artış vermesi yüksek bir olasılık olarak gündeme geliyor.

Ayrı bir soru şu; Meclis açıldı, ne bekleniyor? Anlamak olası değil.

Yalçın Bayer/ Hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum