Prof. Dr. Vedat Bilgin EYT hakkında rapor hazırladı mı?

Prof. Dr. Vedat Bilgin EYT hakkında rapor hazırladı mı?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından EYT ile ilgili görevlendirildiği belirtilen Sosyal Politikalar Kurulu Üyesi Prof. Dr. Vedat Bilgin'in EYTSYDD temsilcileri ile yaptığı görüşme sonucu somut rapor, resmi çalışma ortaya konmuş mudur? Görüşmelerin dışında EYT ile ilgili beklenen yasa teklifi konusunda Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu tarafından yapılan somut bir çalışma, başlatılan bir proje/girişim, yasal düzenlemeye yönelik bir taslak mevcut mudur?

Emeklilikte yaşa takılanlar olarak bilinen vatandaşların sorunlarının çözümüne yönelik mevzuat hazırlığı olup olmadığına ilişkin 25 Ekim 2019 tarihinde TBMM'ye sunulan yazılı soru önergesi:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 

Aşağıda yazılı sorularımın Anayasa'nın 98. İçtüzüğün 96. Maddesi gereğince Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yazılı olarak yanıtlanması konusunda gereğini arz ederim. 
Gülizar BİÇER KARACA /Denizli Milletvekili 

8 Eylül 1999 öncesinde SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı mensubu olarak çalışma hayatına başlayan ancak çıkarılan 4447 Sayılı Kanun'un geriye dönük işletilmesiyle mağdur edildiklerini ifade eden, Emeklilikte Yaşa Takılanlar olarak adlandırılan yaklaşık 1 milyon 300 bin vatandaşımız tüm Türkiye'de mağduriyetlerinin giderilmesi, haklarının teslimi için kampanyalar düzenlemekte, yetkili mercilere bilgi edinme ve talep dilekçeleri iletmekte, Cumhurbaşkanına iletilmek üzere imza kampanyaları sürdürmekte, mitingler yaparak seslerini duyurmaya çalışmakta, TBMM'den ve Cumhurbaşkanlığından yasal düzenleme konusunda somut adım talep etmektedir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Mayıs ayında "Muhalefet bu konuyu sürekli gündemde tutsa da, bizim gündemimizde yok." açıklamasını yapmış, sonrasında ise Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Üyesi Prof. Dr. Vedat Bilgin'i görevlendirdiğini ve sorunun çözümü için bir çalışma yapıldığını duyurmuştur. Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği temsilcileri, Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Başkanvekili Vedat Bilgin'in görüşmeler sırasında aylık bağlama oranı konusundaki adaletsizliğin giderilmesi konusundaki taleplerine hak verdiğini açıklamış, EYT mağduriyetinin sadece yeni çıkarılabilecek bir yasa ile giderilebileceğini talep etmişlerdir. 8 Ekim 2019 tarihinde ise Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "EYT gündemimizde yok, böyle bir çalışma da yok" açıklamasını yapmıştır. EYT mağdurları, çıkmasını istedikleri EYT yasasında 4447 sayılı Kanun'un yürürlüğe girmeden önce herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı'na) bağlı olarak sigortalı bir işe girenler Kanun ile sonradan yapılan düzenlemeler değil, işe girdikleri tarihlerdeki yürürlükte bulunan kanunlarda yer alan emeklilik şartlarına tabi tutulmaları hâlinde sorunun tam olarak çözüme kavuşacağını ifade etmektedir. EYT yasası talep eden vatandaşlarımızın beklentisi 1 Ekim'de TBMM'nin açılması ile artmıştır. Emeklilik bir yük değil temel bir hak, devletin ve devleti yönetenlerin görevi ve sorumluluğudur. Kaynakların etkin ve verimli kullanılmasıyla EYT mağduriyetinin giderilmesi mümkün iken, seçim malzemesi yapılamayacak denli önemli olan ve toplumun çok büyük kesimini ilgilendiren bu konuda yetkililerin birbiriyle örtüşmeyen açıklamaları vatandaşlarımızın mağduriyetlerini artırmaktadır. 

Bu bağlamda; 

1- 8 Eylül 1999 tarihi öncesinde SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı mensubu olup 4447 sayılı Kanun'un geriye işletilmesiyle emeklilik hakkından mahrum kalan SSK'li, Bağkur'lu, Emekli Sandığı mensubu kaç vatandaşımız vardır? 

2- Emeklilik yaşı dolmasına rağmen primi dolmadığı için emekli olamayan vatandaş sayımız kaçtır? 

3- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından EYT ile ilgili görevlendirildiği belirtilen Sosyal Politikalar Kurulu Üyesi Prof. Dr. Vedat Bilgin'in EYTSYDD temsilcileri ile yaptığı görüşme sonucu somut rapor, resmi çalışma ortaya konmuş mudur? 

4- Görüşmelerin dışında EYT ile ilgili beklenen yasa teklifi konusunda Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu tarafından yapılan somut bir çalışma, başlatılan bir proje/girişim, yasal düzenlemeye yönelik bir taslak mevcut mudur?

5- EYT ile ilgili yapılan ve birbiriyle çelişen ifadeler göz önünde bulundurulduğunda EYT mağdurlarının sorununun çözümü kişi odaklı yürütülmeye, sayıları 1 milyonu aşan vatandaşımızın sorunlarının çözümü “iki dudak arasından çıkacak sözler” ile geciktirilmeye, oyalanmaya devam mi edilecektir?

6- Cumhurbaşkanlığı'nın Bakanlıklar ve ilgili kamu kurumları ile başlattığı, planladığı girişim, EYT mağdurlarının talep ettiği yasal düzenlemeye yönelik bir adım var mıdır? 

7- Emekli olamadığı için ekonomik krizin etkileri altında sorunları katlanan vatandaşlarımız için bir tasarrufunuz olacak mıdır? 

Kamubiz.com ÖZEL/ ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.