Sendikadan, en düşük memur maaşı için 33 bin 750 TL teklif

Sendikadan, en düşük memur maaşı için 33 bin 750 TL teklif
4 kişilik haneye gıda ve temel harcamaları için 33.750 TL gerektiğine işaret eden SES, “En düşük memur maaşı 22 bin olacak söylemi temmuz zammı olarak uygulansa bile derdimize derman olmayacak" dedi.

Sağlık Ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) uzun yıllardır ağır iş yükü ve düşük ücretler ile çalıştırılan sağlık emekçilerinin son yıllarda pandemi ve depremin de tüm yükünü çekerek iyice yıpranmaya, sağlıklarından olmaya başladığına dikkat çekerek; “Bu yetmezmiş gibi özellikle de sağlık sisteminin sonucu olan hasta ve hasta yakınlarının şiddeti, idarecilerin mobbingi, siyasetçilerin uygulamaları sonucu gelişen siyasal şiddet gibi şiddetin her türü ile karşılaşmaktadırlar” dedi.

“SAĞLIK EMEKÇİLERİ GELİRİNİ ARTIRMAK İÇİN İZİN VE DİNLENME HAKKINDAN FERAGAT EDİYOR”
Kamu emekçileri içinde en düşük temel ücretlere sahip sağlık emekçilerinin gelirlerini biraz arttırmak için yıllık izin, bayram, hafta sonu tatili gibi izinlerinden ve dinlenme haklarından feragat ederek fazla mesaiye ve nöbet tutmaya zorlandığının altı çizilen açıklamada şöyle denildi; “Zaten zor olan çalışma koşullarına rağmen çalışma koşulları daha da ağır olan, sırf teşvik ödemeleri üç beş kuruş fazla olan yoğun bakım, acil gibi öncelikli servislerde çalışmak için bile torpil aramaya başlar hale gelmişlerdir.  Son yıllarda artan sağlıkçı intiharları, yurtdışına göç etme durumları; emekçilere işyerlerinde yaşatılanlar ve ekonomik koşullardan bağımsız değerlendirilemez.”

Instagram sayfamızı takip etmek için tıklayınız

“4 KİŞİLİK BİR HANEYE GIDA VE TEMEL HARCAMALARI İÇİN 33.750 TL GİRMESİ GEREKMEKTEDİR”
Seçim öncesi vaat edilen “En düşük memur maaşı 22 bin olacak” söyleminin 15 Temmuz maaş zamlarına uygulansa bile hiçbir derde derman olmayacağı ifade edilen açıklamada; “Türk İş Mayıs ayı verilerine göre 4 kişilik bir haneye gıda ve temel harcamaları için 33.750 TL girmesi gerekmektedir. Bekar bir çalışanın aylık yaşam maliyeti ise 13.500 TL ye ulaşmıştır. Bu rakamlarda bireylerin kendini sosyal ve kültürel alanda geliştirmesi için, yılda bir sefer bile olsa tatil yapma olanakları yer almamaktadır. En önemlisi de bu paket içinde artan kira fiyatları da yeterince yansıtılmamıştır. Artık bir maaş birçok ilde sadece bir kiraya ya zor yetmekte ya da kira ücretinin bile altında kalmaktadır” denildi.

“MEVCUT ÜCRET REJİMİ DEĞİŞMEK ZORUNDA”
Bugün tüm koşulların mevcut ücret rejiminin değişmek zorunda olduğunu gösterdiğine işaret edilen açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Bizim istediğimiz ücret rejiminde; hiçbir haneye yoksulluk sınırı altında temel ücret girmemeli, çalışırken ve emeklilikte insanca yaşam koşulları için işkolumuzdaki en düşük ücreti alan çalışanın temel ücreti Temmuz 15 maaşı en az 3 asgari ücret seviyesine yükseltilmelidir. Bunun üzerine yapılan işin riski ve niteliği, eğitim durumu, hizmet yılı gibi kriterler eklenerek giydirilmiş ücret belirlenmelidir. Bu temel ücret modeli yardımcı hizmetler sınıfı, idari hizmetler sınıfı, sağlık hizmetleri sınıfı ve her meslek için ayrı ayrı belirlenmelidir. Yani hizmetliden profesörüne kadar temel ücretler net bir kritere bağlanmalı ve üstüne yukarıda yazdığımız kriterler ile giydirilmiş ücretler belirlenmelidir. Tüm ücretler emekliliğe yansıtılmalıdır.”

    WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ

“SARI SENDİKALAR YÜZÜNDEN TİS’TE ANLAMSIZ BİR HALE GELMİŞTİR”
Temel ücret dışındaki sabitleme dışında temel ücret artışına yönelik tartışmaların, özlük hakları, sosyal haklar, demokratik hakların tamamının TİS masasında belirlenmesi gerektiği belirtilen açıklamada; “4688 sayılı sendika yasası GREV’li ve özgür pazarlığı içerecek tarzda değiştirilmelidir. 6 dönem (12 yıl) boyunca yetkilendirilmiş sendika ve ortağı sarı sendika sürekli hükümet ile anlaşma yapmakta ve emekçileri sefalet ücretlerine teslim etmektedir. Konfederasyonumuz KESK ve bağlı işkollarının mücadelesi olmaz ise azda olsa hükümetin aralarda bahşettiği ücret artışları dahi olmayacaktı. Oysa biz sendikal örgütlenmenin en önemli kazanımının Toplu İş Sözleşmesi (TİS) olduğunu biliyoruz. Bu sendikalar yüzünden TİS’te anlamsız bir hale gelmiştir. TİS’ler satış sözleşmelerine döndüğü yetmezmiş gibi iktidar her seferinde tek taraflı ücret belirlemeleri ile TİS masasını da özellikle anlamsız hale getirmektedir.”

Açıklamada son olarak şöyle denildi; “Bu nedenler ile 2024-2025 yıllarını kapsayacak ve Ağustos ayında başlayan TİS sürecine giderken GREV’li toplu sözleşmeli, özgür pazarlık hakkını güvence altına alacak bir sendika yasasını öne çıkaran yaklaşımı da esas alacağız.  Tüm iş kolu emekçilerini bu talepler etrafında birlikte örgütlenmeye ve mücadeleye davet ediyoruz.”

evrensel

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
9 Yorum