SGK'dan malullük konusunda değişiklik

SGK'dan malullük konusunda değişiklik
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) malulen emeklilik konusunda önemli bir düzenlemeye hayata geçirdi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) malulen emeklilik konusunda önemli bir düzenlemeye hayata geçirdi.

Buna göre,05/12/2017 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan "Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik" ile getirilen düzenleme öncesinde SGK Sağlık Kurulunca malul sayılmalarına rağmen, aylık bağlanmasına ilişkin sigortalılık süresi ve/veya prim ödeme gün sayısı şartını sağlamamaları nedeniyle aylık bağlanamayan kamu görevlileri, bu şartları sağlayıp aylık bağlanması için başvurduklarında, daha önce yapılan maluliyet değerlendirmesi dikkate alınmıyor ve tekrar maluliyet değerlenmesi yapılıyor idi.

Bu kapsamda malul sayılan bir Kamu görevlisi aylık bağlanamadığı için, hizmet akdine tabi veya bağımsız çalışarak prim ve süre koşulunu tamamladığında bu kez de son sigortalılık statüsü 4/a veya 4/b kapsamında olduğundan, maluliyet değerlendirmesi 5510 sayılı Kanunda 4/a ve 4/b'liler için öngörülen şekilde yapılıyordu. 5434 sayılı Kanunda meslekte kazanma gücü kaybı kriteri esas alınırken 5510 sayılı Kanunda çalışma gücü kaybı esas alındığından, kriter farklılığı nedeniyle daha önceki değerlendirmede malul sayılan bir sigortalı, yeniden yapılan değerlendirmede malul sayılmayabiliyordu.

SGK; Yönetmelik değişikliğine giderek daha önce haklarında maluliyet kararı verilen kamu görevlilerinin mağduriyetine son vererek, aylık bağlanması için gerekli prim ve süre şartını sonradan tamamlayanlara, yeniden maluliyet değerlendirmesi yapmaksızın önceki değerlendirme esas alınarak, son sigortalılık statüsünde aylık bağlanmasını sağladı. Saygılarımla

Ümit Ciğer

Tüm uzmanlar ve Emeklileri Derneği Gazi ve Malul Danışman

Kamubiz ÖZEL HABER

YENİ FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.