Sigortalılık başlangıç tarihi çırak olarak çalışmaya veya staja başlanan tarih olsun

Sigortalılık başlangıç tarihi çırak olarak çalışmaya veya staja başlanan tarih olsun
Çırak veya stajyer öğrenci olarak çalışılan süreler için borçlanma hakkı verilmesi ve sigortalılık başlangıç tarihinin uzun vadeli sigorta kolları uygulamasında çırak olarak çalışmaya veya staja başlanılan tarih olarak esas alınması öngörülen kanun teklifi TBMM'ye sunuldu.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair Kanun teklifi ve gerekçesi ilişikte sunulmuştur.
Gereği için bilgilerinize sunarım. 16.10.2018
Av. Mahmut TANAL / CHP İstanbul Milletvekili

GEREKÇE
3308 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu hükümlerine göre lise ve/veya yükseköğretim öğrenciliği döneminde yapılan staj süreleri fiilen çalışma olmasına ve diğer işçilerden çalışma yönünden hiçbir farkı olmamasına rağmen uzun vadeli sigorta primleri yatırılmadığı için, sigortaları sayılmayıp emeklilik hesabında da başlangıç kabul edilmemektedir.
5510 sayılı Kanunun "Sigortalılığın başlangıcı" başlıklı 7'inci maddesine göre, sigorta hak ve yükümlülükleri 4'üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar için çalışmaya, mesleki eğitime veya staja başladıkları tarihten itibaren başlamaktadır.

Ancak, 5510 sayılı Kanunun 38'inci maddesine göre malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaların uygulanmasında dikkate alınacak sigortalılık süresinin başlangıcı, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tabi olarak ilk defa kapsama girildiği tarih olarak kabul edildiğinden, çıraklar ve stajyerler, çıraklık ve staj süreleri için malullük, yaşlılık ve ölüm sigortasından sağlanan haklardan yararlanamamaktadır.
Bir taraftan; çırak veya stajyer öğrenci olarak çalışanlar 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılırken ve de çırak veya stajyer olarak çalışmaya başlanılan tarih sigortalılık başlangıç tarihi olarak kabul edilirken, diğer taraftan da; bu hakların sadece kısa vadeli sigorta kolları ile sınırlı tutulması eşitsizliğe ve dolayısıyla mağduriyete neden olmaktadır.

Bu itibarla, çırak olarak çalışma veya staja başlanılan tarih uzun vadeli sigorta kollan bakımından da sigortalılık başlangıç tarihi olarak esas alınmalı, çıraklık ve staj süreleri için borçlanma hakkı verilmelidir.

Söz konusu kanun teklifiyle; çırak veya stajyer öğrenci olarak çalışılan süreler için borçlanma hakkı verilmesi ve sigortalılık başlangıç tarihinin uzun vadeli sigorta kolları uygulamasında da çırak olarak çalışmaya veya staja başlanılan tarih olarak esas alınması öngörülmekledir. Böylelikle, yaşanan mağduriyetlerin giderilmesinin yanı sıra mesleki eğitimin özendirilmesine de katkı sağlanacaktır.

MADDE GEREKÇELERİ
MADDE 1- Çırak veya stajyer öğrenci olarak çalışılan sürelerin borçlanılması durumunda, uzun vadeli sigorta kolları uygulamasında ilgililerin sigortalılık başlangıç tarihinin çırak olarak çalışmaya veya staja başlanan tarihten başlatılması öngörülmektedir.
MADDE 2- Yürürlük Maddesidir.
MADDE 3- Yürütme Maddesidir.

5510 SAYILI SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ
MADDE 1- 31 Mayıs 2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 41'inci maddesinin birinci fıkrasını aşağıdaki bent ilave edilmiş ve üçüncü fikrasının birinci cümlesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümle eklenmiştir. “k) 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununda belirtilen çıraklar ile meslek liselerinde okumakta iken veya yükseköğrenimleri sırasında staja tabi tutulan öğrencilerin çıraklık ve staj süreleri, "Birinci fıkranın (k) bendinde geçen sürelerin borçlanılması halinde, çıraklık ve stajın başladığı tarih, sigortalılık başlangıç tarihi esas olarak alınır."
MADDE 2 - Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3 - Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür

Kamubiz.com ÖZEL / ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
13 Yorum