Staj sigortası mağdurlarının talebi Meclis gündeminde dile getirildi

Staj sigortası mağdurlarının talebi Meclis gündeminde dile getirildi
TBMM Genel Kurulu'nda bugün (14 Mayıs 2019) konuşan CHP Yozgat Milletvekili Ali Keven, staj mağdurlarının taleplerini gündeme getirerek, çıraklık veya staj dönemlerine ilişkin olarak ilgililere borçlanma hakkı tanınmasının ve Sigortalılık başlangıç tarihinin ise çıraklık veya staja başlama tarihi olarak baz alınmasının sağlanması için Meclis'teki tüm partilere çağrıda bulundu. Çıraklık ve stajyerlikte geçen sürelerin sigorta başlangıcı sayılmasını içeren konuşmanın tamamı şu şekilde..

ALİ KEVEN (Yozgat) – Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; meslek lisesi ve çıraklık okulu öğrencileri 1986 yılında çıkarılan 3308 sayılı Yasa’yla zorunlu staja tabi tutulmuşlardır. Mesleki ve teknik eğitimin ana unsurlarından birisi uygulamaya dayalı eğitimdir. Çeşitli mesleki eğitim kurumlarında öğrenim gören öğrenciler ve çıraklar eğitim süresi içerisinde iş yerlerinde doğrudan uygulamalı staj yapmaktadırlar. Meslek lisesi veya yükseköğretim döneminde gerçekleşen staj süreleri için ödenen sigorta primleri sadece staj döneminde iş kazalarına ve meslek hastalıklarına ilişkin güvence sağlamaktadır. Bu kişilerin daha sonra uzun vadeli sigorta kollarında görev almaları durumunda sigortalılık süresinin başlangıcı olarak staja başladıkları tarih değil, adlarına ilk defa uzun vadeli sigorta primi yatırılma tarihi temel alınmaktadır. Bu stajyerlere herhangi bir borçlanma hakkı ise tanınmamaktadır.

Diğer yandan, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 41’inci maddesi hükümleri uyarınca, doktora öğrenimi veya tıpta uzmanlık için yurt içinde veya yurt dışında geçirdikleri normal doktora veya uzmanlık öğrenim süreleri, avukatlık stajını yapanların normal staj süreleri, kanun kapsamında yurt dışına gönderilen öğrencilerin yurt dışındaki öğrenim süreleri, borçlanma hakkına tabi tutulabiliyor. Bu nedenle, ortaya çıkan ve Anayasa’nın da eşitlik ilkesine uygun olmayan ve büyük mağduriyet yaratan bu durumun ortadan kaldırılarak mesleki eğitimin özendirilmesine katkı sunması için, fiilî bir çalışmaya dayanan çıraklık veya staj dönemlerine ilişkin olarak ilgililere borçlanma hakkı tanınmalıdır. Sigortalılık başlangıç tarihinin ise çıraklık veya staja başlama tarihi olarak baz alınması sağlanmalıdır.

Sayın Başkan, sayın milletvekilleri; Anayasa’mızın 10’uncu maddesi “Herkes kanun önünde eşittir.” der. Anayasa’mızın 60’ıncı maddesi ise “Herkes, sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Devlet, bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar.” demektedir. Bundan yola çıkarak, 11 Ekim 2018 tarihli yazıyla Meclis Başkanlığına sunmuş olduğum 5510 sayılı Kanun’da değişiklik teklifiyle staj sigortası kapsamında sadece iş kazalarına karşı sigortalanan stajyerlerin emekliliğe esas uzun vadeli sigortalılık için borçlanabilmeleri amaçlanmaktadır. 1 milyonu aşkın yurttaşımız bu hakkın tanınmasını beklemektedir.

Kamubiz.com ÖZEL / ANKARA

YENİ FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
4 Yorum