Başpolis ve kıdemli başpolis için kanun teklifi

Başpolis ve kıdemli başpolis için kanun teklifi
Emniyet Genel Müdürlüğü'nde 10 Nisan 2011 tarihinden itibaren yürürlüğe konulan Başpolis ve Kıdemli Başpolis uygulamasına AK Parti tarafından verilen kanun teklifi ile son veriliyor. Başpolislik, rütbesi Polis Memuru ile Kıdemli Başpolis arasında olan ilk kademe polis amiri idi ve Polis Memurları arasından kıdemli ve sicili düzgün olanlara veriliyordu.TBMM'ye sunulan kanun teklifi ile bu uygulama kaldırılacak.

Ak Parti tarafından TBMM'ye sunulan kanun teklifine göre, polis memurları arasından, başpolis ve kıdemli başpolis memuru alımına imkan veren 3201 sayılı Kanunun ek 28. maddesi yürürlükten kaldırılmaktadır.

Teklifte yer alan madde şu şekildedir:

"Madde 3- 3201 sayılı Kanunun ek 28 İnci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır."

Yürürlükten kaldırıldığı belirtilen madde ise şu şekildeydi:

"Ek Madde 28 - Emniyet Genel Müdürlüğünce, ihtiyaç duyulması halinde aşağıda belirtilen kriterlere göre seçilecek en az on yıl fiilen görev yapmış veya 35 yaşından gün almış polis memurları arasından başpolis memuru kadrolarına, başpolis memuru olarak fiilen altı yıl görev yapmış olanlar arasından ise kıdemli başpolis memuru kadrolarına atama yapılabilir. Başpolis ve kıdemli başpolis memuru kadrolarına atanacakların birimlere ve branşlara göre sayısı Emniyet Genel Müdürlüğünce belirlenir.

Başpolis memurluğu ve kıdemli başpolis memurluğuna atanacakların seçiminde; meslek kıdemi, eğitim düzeyi, personelin yöneticilik özelliğine ilişkin amirlerinin değerlendirmesi, performans değerlendirme puanı, adli ve idari cezalar ile yazılı sınav sonuçları esas alınır.

Emniyet Genel Müdürlüğünce, ayrıca her yıl ihtiyaç olarak tespit olunan başpolis memurluğu sayısının % 20'sine kadarı 24 yıl ve üzeri fiili hizmet süresi bulunan polis memurları için ayrılır. Bu sayıya göre belirlenecek polis memurları, yönetmelikte belirlenen başvuru şartları, kendi aralarında düzenlenecek yazılı sınav ve diğer kriterler esas alınarak yapılacak sıralamaya göre başpolis memurluğuna atanır.

Kıdemli başpolis memuru, başpolis memuru ve polis memurunun; başpolis memuru ise polis memurunun hiyerarşik üstüdür.

Başpolis memuru ve kıdemli başpolis memurları hakkında, bu Kanun ve diğer kanunlarda belirtilmeyen hususlarda polis memurları hakkındaki hükümler uygulanır.

Başpolis ve kıdemli başpolis memurluğuna atanacakların seçiminde aranacak şartlar, başvuru ve değerlendirme, uygulanacak yazılı sınav, başarı sırasının tespiti, verilecek eğitimler, atanma ve bunlara ilişkin diğer esas ve usuller yönetmelikle düzenlenir."

DEĞERLENDİRME

Ak Parti tarafından sunulan teklfin TBMM'de kabul edilmesi halinde, Polis memurları arasından başpolis ve kıdemli başolis memuru alımına son verilecek.

Diğer taraftan, teklifin 4. maddesiyle 3201 sayılı Kanuna geçici bir madde eklenmekte şu düzenleme getirilmektedir: "Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren kırkbeş yaşından gün almamış lisans mezunu başpolis memurları ve kıdemli başpolis memurları arasında yapılacak yazılı/sözlü sınavlarda başarılı olanlardan, Polis Akademisi Başkanlığınca düzenlenecek ilk derece amirlik eğitimini başarıyla bitirenler Komiser Yardımcılığı rütbesine atanır. Adaylarda aranacak diğer nitelikler, sınavlara ve ilk derece amirlik eğitimine ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça düzenlenir."

memurlar.net

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
4 Yorum