Emniyet Genel Müdürlüğü, Silahlı Özel Güvenlik Görevlilerinden Personel Alımı Yapacak mı?

Emniyet Genel Müdürlüğü, Silahlı Özel Güvenlik Görevlilerinden Personel Alımı Yapacak mı?
İçişleri Bakanlığı olarak Emniyet Teşkilatında görev yapmak üzere silahlı özel güvenlik görevlilerinin alımına ilişkin bir çalışma yürütülmekte midir? Emniyet personeli sayısının artırılmasına yönelik çalışmalara ve silahlı özel güvenlik görevlilerinden alım yapılıp yapılmayacağına ilişkin soru önergesi verildi

İçişleri Bakanlığı olarak Emniyet Teşkilatında görev yapmak üzere silahlı özel güvenlik görevlilerinin alımına ilişkin bir çalışma yürütülmekte midir? Emniyet personeli sayısının artırılmasına yönelik çalışmalara ve silahlı özel güvenlik görevlilerinden alım yapılıp yapılmayacağına ilişkin soru önergesi verildi

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki yazılı sorularımın Anayasa'nın 98. ve TBMM İç Tüzüğün 96. Maddesi İçişleri Bakanı Sayın Süleyman SOYLU tarafından yazılı olarak yanıtlaması konusunda gereğini arz ederim. Saygılarımla,

Murat Bakan
İzmir Milletvekili

Başkanlığa geliş tarihi 16/05/2017 olan 7/13699 esas numaralı emniyet personeli sayısının artırılmasına yönelik çalışmalara ve sliahlı özel güvenlik görevlilerinden alım yapılıp yapılmayacağına ilişkin yazılı soru önergeme yanıt verilmemiştir.

Emniyet teşkilatında FETÖ/PDY soruşturmaları kapsamında on binlerce polis ihraç edilmiş ve açığa alınmıştır. Teşkilatta bir anda personel açısından %15-17 kayıp oluşmuş, ayrıca bunların haricinde, FETÖ/PDY kapsamında teşkilat personeli arasından yeni açığa alınmaların olacağı medyada sıklıkla yer almaya devam etmektedir.
Bu açığa alınma ve ihraçlardan önce de, AB üye ülkeleri başta olmak üzere çoğu ülkede ortalama 250 kişiye I polis düşerken, ülkemizde bu sayının ortalama 400 kişiye I polis düştüğü kamuoyunca bilinen bir durumdur. Yani, zaten on binlerce yeni personele ihtiyaç varken, son ihraç ve açığa alımlarla yüzde 15-17 'lik sayıya 15 Temmuzdan sonra emekliliğini talep eden normalin çok üstünde sayıdaki teşkilat mensubunu da eklediğimizde bu personel açığı oranı daha da artmıştır. Özellikle 2015 yılından sonra artan terör olayları nedeniyle, yeni polis alımları ağırlıklı kısmı özel harekat branşına yönelik yapılınca, artan bu personel açığı kapatılamamıştır.

Gelinen noktada, polislerimizin zaten çok fazla olan iş yükü ihraç, açığa alınma ve emeklilik nedenleriyle iyice artmıştır. Daha önce verdiğim önergemde de belirttiğim üzere aylık çalışma saatleri ortalama 350-400 saati bulmuş ve böyle de devam etmektedir. Fazla çalışma karşılığında ne izin ne de ücret bir karşılığı da olmayınca yıkıcı etki daha da fazlalaşmaktadır. Son çıkan KHK ile 7 bin Çarşı ve Mahalle Bekçisi kadrosu ihdas edilmiş ancak, geçen zaman içinde bu 7 bin bekçinin alımları ile herhangi bir duyuru yapılmamıştır. Yanı sıra, bu sayı oldukça yetersiz kalacaktır.
Tüm bu nedenlerle, Emniyet Teşkilatı'nın personel sayısı bakımından acilen güçlendirilmesi gerekmektedir. Polis memuru alımları, eğitim sürelerinin fazla olması nedeniyle haliyle zaman almaktadır. Oysa ki, teşkilatın acilen hazır eğitimli yeni 50 bin Emniyet Hizmetleri Sınıfı personeline  ihtiyacı vardır. Bu durumda ilk akla gelen "silahlı özel güvenlik görevlileri”dir. Bu görevliler silah konusunda zaten belli bir eğitime sahiptirler ve nokta görevlerinde tecrübelilerdir. Eğitim konusunda var olan eksiklikleri de, planlanacak kısa süreli hizmet içi eğitim programları ile kolayca giderilebilecektir.
Böylelikle, il-ilçe emniyet müdürlüklerinde, polis merkezlerinde, diğer emniyet binalarında, polis okullarında, polis evlerinde, adliye binalarında, valilik ve kaymakamlık binalarında, bunların konutlarında, siyasi parti ve yabancı ülke temsilciliklerinde, polis lojmanlarında vs. kendi meslekleri dışında berberlik, kasiyerlik, resepsiyonistlik, çaycılık, tostçuluk, vs nokta görevi yapan 50 bine yakın polis memuru asli işlerine dönebilecek ve polislerimizin tümü insani şartlarda çalışmaya başlayacaklardır. Bu güne kadar polislere yaptırılan bu görevler, silahlı özel güvenlik görevlilerinden alınan bekçi veya koruma görevlilerine çok daha az maliyetle yaptırılabilecektir. Bu alımlar silahlı özel güvenlik görevlilerine de bir iş kapısı sağlayacağı gibi, ülkemizin istihdamına da katkı yapacaktır. Bu bağlamda;

l) İçişleri Bakanlığı olarak Emniyet Teşkilatında görev yapmak üzere silahlı özel güvenlik görevlilerinin alımına ilişkin bir çalışma yürütülmekte midir?

2) İhraç ve açığa alımlarla teşkilatta bir hayli eksilen personel sayısını aftırmayayönelik ve mevcut personelin de daha insani şartlarda çalıştırılması için Bakanlığınızın almış olduğu tedbirler nelerdir?

Kamubiz.com ÖZEL HABER / ANKARA

(Sitemizden Alıntılanan Haberlerde Kaynak Gösterilmeden Kullanılması Halinde Yasal İşlem Yapılacaktır)

YENİ FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.