Polislerin amirlik ve rütbe sınavları hakkında soru önergesi TBMM'de

Polislerin amirlik ve rütbe sınavları hakkında soru önergesi TBMM'de
Polis memurlarının kurum dışı (dış kaynaktan) ve kurum içi amirlik ve rütbe sınavları hakkında soru önergesi verildi.

Kolluk kuvvetlerinin rütbe almak amacıyla aldıkları eğitimin farklı olmasına ilişkin soru önergesi MHP tarafından Meclis Başkanlığına sunuldu.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Sayın Süleyman SOYLU tarafından Anayasanın 98 ve TBMM İç Tüzüğünün 96. ve 99. Maddeleri gereğince yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim. 28.11.2019 
Ümit YILMAZ/MHP Düzce Milletvekili 

İçişleri Bakanlığına bağlı Emniyet Genel Müdürlüğünün amir ve memur ihtiyacını karşılamak ve alınacak personelin meslek öncesi temel eğitimini planlamak ve uygulamak üzere polis akademisi ve bağlı kuruluşlar 4652 sayılı polis yükseköğretim kanunu ile düzenlenmiştir.

Bu kanunun “akademinin kuruluş, amaç, görev ve ana ilkeleri” başlıklı 3. Maddesinde" emniyet teşkilatının memur amir ve yönetici ihtiyacını karşılamak, ön lisans, lisans ve lisansüstü eğitim öğretim yapmak, bilimsel araştırma, yayın ve danışmanlık yapmak üzere bilimsel özelliğe sahip ve bünyesinde fakülte, enstitü ve Polis Meslek Yüksekokulları bulunan bir yükseköğretim kurumu olarak Polis Akademisi kurulmuştur.” Ifadesi yer almaktadır. 

Kanunda bu şekilde düzenlenmiş olmakla birlikte polis akademisinde hali hazırda fakülte şeklinde lisans düzeyinde eğitim faaliyeti devam etmemektedir. Bunun yerine ülkemizdeki çeşitli üniversitelerden lisans düzeyinde eğitim almış şahıslar polis amirleri eğitim merkezinde kısa süreli eğitime alınmakta ve amir olarak emniyet teşkilatında görev almaktadır.
Ülkemize 17-25 Aralık sürecinde başlayan ve 15 Temmuz hain darbe girişimi ile en açık şekli ile gün yüzüne çıkan FETÖ'nün emniyet teşkilatı üzerindeki olumsuz etkisi herkesçe bilinmektedir. Ancak darbe girişiminin üzerinden yaklaşık 3.5 yıl geçmiştir ve ülkemizin tüm kurumlarıyla hızla normalleşmesi gerekmektedir. 
Yine İçişleri Bakanlığına bağlı Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının Subay- Astsubay ihtiyacını karşılayan Jandarma Sahil Güvenlik akademisinde ise fakülte düzeyinde lisans eğitimi verilmektedir. 

Bu kapsamda, 

1-Aynı bakanlığa bağlı ve kolluk görevi ifa eden kurumlarımızın rütbeli personel ihtiyacını karşılayan iki farklı eğitim kurumundan birinde 4 yıllık fakülte eğitimi verilirken, diğerinde kısa eğitim verilmesinin sebebi nedir? 

2-Polis Yükseköğretim Kanunun 'da yer almasına rağmen fakülteler neden işler hale getirilmemektedir? 

3-Eğitim hayatı sırasında ast-üst ilişkisi yaşamayan kişilerin mezuniyet sonrası polis amirleri olarak bu ilişkileri sağlıklı bir şekilde yürütmesi mümkün müdür? 

4-İçişleri Bakanlığına bağlı Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Jandarma Sahil Güvenlik Akademisinde ise fakülte düzeyinde lisans eğitimi verilmekte iken Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Fakültesi açılmama gerekçesi nedir? 

5-Polis akademisi Güvenlik Bilimleri Fakültesi açılması halinde suç ve suçlularla mücadelede daha başarılı bir sonuç alınacağı aşikârdır. Konu ile ilgili herhangi bir çalışmanız var mıdır? 

6-4652 sayılı kanunun 3.madde a) bendinde yer alan: “Mezuniyetten sonra verilecek görevleri yapabilecek, emrindeki personeli veya birimi eğitebilecek ve yönetebilecek düzeyde Emniyet Teşkilatına amir ve yönetici yetiştirmek” ilkesi doğrultusunda şu anda alınan üniversite mezunlarına bu madde içerisindeki eğitimler tam anlamı ile verilmekte midir? 

Kamubiz.com ÖZEL/ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
10 Yorum