Asgari ücret 3 ayda 1047 TL eridi!

Asgari ücret 3 ayda 1047 TL eridi!
TÜİK'in enflasyon verilerinin düştüğüne yönelik istatistiklerinin ardından asgari ücrette yaşanan değer kaybı gözler önüne serildi. Yıl başında 8.500 TL'ye çıkarılan asgari ücret 1.047 TL eridi.

TÜİK istatistiklerine göre Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) aylık bazda yüzde 2,29 arttı. Yıllık enflasyon baz etkisiyle yüzde 50,51 seviyesine geriledi. Ancak vatandaş nezdinde tablo daha farklı. İstatistikler düştü dese de enflasyon nedeniyle alınan ücretlerde büyük kayıplar yaşanmaya devam ediyor. Yıl başında yapılan zamla birlikte 8.500 TL'ye çıkarılan asgari ücretin 3 ayda 1047 TL erdiği ortaya çıktı.

CHP'li Veli Ağbaba asgari ücretlinin maaşının reel değeri yılbaşından beri 1.047 lira azaldığını hesapladı. Yazılı açıklama yapan Ağbaba, TÜİK ile ENAG'ın farkına dikkat çekerek 'sokağın hissettiği enflasyonla Saray’ın talimatla açıklattığı enflasyon arasında' 62 puan fark bulunduğunu kaydetti.

CHP'li vekil şunları aktardı: "Makyajlı TÜİK verilerinde dahi asgari ücretlinin, memurun kaybı gizlenemiyor. TÜİK verilerinde dahi, üç ayda asgari ücret 1.047 TL kaybederek 7 bin 459 TL’ye, en düşük memur maaşı 1.262 TL kaybederek 9 bin 179 TL’ye düştü. Yapılan zamlar, üç ayda enflasyon karşısında tam anlamıyla buhar oldu.

Temel besinde artış

WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ
TÜİK resmi enflasyon artışını yıllık 50,51 olarak açıklarken gıda enflasyonunda yıllık artış ise yüzde 69’a dayanmış oldu. Öyle ki birçok temel besin grubundaki yıllık artış, resmi TÜİK enflasyonunun üzerinde yer aldı.

TÜİK verilerine göre; yıllık fiyat artışı, makarna yüzde 119, pirinçte ise yüzde 113 oldu. Yıllık artış, süt ve süt ürünlerinde yüzde 112, ette yüzde 111 ve peynirde ise yüzde 105 oldu. Yıllık artış, ekmekte ise yüzde 52 olarak hesaplandı.

Bu durumda, enflasyonun düşmesi bir yana, hayat pahalılığı her ay değil her gün, hatta her saat artarak devam etmektedir.”

milligazete

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.