En düşük memur maaşı 33 bin 789 TL olmalı

En düşük memur maaşı 33 bin 789 TL olmalı
BASK ve Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkanı Mehmet Alper ÖĞRETİCİ Haziran ayı enflasyon oranının açıklanmasının ardından basın açıklaması yaptı

EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI YOKSULLUK SINIRI OLAN 33.789 TL OLMALIDIR

“TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre, Haziran ayında enflasyon (TÜFE)  % 3,92 artmış, Bağımsız araştırma grubu olan ENAGRUP (Enflasyon Araştırma Grubu)’a göre ise bu oran % 8,54  ’dür. Yine TUİK’ e göre 12 aylık enflasyon % 38,21 iken ENAG’ a göre % 108,58’ dir.

Böylelikle yılın ilk altı aylık enflasyonu % 19,77 olmuş, her zaman olduğu gibi yine memur ve emeklilere verilen ücretler enflasyon altında kalmıştır. İlk altı ay için verilen %8’lik artış erimiş, alınan artıştan daha fazla enflasyon farkı oluşmuştur. 

Kaldı ki bu rakamlar gerçeklerle uyuşmayan TÜİK rakamlarıdır. TÜİK tarafından açıklanan bu rakamlar vatandaşlarımızın çarşıda, pazarda ve genel olarak günlük hayatta yaşadığı enflasyonu yansıtmamaktadır.

Memur ve emekli maaş artış hesaplamaların TÜİK verilerine göre yapılıyor olmasının ve TUİK’in hesaplamalarının sahada gerçeklerle uyuşmamasının bedeli memur ve emeklilere ödetilemez!

MEMUR VE EMEKLİ MAAŞ ARTIŞLARI İÇİN TÜM KONFEDERASYONLAR SÜRECE DAHİL EDİLSİN

Sayın Cumhurbaşkanının seçimden önce vermiş olduğu sözlerden biri en düşük memur maaşının 22 bin TL olacağı ve en düşük memur maaşının en düşük işçi maaşından az olmayacağıdır.

Bu söz verildiğinde asgari ücret 8500 ₺ idi. Yani en düşük memur maaşı asgari ücretin 2.58 katı olacaktı. Ancak günümüzde asgari ücret 11.402₺ olmuştur. Sadece bu durumdan bakacak olursak verilen söz gereği en düşük memur maaşının 29.400₺ olması gerekmektedir. 

Aynı şekilde işçilerimiz Temmuz ayında toplu sözleşme gereği %15 artış alacaklardır. En düşük memur maaşında gerekli güncelleme yapılmaz ve 22 bin ₺ bandında bırakılırsa verilen söz yerine getirilmemiş, en düşük memur maaşı yine en düşük işçi maaşının gerisinde olacaktır. 

Bu hafta TBMM gündemine gelmesi beklenen maaş artışı düzenlemeleri için tüm konfederasyonlar sürece dahil edilmelidir. 
Ücretler, arasındaki adaletsizliğin arttığı şu dönemde sorunun çözülmesi için kapsamlı bir değişiklik şart olmuştur.

BASK olarak talebimiz memurun alım gücünün artması için en düşük memur maaşı 33.789 ₺ olmalı, kademeli olarak meslek ve unvanlara göre bu ücret artmalıdır. 


MEMUR VE EMEKLİLERİNİN HAZİRAN AYI KAYIPLARI NE KADAR?

BASK/AR-GE Birimi tarafından yapılan araştırmaya göre; TÜİK’ in açıkladığı Haziran ayı enflasyon oranına göre (aile yardımı hariç) bazı unvanlardaki memurların aylıklarındaki erimenin özeti şudur:

⦁    9/1 derece ve kadrodaki bir memurun kaybı 1009,12 TL,
⦁    7/1 derece ve kadrodaki bir öğretmenin kaybı 1144,44 TL,
⦁    8/3 derece ve kadrodaki bir pratisyen doktorun kaybı 1650,37 TL,
⦁    12/3 derece ve kadrodaki bir hemşirenin kaybı 1107,19 TL,
⦁    11/1 derece ve kadrodaki bir teknisyenin kaybı 1058,10 TL,
⦁    1/4 derece ve kadrodaki bir mühendisin (büro) kaybı 1752,99 TL’dir.
 
BASIN BÜROSU

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
4 Yorum