Sabah Gazetesi: Memurlar 14 günlük enflasyon farkı alacak

Sabah Gazetesi: Memurlar 14 günlük enflasyon farkı alacak
Yılın ikinci yarısı için brüt 13 bin 414 lira, net asgari ücret tutarı 11 bin 402 lira olarak belirlenen asgari ücret 1 Temmuz itibariyle geçerli olacak. Kamuda çalışanlar ayın 15'inde bir sonraki ayın maaşını alır. Özel sektörde ise önceki ayın maaşı yatıyor. Bu ay çalışanların alacakları eski asgari ücret üzerinden olurken, temmuz ayının maaşı ağustos ayında yeni asgari ücret üzerinden zamlı yatacak.

Asgari ücrete yapılan zamlar özel sektörde çalışanlara eşit oranda yansıtılabildiği gibi çalışan ve işveren arasındaki anlaşmaya bağlı da değişiklik gösterebiliyor. Örneğin geçen yıl yüzde 100 zam yapılırken birçok sektörde asgari ücret üzerinde çalışanlara bu oran 15-20 puan daha düşük yansıtıldı. Bu durumda asgari ücretle diğer çalışanlar arasındaki makasın daralması anlamına geliyor.

ASGARİ ÜCRETTEN DÜŞÜK GÖSTERİLEMEZ

Instagram sayfamızı takip etmek için tıklayınız

Çalışanın maaşını asgari ücretten eksik yatıran işveren hem tazminat hem de ceza ödeyecek. Sosyal Güvenlik Kurumu önceki yıllarda olduğu gibi bordroları da yakından takip edecek. Ücretin düşük gösterilerek prim kaçırılması, bir ay çalışan bir işçinin bordroda 15 gün çalışılmış gösterilmesi gibi kayıt dışı uygulamalara göz açtırmayacak. Maaşı düşük gösteren işveren hem tazminat hem de ceza ödeyecek. Ayrıca eksik bildirdiği primleri de yatıracak. Kurum, geçen yıl yaklaşık 150 bin çalışana gönderdiği mesajlarla kazançlarında azalma olduğu uyarısında bulunmuştu.

EMEKLİ AYLIĞI ESAS KAZANÇTAN HESAPLANIYOR

Emekli aylıkları prime esas kazançlar üzerinden hesaplanıyor. Emekli aylığının düşük olmaması için alınan ücretle bordronun aynı olması önem taşıyor. Kazancın yüksek bildirilmesi daha çok prim ödenmesi, daha yüksek emekli aylığına hak kazanılması anlamına geliyor. Primi düşük yatırılanlar düşük emekli aylığına mecbur kalıyor. Emeklilikte mağdur olmamak için kazancın bordroya tam olarak yansıyıp yansımadığının takip edilmesi gerekiyor.

ÇALIŞANA HAKLI FESİH NEDENİ

    WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ

Bordroda usulsüz uygulamalara karşı çalışan haklı fesih kullanarak tazminat talep edebilir. Yapılan incelemelerde SGK bildirgesi kayıtlarında bazı işletmelerin usulsüz uygulamalara gittiği saptandı. Bu usulsüz uygulamalara karşı Türk Ceza Kanunu, Borçlar Kanunu kapsamında 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açılabiliyor.

MESLEK KODUNA DİKKAT

SGK, bordro üzerinden prim kaçırılmasını, eksik kazanç bildirilmesini kayıt dışılığın bir alt başlığı olarak tanımlıyor. Personelin yaptığı iş Kurum'a meslek koduyla bildiriliyor. O mesleğe uygun prime esas kazanç belirleniyor. İşverenin yanlış kod beyanıyla düşük ücret göstermesi de suç teşkil ediyor.

MEMURA SEYYANEN ZAM 15 TEMMUZ İTİBARİYLE GEÇERLİ

En düşük memur maaşını 22 bin liraya çıkaran torba teklifin bugün Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmesi bekleniyor. Memurlar 15 Temmuz'da maaşlarını yüzde 17.55 zamlı alırken, seyyanen yapılan 8 bin 77 liralık ilave ödeme maaş hesaplarına daha sonra yatırılacak. Memurlara 1-14 Temmuz için yüzde 17.55'lik zam farkı ödenecek, ancak seyyanen zam 15 Temmuz'dan geçerli olduğundan 1-14 Temmuz dönemi için fark ödenmeyecek. SSK ve BAĞ-KUR emeklileri yüzde 25 zamlı maaşlarını normal zamanında alacak. Memur emeklileri temmuz maaşlarını almış oldukları için zamlı maaş farkları daha sonra hesaplarına yatırılacak.

Hazal Ateş

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
23 Yorum