Yardımcı Hizmetler Sınıfını kaldıran kanun teklif Meclis'e sunuldu

Yardımcı Hizmetler Sınıfını kaldıran kanun teklif Meclis'e sunuldu
Yardımcı Hizmetler Sınıfını ilgilendiren Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Meclise sunuldu

Teklifte, mevcut yardımcı hizmetler sınıfındaki kamu görevlilerinin genel idare hizmetleri sınıfı, teknik hizmetler sınıfı veya öğrenim durumlarına uygun olarak ihraz ettikleri diğer hizmet sınıflarında istihdam edilmeleri ve yardımcı hizmetler sınıfının kaldırılması öngörülmektedir.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Devlet    Memurları    Kanunu'nda    Değişiklik    Yapılmasına    Dair    Kanun Teklifim ve gerekçesi ekte Bakanlığımıza sunulmuştur. Gereğini arz ederim. Saygılarımla. Aykut KAYA /Antalya Milletvekili

GENEL GEREKÇE

Instagram sayfamızı takip etmek için tıklayınız

YardımcI Hizmetler Sınıfı 14 Temmuz 1965'te yasalaşmış, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 36. Maddesinde düzenlenmiştir. Bahse konu kadroda KPSS ve EKPSS ile merkezi/ açıktan atama ile istihdam edilenler Şehit  ve Gazi yakınları ile 2828 Sayılı kanun kapsamında istihdam edilenler görev yapmaktadır.

Kamu kurum ve kuruluşlarında lise, ön Lisans, Lisans, yüksek lisans hatta doktora mezunu, kendini geliştirmiş, liyakat sahibi, mesleğini ve sanatını ustalık seviyesinde icra eden teknisyen yardımcı,  kaloriferci, terzi, berber, garson, bahçıvan, matbaacı, dağıtıcı, hizmetli vb. unvanlarda görev yapan yaklaşık 140.000 Yardımcı Hizmetler Sınıfı personeli bulunmaktadır.

Yardımcı Hizmetler Sınıfına dahil personelin bir kısmının idari hizmetlerde, masa başı işlerin yanı sıra teknik personele ait işler de görevlendirilmesi, ancak fiilen görevlendirildiği sınıfın mali haklarından yararlandırılmaması, kalan kısmın da 22 unvan arasında inisiyatife bağlı çalışmaya devam etmesi, idari ve Teknik hizmetlerde görevlendirilen Yardımcı Hizmetler Sınıfındaki personel, aynı işi yapan Üst kadrolu  personelden,  keyfi  çalıştırılmaya devam  eden  YHS'lilerin  de  işçilerden mali ve özlük haklan bakımından maruz kaldığı haksızlık, Anayasamızın eşitlik ilkesine aykırılık oluşturmakta, ,Çalışma barışını da bozmaktadrr.

Bu gereklerle Yardımcı Hizmetler Sınıfı personelinin Özlük haklarında iyileştirme yapılması zorunluluğu hasıl olmuştur.

MADDE GEREKÇELERİ

    WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ

MADDE 1- Madde ile Devlet Memurları Kanunu'nun 36'nc1 maddesinin "X-YARDIMCI HiZMETLER SINIFI" ba hkh bendi yürürlükten kaldırılmıştır

MADDE 2- Madde ile Yardımcı Hizmetler Sınıfı personelinin aynı dereceli Gene! İdare Hizmetleri Sınıfına, Teknik Hizmetleri Sınıfına veya öğrenim durumlarına uygun olarak ihraz ettikleri diğer hizmet sınıflarına dahil Memur unvanlı kadrolara atanması teklif edilmektedir.
MADDE 3- Yürürlük maddesidir.
MADDE 4- Yürürlük maddesidir

DEVLET MEMURLARI KANUNUNDA DEĞi ŞiKLiK YAPILMASINA DAiR KANUN TEKLiFi

MADDE 1- 14.7.1965 tarihli ve 657 say1h Devlet Memurları Kanunu'nun 36'nc1 maddesinin birinci f1krasında yer alan "X-YARDIMCI HiZMETLER SINIFI" başlıklı bendi yürürlükten kaldırılmış ve fıkradaki diğer bentler buna göre teselsül ettirtmiştir.
MADDE 2- 657 say1h Kanuna a ag1daki ge9ici madde eklenmiştir.

"GEÇİCİ MADDE 51- Yardımcı Hizmetler Sınıfına ait kadrolarda bulunanlar, bu maddeyi ihdas eden Kanunun yürürlüğe girdiği tarihi izleyen aybaşından geçerli olmak üzere ve başka bir işleme gerek kalmaksızın, Gene! İdare Hizmetleri Sınıfına, Teknik Hizmetler Sınıfına veya öğrenim durumuna uygun olarak ihraz ettikleri diğer hizmet sınıflarına dahil, kazanılmış hak aylık derecelerine uygun kadrolara atanır.

Bu madde kapsamanda atanacakların, Yardımcı Hizmetler Sınıfına ait kadroları başka bir işleme gerek kalmaksızın iptal edilmiş ve atanacakları memur kadroları atama işleminin yapıldığı tarih itibarıyla ihdas edilerek ilgili kurumların kadro cetvellerinin ilgili bölümlerine eklenmiş sayılır. İhdas edilen kadrolar; unvan, sınıfı, adedi ve derecesi belirtilmek suretiyle atamanın yapıldığı tarihten itibaren bir ay içinde Kamu Personel Bilgi Sisteminin bulunduğu kuruma bildirilir.

Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Hazine ve Maliye Bakanlığının görüşü alınarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çıkarılacak yönetmelik ile belirlenir."

MADDE 3- Bu Kanun yayımı  tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 4- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanlığı yürütür

Kamubiz.com ÖZEL/ ANKARA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
28 Yorum