Yüksek Hakem Kurulundan işçi maaşlarına zam kararı!

Yüksek Hakem Kurulundan işçi maaşlarına zam kararı!
Rize Belediyesinde Toplu İş Sözleşmesi kapsamında işçilerle anlaşma sağlanamayınca, Yüksek Hakem Kurulunca işçi maaşına yapılacak zam hakkında karar alındı!

Rize Belediyesindeki işçi maaşları için karar çıktı! Yüksek Hakem Kurulu işçi maaşları için ne kadar zam kararı aldı?

RİZE BELEDİYESİ VE RİBELSAN İŞÇİLERİNE KÖTÜ HABER! 

Rize Belediyesinde sendikalı olarak çalışan yaklaşık 650 işçinin umutla beklediği Toplu İş Sözleşmesinin Yüksek Hakem Kurulunca bağıtlanmasında sona gelindi.

Instagram sayfamızı takip etmek için tıklayınız
 

Önümüzdeki hafta Yüksek Hakem Kurulu tarafından karara bağlanıp taraflara gönderilmesi beklenen iki yıllık Toplu İş Sözleşmesinde İşyerinde yetkili olan Hizmet İş Sendikasının beklediği ve işçilere vaad ettiği gibi Kamu Çerçeve Sözleşmeleri dikkate alınmayacağı belirtiliyor.

Yüksek Hakem Kurulu zam kararı

Yüksek Hakem Kurulunun Rize Belediyesi işçileri için öngördüğü zam oranlarının 6 şar aylık dilimler halinde olduğu ve işçilere ilk 6 ayda % 40, İkinci 6 ayda % 25 , 3. ve 4. Aylarda ise % 20 civarında zam yapılacağı ve bunun yanı sıra sosyal yardımların da %30-40 oranında arttırılacağı belirtiliyor.

Hatırlanacağı gibi Rize Belediyesi yetkilileriyle Toplu İş Sözleşmesi için masaya oturan Hizmet İş Sendikasının Rize Şube yetkilileri bir yıllık ücret artışının % 65 olması konusunda işverenle anlaşmaya varmış, ancak anlaşmaya varılan Toplu İş Sözleşmesini ilgili taraflara göndermeyip yürürlüğe girmesini engellemişti.

Sürecin tamamlanmasını engelleyen Hizmet İş sendikasının gerekçesi ise o günlerde uyuşmazlık sonucu Yüksek Hakem Kuruluna giden bazı sözleşmelerin % 140’lere varan artışlarla bağıtlanması, verilen artış kararlarında kamu çerçeve sözleşmelerinin esas alınması olmuştu.

Kamu çerçeve sözleşmelerinin Rize Belediyesinin Toplu İş Sözleşmesine de uygulanacağını düşünen Hizmet İş Sendikası imza attığı sözleşmenin bu rakamların altında olduğunu öne sürerek sözleşmeyi yürürlüğe sokmamış,süreci grev oylamasına taşımıştı.

Grev oylamasında da işçilere “greve hayır” oyu verdirten sendika böylece konuyu Yüksek Hakem Kuruluna taşımıştı.

Ancak, Hizmet İş Sendikasının hesapları tutmadı. Toplu İş sözleşmesi dönemine giren birçok Belediyenin baskısıyla Yüksek Hakem Kurulu Toplu İş Sözleşmelerinde Kamu Çerçeve Sözleşmesine uymaktan vazgeçti ve kendilerine intikal eden Toplu İş Sözleşmelinde verdiği kararlarda belediyelerin mali durumlarını esas aldı.

    WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ
 

O nedenle önümüzdeki günlerde karara bağlanıp taraflara iletilecek Toplu İş Sözleşmesinin Rize Belediyesindeki sendikalı işçilerde hayal kırıklığına yol açacağı öne sürülüyor.

Yüksek Hakem Kurulunca imzalanarak yürürlüğe girecek olan Toplu İş Sözleşmesine Rize Belediyesindeki Sendika Üyesi işçilerin nasıl tepki vereceği ise şimdiden merak konusu..

rizeninsesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.