4/B'li sözleşmeli memurların kurum içi yer değiştirmesi nasıl olmaktadarır?

4/B'li sözleşmeli memurların kurum içi yer değiştirmesi nasıl olmaktadarır?
Kamu kurumlarında 4/B'li sözleşmeli personel olarak istihdam edilen memurların özlük hakları arasında kurum içi yer değişikliği düzenlemesi nasıl yer almaktadır. Sözleşmeli personelin, görev yaptıkları kurum içinde yer değiştirmeleri nasıl olur? Becayiş yoluyla, sağlık durumu ve eş durumu gerekçesiyle yer değiştirmek mümkün mü?

Kamu kurumlarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesi kapsamında istihdam edilen sözleşmeli personel, çalışma hayatı devam ederken bulunduğu kurum içinde yer değiştirmeyi de isteyebilmektedir.

SÖZLEŞMELİ PERSONEL KURUM İÇİNDE NASIL YER DEĞİŞTİRİR?

Sözleşmeli personel istihdamına ilişkin yasal düzenleme 657 sayılı Kanunun 4/B maddesinde yer alırken, bu düzenlemeye ilişkin usul ve esaslar ise “Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar” ile belirlenmiştir. Öte yandan, toplu sözleşmede ve bazı yasal düzenlemelerde de sözleşmeli personel istihdamı konusunda hükümlere yer verilmiştir.

4/B sözleşmeli personel istihdamına ilişkin belirlemelere bakıldığında, bu personelin kurum içi yer değiştirmesine bazı hallerde imkan tanındığı da görülmektedir.

Becayiş yoluyla yer değiştirme

Sözleşmeli (4/B) personelin, becayiş yaparak kurum içinde yer değiştirmesi mümkün olabiliyor.

Sözleşmeli personel, görev yaptığı kurumun hizmet gerekleri çerçevesinde, aynı unvan ve hizmet niteliklerine sahip sözleşmeli personel ile kurum içinde karşılıklı yer değiştirebilir. Personelin karşılıklı yer değiştirme isteği, ilgililerin pozisyonlarının vizeli olduğu birimde fiilen en az bir yıl çalışmış olmaları şartıyla yerine getirilebilir.

Sağlık durumu gerekçesiyle yer değiştirme

Sözleşmeli (4/B) personel, sağlık durumu gerekçesiyle kurum içinde yer değiştirme talebinde bulunabilir.

Personelin bu kapsamdaki talebinin karşılanabilmesi için;

-Geçeceği yerdeki hizmet biriminde aynı unvan ve nitelikte boş pozisyon bulunması,

-Görev yaptığı yerdeki (ildeki) Devlet veya üniversite hastanesinde kendisinin, eşinin, çocuklarının ve bakmakla yükümlü olduğu ana ve babasının hastalığının tedavisinin mümkün olmadığı yönündeki sağlık kurulu raporunu kurumuna ibraz etmesi

gerekir.  Sağlık mazereti ortadan kalktığında, 4/B personel eski pozisyonun bulunduğu il sınırları içindeki aynı unvan ve nitelikteki boş pozisyona yeniden atanabilir.

Eş durumu gerekçesiyle yer değiştirme

Sözleşmeli (4/B) personel, eş durumu gerekçesiyle kurum içinde yer değiştirme talebinde bulunabilir.

Personelin bu kapsamdaki talebinin karşılanabilmesi için;

-Eşinin kamu personeli olması ve kurum içi görev yeri değişikliği mümkün olmayan veya mevzuatı uyarınca zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulan bir görevde bulunması

-4/B personelin pozisyonunun vizeli olduğu birimde fiilen en az bir yıl çalışmış olması,

-4/B personelin geçeceği yerdeki hizmet biriminde aynı unvan ve nitelikte boş pozisyon bulunması,

gerekir.

Can güvenliği gerekçesiyle yer değiştirme

Sözleşmeli (4/B) personel, can güvenliği gerekçesiyle kurum içi yer değişikliği talebinde bulunabilir.

Personelin bu kapsamdaki talebinin karşılanabilmesi için;

-Görev yaptığı yerde kendisinin, eşinin veya bakmakla yükümlü olduğu çocuğunun can güvenliğinin tehlikeye düştüğünün, adlî veya mülkî idarî makamlarca belgelendirilmiş olması,

-Geçeceği yerdeki hizmet biriminde aynı unvan ve nitelikte boş pozisyon bulunması,

gerekir.

Şehit eşi olduğu için yer değiştirme

Şehit eşi olan sözleşmeli (4/B) personel kurum içi yer değişikliği talebinde bulunabilir.

Personelin bu kapsamdaki talebinin karşılanabilmesi için, 4/B personelin geçeceği yerdeki hizmet biriminde aynı unvan ve nitelikte boş pozisyon bulunması gerekir.  Öte yandan, bu kapsamdaki talepler sadece bir defaya mahsus yerine getirilmektedir.

Eşi vefat ettiği için yer değiştirme

Eşi vefat eden sözleşmeli (4/B) personel kurum içi yer değişikliği talebinde bulunabilir.

Personelin bu kapsamdaki talebinin karşılanabilmesi için, 4/B personelin geçeceği yerdeki hizmet biriminde aynı unvan ve nitelikte boş pozisyon bulunması gerekir. 

Belli bir hizmet süresini doldurduğu için yer değiştirme

Görev yaptığı yerde (ilde) en az üç yıl hizmet süresini tamamlayan sözleşmeli (4/B) personel kurum içi yer değişikliği talebinde bulunabilir.

Personelin bu kapsamdaki talebi; kurum adına vizeli boş pozisyonlara sözleşmeli personel alımı yapılmadan önce ve yılda bir kez olmak üzere, geçeceği yerdeki hizmet biriminde aynı unvan ve nitelikte boş pozisyon bulunması şartıyla ve kurum hizmet gerekleri çerçevesinde yerine getirilebilir.

Sözleşmeli öğretmen ve sağlık personelinin yer değiştirmesi

*4/B sözleşmeli öğretmen pozisyonlarına atananlar, dört yıl süreyle kurum içinde yer değişikliği yapamazlar. Sözleşmeli öğretmenin aile birliği mazeretine bağlı yer değiştirmelerinde, eşi 4/B öğretmene tabi sayılmaktadır.

*4/B sözleşmeli sağlık personeli pozisyonlarına atananlar, dört yıl süreyle kurum içi yer değişikliği yapamazlar. Sözleşmeli sağlık personelinin aile birliği mazeretine bağlı yer değiştirmelerinde, eş 4/B sağlık personeline tabi sayılmaktadır. Ancak 4/B sağlık personeli bulunduğu ilde bir yıl görev yapmışsa ve vizeli pozisyon da varsa; eşlerin her ikisinin de Sağlık Bakanlığı veya bağlı kuruluşlarında sözleşmeli ya da eşlerden biri sözleşmeli diğeri ise kamu kurumlarında kadrolu statüde istihdam ediliyorsa, 4/B personel sağlık personeli hizmet ihtiyacının daha fazla olduğu yere atanır.
memurunyeri

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum