6191 Sayılı Sözleşmeli Er ve Erbaş Kanunu'nda Değişiklik Teklifi

6191 Sayılı Sözleşmeli Er ve Erbaş Kanunu'nda Değişiklik Teklifi
6191 Sayılı Sözleşmeli Er ve Erbaş Kanunu'nda yapılacak değişiklikle TSK bünyesinde vatanı ve milleti uğruna hizmet eden sözleşmeli er ve erbaşların Genelkurmay Başkanlığı'nın belirleyeceği birliklerde kışlalarda kalmayıp evlerine gitmelerine olanak sağlanması amaçlanmıştır

6191 Sayılı Sözleşmeli Er ve Erbaş Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi. Teklif ile; sözleşmeli er ve erbaşların Genelkurmay Başkanlığı'nın belirleyeceği birliklerin kışlalarında iskan edilmeyip evlerine gidebilmelerine olanak sağlanması amaçlanmaktadır.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

6191 Sayılı Sözleşmeli Er ve Erbaş Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi ve Gerekçesi ilişikte sunulmuştur. Gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim. Mehmet Ali ÇELEBİ /İzmir Milletvekili 

GENEL GEREKÇE 

10.03.2011 tarihinde kabul edilen 6191 sayılı kanun ile Türk Silahlı Kuvvetlerinde profesyonel askerliğe geçiş hedeflenmiştir. Ancak mevcut yasa ile temin edilen sözleşmeli er ve erbaşların "birçok haklardan mahrum kaldığı tespit edilmiştir. 

Yapılan tespitler neticesinde sözleşmelier ve erbaşların refakat, meyil izninden yararlandırılmadığı, rütbe işaretlerinin olmadığı, uzman erbaşlığa geçiş şartlarının zor olduğu, yükümlü erbaş ve erlerden rütbe veya spolet işareti ile ayrılmadıkları, tazminat alma sorunu yaşadıkları, 7 yıllık görev süreleri bittiğinde memur kadrolarına geçmelerinde kolaylık sağlanmadığı, Türk Silahlı Kuvvetleri personeline yapılan iyileştirinelerden faydalandırılmadıkları, eş atamalarında kolaylık sağlanmadığı, hava değişimi ve istirahat sürelerinin yetersiz olduğu, 3600 ek gösterge almadıklari, zati tabanca hakları olmadığı, yol harcırahı, asgari geçim indirimi, aile yardımı, çocuk yardımı alamadıkları, kışlada iskân edip evlerine gidemedikleri dolayısıyla aile hayatlarında ciddi problemlerin oluştuğu, profesyonel askerlik yapmalarına rağmen oy kullanamadıkları, diğer tüm askeri personel şehit ailesine 10 yıl üzerinden “Kira yardımı yapılırken, Şehit Sözleşmeli Er'in ailesine bu kira yardımının yapılmadığı ortaya çıkmıştır. 

Bu bağlamda 6191 Sayılı Sözleşmeli Er ve Erbaş Kanunu'nda yapılacak değişiklikle TSK bünyesinde vatanı ve milleti uğruna hizmet eden sözleşmeli er ve erbaşların Genelkurmay Başkanlığı'nın belirleyeceği birliklerde kışlalarda kalmayıp evlerine gitmelerine olanak sağlanması amaçlanmıştır. 

MADDE GEREKÇELERİ 

MADDE 1- Madde ile sözleşmeli erbaş ve erlerin Genelkurmay Başkanlığı'nın belirleyeceği birliklerde kışlalarda kalmayıp evlerine gitmelerine olanak sağlanması amaçlanmıştır. 
MADDE 2-Yürürlük Maddesidir. 
MADDE 3- Yürütme Maddesidir..

6191 SAYILI SÖZLEŞMELİ ER VE ERBAŞ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ 

MADDE 1-10/3/2011 tarihli ve 6191 Sayılı Sözleşmeli Er ve Erbaş Kanunu'nun 8'inci maddesinin sekizinci fikrasındaki "Sözleşme ve görev süresince kışlada iskân edilirler." cümlesi “Sözleşme ve görev süresince Genelkurmay Başkanlığı'nın belirleyeceği birlikler haricinde kışlada iskân edilirler." olarak değiştirilmiş; bu cümleden sonra gelmek üzere "Belirlenen birliklerde sözleşmeli erbaş ve erlerden isteyenler Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanununun bu konudaki hükümleri saklı kalmak şartıyla, gece, evlerine gidebilirler (Nöbetçi olanlar hariç). Gece kışlada veya gemide kalmayı kabul edenler yetkili amirin izni olmadan kışladan veya gemiden ayrılamazlar. Bunlar mümkün olduğu kadar erbaş ve erlerden ayrı olarak tahsis edilecek yerlerde yatırılırlar.” cümleleri eklenmiştir. 
MADDE 2- Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür. 

Kamubiz.com ÖZEL/ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.