657 ve 4B'lilerin Fark Ettirilmeyen Farkları

657 ve 4B'lilerin Fark Ettirilmeyen Farkları
4/B'li sözleşmeli personel ile kadrolu 4/A memurlar arasındaki farklar nelerdir? Aynı puan ve aynı sınavlarla atanıldığı halde sözleşmeliler ile kadrolu çalışanlar aynı şartlara sahip değil. İşte 12 madde ile 4/b ile 4/a arasındaki farklar.

4/B'li sözleşmeli personel ile kadrolu 4/A memurlar arasındaki farklar nelerdir? Aynı puan ve aynı sınavlarla atanıldığı halde sözleşmeliler ile kadrolu çalışanlar aynı şartlara sahip değil. İşte 12 madde ile 4/b ile 4/a arasındaki farklar.

1-657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/b maddesi gereğince istihdam edilen sözleşmeli personellerin 1. dereceden yakınının vefatı halinde 3 gün izin verilmektedir. Oysaki kadrolu memura 7 gün izin verilmektedir. (Çünkü sözleşmeli personel ile kadrolu memurların ölüleri eşit değildir.)

2-Sözleşmeli personelin eşinin doğum yapması halinde 2 gün izin verilmektedir. Oysaki kadrolu memura 10 gün izin verilmektedir. (Çünkü 4/B’lilerin eşleri ile memurların eşlerinin doğumları farklıdır.)

3-Sözleşmeli personel evlenirse 3 gün, kadrolu memur evlenirse 7 gün izin alabilmektedir. (Çünkü 4/B evlenmemelidir. Zaten evlense bile eşi ile bir arada yaşama haklarından mahrum bırakılacaklardır.)

4-Sözleşmeli personel vergi diliminde de dezavantajlı. 4/B’lilerde tüm sözleşme ücreti gelir vergisine tabi iken kadrolu memurlarda sadece bazı maaş kalemleri gelir vergisine tabidir. (4/B’li sözleşmeli personeller vergi rekortmeni olabilir.)

5-Sözleşmeli personelin ücretsiz doğum izni 1 yıl iken, kadrolu memurların ücretsiz doğum izni 2 yıldır. (Daha önce belirttiğimiz gibi sözleşmeli personel ile memurlar farklı doğum yapmaları sebebi ile doğum izinleri de farklıdır.)

6-Sözleşmeli personelin süt izni 1 yaşına kadar günde 1,5 saattir. Kadrolu memurlarda ise ilk altı ay günde 3 saat, ikinci altı ay günde 1,5 saat izin hakkı bulunmaktadır. (Sözleşmeli personelin çocuğu önemli değildir.)

7-Kadrolu memurların görevde yükselme imkanları bulunurken sözleşmeli personellerin böyle bir hakları bulunmuyor. (Sözleşmeli personeller yükselmemeli olduğu yerde saymalıdırlar.)

Sözleşmeli personellerin eş durumu sebebi ile tayin isteyebilmeleri için her iki eşinde sözleşmeli personel olarak çalışıyor olması gerekiyor. Ancak kadrolu memurlarda eşi, özel sektörde işçi olsa dahi, eş durumu mazeret tayini isteyebilmektedir. (Sözleşmeli personel evlenip yalnız yaşamaya devam edecektir.)

8-Bir başka sorun ise 4/B’lerin kullanmadıkları izinlerinin bir sonraki yıla devretmemesi. 

(Ya iznini kullanır Ya da izni ölür. Sözleşmeliye böyle)

9-Kadrolu memurların ise kullanmadıkları izinleri bir sonraki yıla devrediyor. (4/B’lilere izin hakkı verilmesine bile şükretmeliyiz.)

10-Sözleşmeli personelin kadrolu memurlar gibi arazi tazminatı bulunmuyor. 

11-Yurt dışındaki eğitim veya görevlendirme imkanları bulunmamaktadır.

( Ne işi var sözleşmelinin yurt dışında! )

12-Tayinlerde harcırah hakları da yoktur. (Zaten tayininizi yapılırsa ki bu durum imkansızdır. Harcırah almasanızda problem teşkil etmeyecektir.)

- 4byekadro 

Gel gör ki; 

Aynı puan ve aynı sınavlarla atandığımız halde sözleşmeliler ile kadrolular aynı şartlara sahip değil.

Aynı iş yükünü görüpte farklı muamele görülüyorsa bunda bir haksızlık var demektir.

Devlet yetkililerin bu duruma el koymaları dileğiyle...

YENİ FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
12 Yorum