Aday Olacak Kamu Görevlileri Seçim İçin Ne Zamana Kadar İstifa Etmelidir?

Aday Olacak Kamu Görevlileri Seçim İçin Ne Zamana Kadar İstifa Etmelidir?
Haziran 2018 genel seçimlerinde aday olacak memurların istifa edeceği tarih belli oldu. Peki seçim için istifa edenlerin geri dönüşü nasıl olacak? Milletvekilliği için adaylık koyan hangi meslekler geri dönemez? İşte milletvekili adayı olmak isteyen kamu görevlilerinin yapması gerekenler..

Haziran 2018 genel seçimlerinde aday olacak memurların istifa edeceği tarih belli oldu. Peki seçim için istifa edenlerin geri dönüşü nasıl olacak? Milletvekilliği için adaylık koyan hangi meslekler geri dönemez? İşte milletvekili adayı olmak isteyen kamu görevlilerinin yapması gerekenler..

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararı uyarınca istifa etmesi gerekenler için son tarih; 26/04/2018 günü saat 17.00 olarak açıklandı.

Milletvekili adaylığı için istifa etmesi gerekenler;
-Hâkimler ve savcılar,
-Yüksek yargı organları mensupları,
-Yüksek öğretim kurumlarındaki öğretim elemanları,
-Yükseköğretim Kurulu üyeleri,
-Radyo ve Televizyon Üst Kurulu üyeleri,
-Kamu kurumu ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri ile yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri,
-Kamu idarelerinde görev yapan sözleşmeli personeller,
-657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/C maddesi kapsamındaki geçici personeller,
-Belediye başkanları,
-Subaylar ile astsubaylar,
-Siyasi partilerin il ve ilçe yönetim kurulu başkan ve üyeleri,
-Belediye meclisi üyeleri,
-İl genel meclisi üyeleri,
-Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile sendikalar, kamu bankaları ile üst birliklerin ve bunların üst kuruluşlarının ve katıldıkları teşebbüs veya ortaklıkların yönetim ve denetim kurullarında görev alanlar.
Kamu görevlilerinden emeklilik dilekçesi verip aday olacakların da 26 Nisan 2018 tarihine kadar  emeklilik isteğini belirten dilekçelerini vermeleri gerekmektedir.

SEÇİM İÇİN İSTİFA EDENLERİN GERİ DÖNÜŞÜ
Seçim için istifa eden memurun geri dönüşü için iki durum bulunmaktadır.
Birincisi kısıtlama olmaksızın göreve dönenler, ikinci durum ise göreve dönemeyecek olanlar. Milletvekilliği için adaylık koyan hangi meslekler geri dönemez? Yüksek mahkeme üyeleri, hâkimler, savcılar ve bu meslekten sayılanlar ile subay ve astsubaylar istifa sonrası tekrar görevlerine dönemezler. Bunların dışındaki unvanlarda görev yapan kamu personelleri görevlerine dönebilirler.
Seçim için istifa eden ve milletvekili olamayan memurların göreve geri dönüşleri ile ilgili hususlar 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun ek 7 nci maddesinde düzenlenmiştir.
“Yüksek  mahkeme üyeleri, hâkimler, savcılar ve bu meslekten sayılanlar ile Subay ve Astsubaylar hariç olmak üzere; milletvekili ve mahalli idareler genel ve ara seçimlerinde aday ve aday adayı olan Devlet memurları ve diğer kamu görevlileri, adaylığı veya seçimi kaybetmeleri halinde, Yüksek Seçim Kurulunca seçim sonuçlarının ilanını takip eden bir ay içinde müracaat etmeleri kaydıyla eski görevlerine veya kazanılmış hak aylık derecelerindeki başka bir göreve dönebilirler.”
İstifa eden memur geri dönüş süresi konusunda istifa etmiş ancak aday adayı veya aday olamamış kamu görevlilerinden geri dönüş hakkı bulunanların aday listelerinin kesinleşme tarihinden itibaren kurumlarına müracaat etmeleri halinde Yüksek Seçim Kurulunca kesin seçim sonuçlarının açıklanması beklenmeksizin atamalarının yapılması mümkün bulunmaktadır.

Salih HAZIR / Eğitimci YAZAR

Kamubiz.com ÖZEL HABER

(Sitemizden Alıntılanan Haberlerde Kaynak Gösterilmeden Kullanılması Halinde Yasal İşlem Yapılacaktır)

FACEBOOK'DA BİZİ TAKİP  ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DA BİZİ TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.