Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çalışanlarının Sorunları Devam Ediyor

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çalışanlarının Sorunları Devam Ediyor
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yetkililerinin acilen çalışanlarının, mağduriyetlerini daha da arttırmamak adına somut adımlar atması gerekir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı İl Müdürlüklerinde Ek ders Saat Ücreti karşılığında mesailerini yapan, kimi lisans kimi yüksek lisans mezunu, yaklaşık 800 personel görev yapmakta. Bakanlığın asıl işi olan sosyal inceleme görevlerini, Sosyal Hizmet Merkezlerinde yürütülen Hizmet Modellerini büyük bir özveriyle yerine getirmekteler.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının tüm kuruluşlarında görev aldıkları gibi kadrolu meslek elemanları ile birlikte aynı işleri yapıp, bakanlığın hizmet birimlerinde ki ASIL İŞLERİ yürütmekte ve aynı belgeleri imzalamaktalar. Resmi tatillerde, bayramlarda, idari izinlerde ve özel izinlerde maaşları çalıştıkları saat üzerinde hesaplandığından ve izin günlerinde çalışmadıklarından alınan ders ücreti daha da düşmekte. 24.04.2015 tarih ve 29336 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe giren “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Ders ve Ek Ders Uygulamalarına İlişkin Genelge” uyarınca çalışma saatleri haftalık 35’ e çıkartılan bu personeller ancak bu sayede, maaşlarının asgari ücretin üstüne çıkması ve sigorta prim gün sayılarının 30 olması hakkını elde etmişlerdir. Hastalandıkları günlerde bile kurumlarına gelip işlerini yürütmek zorunda kalıyorlar. Zira alınacak istirahat raporları nedeniyle zaten az olan maaşları düşmekte ve sigorta primleri eksik yatırılmakta. Kadrolu olan meslek elemanları ile ASIL İŞLERİ yaptıkları halde özlük hakları karşılaştırılmayacak derecede geride kalmaktadır. Kendilerini taşeron personel ile kıyasladıkları zaman bile onların haklarının hiçbirinin kendilerinde mevcut olmadığını görmektedirler. Nitekim alınan ücretler arasında ki fark bu personelin mağduriyetlerini gözler önüne sermektedir.

Bu personelin tabi olduğu sadece bir genelge olması, İş kanununda yer alan bir çok hükmün bu personeli kapsamaması (Örneğin yıllık izin hakkı), Hukuki eksiklik ve söz konusu personelin çalışma şeklini düzenleyen bir yönetmelik olmayışı, Bu personelle ilgili tek inisiyatifin çalışılan kuruluşlara ve bu kuruluşların amirlerine bırakılmış olduğunu göstermektedir. Bu meslek elemanlarının çoğu ikinci sınıf personel muamelesi görmekte, Kendilerine Meslek elemanı saygınlığı gösterilmemekte, Bazı kuruluşlarda İmza yetkisi ve diğer konularda yetkisizleştirilip, pasifize edildikleri bir ortamda çalışmak zorunda bırakılmaktadırlar. Bakanlık merkez teşkilatının bu personel hakkında yayımladığı, illere gönderdiği bir bilgilendirme olmadığı için, bu personeller amirlerin insafına bırakılmış durumda. Söz konusu personel, 657’ ye tabi meslektaşlarıyla aynı işi yapmalarına rağmen, maruz kaldıkları ikinci sınıf personel tavrını, eksik mali ve sosyal haklarını bir tarafa bırakıp, her kurumda karşılaşılan keyfi uygulamaların sona erdirilmesini amaçlıyorlar. Mevcut mevzuat eksikliklerinden kaynaklı olarak sık sık yaşanan, İdareci inisiyatifinin olumsuz kullanılmasının önüne geçmek amacıyla, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının acilen bu konuya ilişkin somut adımlar atması, Tüm Taşra teşkilatına dair yapacağı resmi bir bilgilendirme ve(ya) hazırlayacağı bir yönetmelikle, Bu personelin; Statü, Mesleki yeterlilik, Sosyal İnceleme raporu yazma, İmza yetkisi, Yıllık ücretli izin, Yolluk alabilme vb. konularında fikir ve uygulama birliği sağlaması gerekmektedir. Ek ders karşılığı personeller, meslektaşlarının yarısı maaş almaya razı belki ama bu keyfi uygulamalar altında ezilmekten bıkmış durumdalar.

Bakanlık acilen en mağdur çalışanlarının, mağduriyetlerini daha da arttırmamak adına somut adımlar atmalıdır." 

KAMUBİZ.COM TIKLA TAKİP ET

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.