AK Parti, CHP ve İYİ Parti'den ebe ve hemşirelere 3600 ek gösterge açıklaması

AK Parti, CHP ve İYİ Parti'den ebe ve hemşirelere 3600 ek gösterge açıklaması
Ebe ve hemşirelere 3600 ek gösterge Meclis gündeminde! AK Parti, CHP ve İYİ Parti milletvekilleri TBMM Genel Kurulunda yaptıkları konuşmalarda ebe ve hemşirelerin özlük haklarına ve ek gösterge taleplerini değindi. Hemşire ve ebelere 3600 ek gösterge, Türkiye Büyük Millet Meclisi gündeminde konuşuldu. Meclisin 15 ve 16 Mayıs 2019 tarihli genel kurul toplantısında milletvekilleri ebe ve hemşirelere 3600 ek gösterge hakkında gündem oluşturdu.

TBMM Genel Kurulunda dün ve bugün yapılan konuşmalarda ebe ve hemşirelerin özlük hakları ve 3600 ek gösterge istekleri dile getirildi. AK Parti, CHP ve İYİ Parti milletvekillerinin hemşire ve ebelere 3600 ek gösterge hakkında yaptıkları konuşmalar şu şekilde:

İMAM HÜSEYİN FİLİZ (Gaziantep) – Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; modern hemşireliğin kurucusu kabul edilen Florance Nightingale’in doğum günü olan 12 Mayıs Hemşireler Günü’nü ve 12-18 Mayıs arasındaki Hemşirelik Haftası’nı kutlayarak sözlerime başlıyorum. Yüce heyetinizi saygılarımla, sevgilerimle selamlıyorum.

Hemşirelik, gerçekten zor, meşakkatli ancak gönüllülük esasına dayanan, hep güler yüzlü olmayı gerektiren bir meslektir. Büyük fedakârlıklarla görevi ifa eden hemşirelerimizin sorunları vardır, bu sorunlardan bir kısmını dile getireceğim.

Hemşirelik açısından en büyük sorun, yetersiz istihdama bağlı ağır iş yüküdür. On iki yılda 3’e katlanan sağlık hizmeti karşısında hemşire istihdamı yeterince artırılamadığından, hemşireler nöbet yoğunluğu sebebiyle olağanüstü yorulmaktadırlar. Bunun için, öncelikli olarak etkin bir istihdam politikası izlenmeli, hemşireler görevleri  dışındaki işlerde çalıştırılmamalıdır. Özlük haklarıyla ilgili olarak, performansa dayalı ek ödemenin çalışanlar arasında adaletli dağıtımını istemektedirler. Uzman hemşireler uzman kadrosuyla istihdam edilmemektedir. Hasta bakım kalitesinin daha iyi olabilmesi ve toplum sağlığının korunması için uzman hemşirelerin alanında istihdamı oldukça önemlidir, bu konuda yasal düzenlemeler gerekmektedir.

Hemşireler de hekimlerin faydalandığı mesleki mali sorumluluk sigortasının kurum tarafından karşılanması uygulamasını talep etmektedirler.

Sağlık çalışanlarının, özellikle bayan sağlık çalışanlarının en önemli sorunu kreştir. Yirmi dört saat esasına göre çalışan kreşler mutlak suretle yaygınlaştırılmalı ve teşvik edilmelidir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı mevzuatına göre tehlikeli ve çok riskli hizmet sınıfında olan ve 7/24 hizmet veren sağlık çalışanlarına yıpranma payı talep edilmektedir.

Sağlık çalışanlarının emeğinin karşılığı olan maaşlarının verilmesi sağlanmalı, lisans mezunu sağlık çalışanlarının ek göstergeleri 3600’e çıkartılmalı ve diğer ek göstergeler kademeli olarak artırılmalıdır.

Sayın milletvekilleri, bu sorunlara ilaveten çok önemli olarak gördüğüm bir sorunu daha dile getirmek istiyorum; bu da meslek lisesi mezunu hemşirelerin istihdamı sorunudur. Türkiye’de 341 adet sağlık meslek lisesi, 166 adet de özel sağlık meslek lisesi var. Devlete bağlı sağlık meslek liselerinde 81 bin, özel sağlık meslek liselerinde ise 15 bin öğrenci öğrenim görmekte. Sağlık meslek lisesi mezunu 120 bin hemşire işsiz durumdayken hemşire atamalarında lise mezunlarının payı da her geçen yıl düşmektedir. Geçtiğimiz yıl içerisinde 21.584 lisans hemşiresi atanırken sağlık meslek lisesi mezunu hemşirelerin sadece 2.608’i atanmıştır. Sorun büyük, nedenlerinin araştırılması gerekir eğer çözülemez ise meslek liselerinin hiçbir cazibesi kalmayacaktır ve her zaman vurguladığımız gibi, meslek eğitimi darbe yiyecektir.

Mesleklerini büyük bir fedakârlıkla yerine getiren ülkemizdeki ve dünyadaki tüm hemşirelerin Hemşireler Günü’nü ve Hemşireler Haftası’nı kutlar, mesleklerinde üstün başarılar, özel hayatlarında mutluluklar dilerim.

ÇETİN ARIK (Kayseri) – Teşekkür ederim Sayın Başkan.

Ülkemizde sezaryen oranı yüzde 60’lara ulaşmıştır. Oranın bu kadar yüksek olmasının en önemli nedenlerinden biri de ebelere hak ettiği değerin ve önemin verilmemesidir. Ülkemizde bir yılda doğan canlı bebek sayısı 1 milyon 290 bin, ebe sayısı ise sadece 54 bindir, bunların da sadece 2 bini doğumla ilgili bölümlerde çalışmaktadır. Oysaki ebe demek doğum demektir. Ebelerin kadro beklentisi karşılanmamıştır. Görev dışı çalıştırma had safhadadır. 3600 ek göstergede ebenin adı bile geçmemektedir. 3600 ek gösterge ebelerin analarının ak sütü gibi helaldir. Yurdun en ücra köşelerinde kuşların bile terk ettiği diyarlarda gece gündüz yirmi dört saat fedakârca çalışan onlardır. 3600 ek göstergeyi ebelere derhâl verelim. Hak yerini bulsun, hak yerini bulunca her şey çok güzel olacak.

ALİ CUMHUR TAŞKIN (Mersin) – Teşekkür ederim Sayın Başkan.

Sağlık hizmetinin vazgeçilmez parçasını oluşturan, hastanelerimizde hastalarımıza şefkat eliyle dokunan, tedavilerini uygulayıp aralıksız takip eden hemşirelerimiz, anne adaylarımıza ve yeni doğan bebeklerimize hizmet veren ebelerimiz, sağlık kurumlarının bütün ağır yükünü sırtlarında taşımaktadırlar. Hemşire ve ebelerin sağlık hizmetlerindeki önemli rolünü gören ve bu konuda bilinci artırmak isteyen Dünya Sağlık Örgütü de 2020 yılını Hemşireler ve Ebeler Yılı olarak ilan etmiştir. Ülkemizin her köşesinde sonsuz sabır, özveri, gayret ve sevgiyle mesleğini icra etmeye çalışan değerli hemşirelerimizin Hemşireler Haftası’nı kutlar, meslek hayatlarında başarı diler, Genel Kurulu saygıyla selamlarım.

ARSLAN KABUKCUOĞLU (Eskişehir) – Teşekkür ederim Sayın Başkanım.

12-18 Mayıs Hemşirelik Haftası’dır. Hemşirelik insan sevgisiyle dolu, şefkatle, sabırla yapılan kutsal ve onurlu bir meslektir. Bu vesileyle, birlikte görev yaptığım hemşireler başta olmak üzere tüm hemşirelerimizin Hemşerilik Haftası’nı kutluyorum.

Yıllardır yeterince hemşire istihdam edilmemesine, birçok ek görev yüklenmelerine rağmen gece gündüz demeden her türlü riski göze alarak canla başla çalışan yeri doldurulamaz ve ihmal edilemez bir konuma sahip olan fedakâr hemşirelerimizin hak ettikleri 3600 ek gösterge söz verildiği gibi gecikmeksizin verilmelidir. Hemşirelik eğitimini tamamlandığı hâlde atama bekleyen tüm hemşire adaylarımızın da bir an önce mesleklerine dönmeleri için, mesleklerini yapmaları için Bakanlığı göreve çağırıyorum. Bir yandan hemşire açığı diğer yandan da atanamayan hemşirelerin olması vatandaşlarımızın kaliteli sağlık hizmeti almasına engel olmaktadır. Saygılar sunuyorum.

Kamubiz.com ÖZEL / ANKARA

YENİ FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
4 Yorum