İşte mesleklere göre memur maaşlarındaki kayıp miktarları

İşte mesleklere göre memur maaşlarındaki kayıp miktarları
BASK Genel Başkanı Mehmet Alper Öğretici ise, memurların aldıkları aylıklarla geçinmekte zorlandığına dikkat çekerek, memurlarda reel alım gücünün düştüğünü

Öğretici, “BASK tarafından yapılan araştırmaya göre memur aylıkları enflasyon karşısında her ay erimeye devam ediyor” dedi.

İktidar, seçim yaklaştıkça toz pembe tablolar çizmeye devam ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, katıldığı bir televizyon programında kamu çalışanlarının alım güçlerini arttırdıklarını ifade ederek, reel gelirlerin arttığını iddia etti. Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) Genel Başkanı Mehmet Alper Öğretici ise Bakanın yaptığı açıklamaya tepki göstererek, memurların alım gücü azaldığını ifade etti.

WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ

Bakan Bilgin’in açıklamalarının ardından konuşan BASK Genel Başkanı Öğretici, ortalama memur maaşının 12 bin TL’nin çok az üzerinde olduğunu ifade ederek, “4 yıllık bir öğretmen yine 12 bin TL ücret almaktadır. Kirasını ödeyemeyen, faturalarını ödemekte zorlanan kamu çalışanlarının alım gücü reel olarak artmamış azalmıştır. Yapılan her toplu sözleşmede verilen artışlar hayat pahalılığını yansıtmayan TÜİK enflasyonunun dahi altında kalmıştır. Kamu çalışanları aldıkları ücretlerin farkındadır. Amasız, şartsız alım gücünü yükseltecek artış derhal yapılmalıdır” dedi.

“TÜİK HESAPLAMALARININ BEDELİNİ VATANDAŞLAR ÖDÜYOR”
TÜİK tarafından açıklanan Mart ayı enflasyon rakamlarına dikkat çeken Öğretici, Mart ayında TÜFE’nin yüzde 2,29 arttığını, ENAG’a göre ise aylık enflasyonun yüzde 5,08 arttığını kaydetti. Öğretici, kamu çalışanlarına yılın ilk 6 ayı için verilen zam miktarının ilk 3 ayda eridiğine dikkat çekerek, “Kamu çalışanlarının ilk 3 ayda yüzde 4,6 enflasyon alacağı oluşmuştur. Açıklanan bu oran vatandaşın bizzat yaşadığı ve çaresiz kaldığı gerçek enflasyonu da yansıtmaktan uzaktır. Resmi hesaplamaların TÜİK’in verilerine göre yapılıyor olmasının ve TÜİK’in hesaplamalarının sahada gerçeklerle uyuşmamasının bedelini ne yazık ki aylığından başka geliri olmayan memur ve emekliler ile dar gelirli vatandaşlar ödemektedir” diye konuştu.

“YAŞANAN KAYIPLARA KARŞI DÜZENLEME YAPILMALI”
Memur ve emeklilerin enflasyon karşısında yaşadığı ekonomik kayıplara ilişkin olarak BASK tarafından yapılan araştırma sonuçlarına dikkat çeken Öğretici, açıklanan enflasyon rakamına göre memurların çoğunun kayıp yaşadığını ifade ederek, “BASK AR-GE birimimiz tarafından yapılan araştırmaya göre, bazı unvanlardaki memurların aylıklarındaki erimenin özeti şudur: 9’a 1 derecedeki ve kadrodaki bir memurun kaybı 396,75 TL, 7’ye 1 derece ve kadrodaki bir öğretmenin kaybı 449,95TL, 8’e 3 derece ve kadrodaki bir pratisyen doktorun kaybı 648,86 TL, 12’ye 3 derece ve kadrodaki bir hemşirenin kaybı 435,30 TL, 11’e 1 derece ve kadrodaki bir teknisyenin kaybı 416,01 TL, 1’e 4 derece kadrodaki bir mühendisin (büro) kaybı 689,21 TL’dir. Bu veriler ışığında memur ve emeklilerin alım gücünün arttırılması için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.
milligazete

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.