Belediye ve kamuda yüzde 70 barajına takılan taşeron işçilerimiz çözüm bekliyor!

Belediye ve kamuda yüzde 70 barajına takılan taşeron işçilerimiz çözüm bekliyor!
Yüzde 70 şartına takılan tüm Kiralık Şoförler, Çağrı Merkezi, Yemekhane, Temizlik ve Sağlık cihazları ihalesinde çalışan vb. işçiler "Merkezi İdarelerde Kadroya" "Yerel İdareler Belediye Şirketlerine" geçişi düzenlenmesi yapılmasını istiyor.

Sürekli işçi kadrolarına geçebilmek için aranan personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı sözleşmesi kapsamında çalışma şartının gerçekleşebilmesi için aranan koşullardan birisi olan hizmet alımının yaklaşık maliyetinin en az % 70'lik kısmının asgari işçilik maliyeti ile varsa aynı yemek ve yol giderleri dâhil işçilik giderinden oluşmasına ilişkin koşulun kaldırılması ve bu koşulun sağlanamaması nedeniyle sürekli işçi kadrolarına geçirilememiş işçileri de bu kadrolara geçirilmesi amaçlanmalıdır.

"7079 sayılı Kanun ile kanunlaşan 696 sayılı KHK ile taşeron işçilerin merkezi idarelerde kadroya, yerel yönetimlerde şirketlere geçişi düzenlenmiştir." 7079 sayılı Kanunun 118. maddesi ile 375 sayılı KHK’ya eklenen geçici 23 ve 24. maddelerde taşeron işçilerin kamuya geçişi için “personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım sözleşmeleri kapsamında” çalıştırılma şartı getirilirken; bir hizmet alımının “personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı” sayılabilmesi için “yaklaşık maliyetinin en az %70’lik kısmının asgari işçilik maliyeti ile varsa aynı yemek ve yol giderleri dâhil işçilik giderinden oluşması” şartı aranmıştır.

"ÖRNEĞİN!" Araç kiralama ve şoförlük hizmet alımı kapsamında çalıştırılan binlerce taşeron şoför, yemek malzemelerinin de dâhil edildiği ihaleler kapsamında çalıştırılan binlerce yemekhane işçisi, görüntüleme vb. sağlık cihazlarının da ihaleye dâhil edildiği işlerde çalışan çok sayıda sağlık teknisyeni, temizlik malzemelerinin âdeti ve fiyatı yüksekliği işçileri kamuya geçirilmemiştir. Bu işçilerin büyük çoğunluğu taşeron şirketlerde çalışmaya devam etmektedir.

375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen geçici 23 ve 24. maddeler uyarınca kamuya geçiş için başvuru yapmış işçilerden, başvuruları “yaklaşık maliyetinin en az yüzde %70’lik kısmının asgari işçilik maliyeti ile varsa aynı yemek ve yol giderleri dâhil işçilik giderinden oluşması’’ kuralı nedeniyle reddedilen işçilerin kadro talepleri;

Bu fıkranın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren başka bir işleme gerek olmaksızın yeniden değerlendirilerek, taşeron işçilerin sürekli işçi kadrolarına veya işçi statüsüne geçişleri söz konusu koşul aranmaksızın bu madde hükümleri kapsamında yapılır. Söz konusu yüzde 70 kural nedeniyle başvuru yapmamış işçilere ise bu fıkranın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir haftalık başvuru süresi hakkı tanınarak bu işçilerin de sürekli işçi kadrolarına veya işçi statüsüne geçişleri, bu fıkranın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren (10/15 gün) içerisinde, bu madde hükümleri kapsamında değerlendirilerek sorun çözüme kavuşturulabilir.

696 KHK %70 kuralı öncelikle; Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının eşitlik ilkesine aykırıdır. Çünkü taşeron işçi çalıştığı ihalenin biçimini seçme hakkı yoktur. Taşeron işçinin çalıştığı ihalede personel giderinin yüzde 70’in altına düşmesine ilişkin hiçbir tasarrufu yoktur. Saygılarımla arz ederim.

Levent Baş /Kamubiz.com ÖZEL

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum