COVİD-19 Tedbirleri Kapsamında YDS Sınavlarının İptali ve Kamu Uzman Yardımcılarının Durumu

COVİD-19 Tedbirleri Kapsamında YDS Sınavlarının İptali ve Kamu Uzman Yardımcılarının Durumu
Kamu personeline yönelik COVİD19 tedbirleri ve YDS Sınavlarının ertelenmesi nedeniyle, sınav yapılamayan dönemlerin uzman yardımcılığından uzmanlığa atanabilmek için aranan yabancı dil şartındaki iki yıllık sürenin hesabına dahil edilip edilemeyeceği konusunda Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü’ne Derneğimizce 31.03.2020 tarihinde görüş sorulmuştur

Çin Halk Cumhuriyeti'nin Wuhan kentinde çıkan ve birçok ülkeye yayılan COVID-19 salgını Ülkemizde de etkisini göstermektedir. Söz konusu salgının engellenmesi ile ilgili kamu ve özel sektörü kapsayacak şekilde  bir çok tedbir alınmıştır. Bu kapsamda uygulamaya giren Cumhurbaşkanlığı Genelgeleri (2020/2, 2020/3, 2020/4) ile Kamu personelinin yurtdışına çıkışlarının durdurulması, toplantıların ve organizasyonların ertelenmesi, kurumlarda asgari personel bulundurulması, idari izin, uzaktan çalışma ve dönüşümlü çalışma gibi uygulamalar da yürütülmektedir.

Benzer şekilde ÖSYM tarafından da bazı tedbirler alınmış olup sınav takvimi yeniden belirlenmiştir. Bu kapsamda ÖSYM Başkanlığınca 12.04.2020 tarihinde yapılması planlanan Yabancı Dil Sınavı (YDS) iptal edilmiştir. 2020 yılında basılı ortamda 2 kez yapılması planlanan YDS bu yıl bir kere 27.09.2020 tarihinde gerçekleştirilecektir. Ayrıca, belirli bir katılımcı kapasitesi olan ve bu kapasiteyi aşan başvuru olması durumunda başvuru kabulü yapılamayan, olağan sınav takvimine göre her ay gerçekleştirilmesi gereken E-YDS sınavları da ertelenmiştir 

İlgili mevzuatında uzman yardımcılarının uzmanlığa atanabilmeleri için diğer şartların yanında iki yıl içinde yabancı dil yeterliği şartını yerine getirmesi gerektiği belirtilse de, COVİD19 Tedbirleri kapsamında Kamu personeline yönelik olarak getirilen uygulamalar ile YDS sınavlarının yapılamayacağı dikkate alındığında, süre hesabında meslektaşlarımız ve idarelerimiz nezdinde tereddüt oluştuğu anlaşılmıştır. Derneğimizce, ilgili mevzuatta geçen 2 yıllık süreye, mücbir sebep nedeniyle YDS Sınavlarının yapılamayacağı süre kadar ilave edilmesinin gerektiği düşünülmektedir.

Bu doğrultuda, kamu personeline yönelik COVİD19 tedbirleri ve YDS Sınavlarının ertelenmesi nedeniyle, sınav yapılamayan dönemlerin uzman yardımcılığından uzmanlığa atanabilmek için aranan yabancı dil şartındaki iki yıllık sürenin hesabına dahil edilip edilemeyeceği konusunda Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü’ne Derneğimizce 31.03.2020 tarihinde görüş sorulmuştur.

Teşekkür eder saygılar sunarım.

Bahri AKGÜL

Genel Başkan

Mali Hizmetler Uzmanları Derneği

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum