EGM sivil memurlara görevde yükselme talebi, yardımcı hizmetler sınıfı ve ek gösterge Meclis gündeminde

EGM sivil memurlara görevde yükselme talebi, yardımcı hizmetler sınıfı ve ek gösterge Meclis gündeminde
Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışan sivil memurlar için, on beş yıldır, görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavı açılmamaktadır. Genel idari hizmetler sınavında uzmanlık, şeflik ve müdürlük kadroları tahsis edilmeyince de sivil personelin kariyer hakları elinden alınmaktadır. yine kamu kurumlarında çeşitli unvanlarda, teknisyen yardımcısı, mübaşir, hizmetli, aşçı, kaloriferci, dağıtıcı gibi unvanlarda görev yapan ve sayısı 111 bini bulan yardımcı hizmetler sınıfı personeli, bulundukları sınıftan

Antalya Milletvekili Feridun BAHŞİ'nin TBMM Genel Kurulunda 3600 ek gösterge, Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışan sivil memurlar ve yardımcı hizmetlerin özlük haklarına yönelik bugünkü (15.01.2018) açıklamaları;

– Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 37 sıra sayılı Kanun Teklifi’nin 31’inci maddesine verdiğimiz önerge üzerine söz aldım. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Değerli milletvekilleri, Devlet Denetleme Kurulunun hazırladığı rapora göre, emniyet teşkilatındaki polislerin yüzde 27,7’si sivil personel eliyle yürütülmesi gereken büro işlerinde çalışmaktadır. Toplam 66 bin kişiden söz ediyorum. Emniyet teşkilatı bünyesindeki sosyal tesislerde, kantinlerde birçoğu da rütbeli polis memuru çalışmaktadır. Yine, emniyet teşkilatında yaklaşık 10 bin civarında da sivil memur vardır. Bunların birçoğu görevleri dışında angarya işlerde çalıştırılmakta, oda temizliği, çaycılık işlerinde görevlendirilmektedir. Oysa, yapılan değerlendirmelerde, büro işlerinde çalışan 66 bin polisin yerine, alanında uzman 35 bin sivil personel bu işleri rahatlıkla yerine getirebilecektir. Bu değişim gerçekleştirildiği takdirde de devlet bütçesine aylık 200 milyon lira katkı olacaktır.

Değerli milletvekilleri, Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışan sivil memurlar için, on beş yıldır, görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavı açılmamaktadır. Genel idari hizmetler sınavında uzmanlık, şeflik ve müdürlük kadroları tahsis edilmeyince de sivil personelin kariyer hakları elinden alınmaktadır. Eğitimine uygun iş yapma imkânı verilmeyen personelin veriminin düşmesi ise kaçınılmazdır. Farklı hizmet sınıfındaki sivil personel doğusuyla, batısıyla ülkenin her yerinde, her birimde Emniyet görevlileriyle birlikte çalışmaktadır; her riske ortaktır, birlikte şehit düşmekte, birlikte gazi olmaktadır. Buna rağmen, emniyet hizmetleri tazminatından, terör tazminatından ve yıpranma payından yararlanmamaktadır. Emniyet sivil memurlarının bu mağduriyetlerini mutlaka gidermek gerekmektedir, beklenti de bu yöndedir.

Değerli milletvekilleri, yine kamu kurumlarında çeşitli unvanlarda, teknisyen yardımcısı, mübaşir, hizmetli, aşçı, kaloriferci, dağıtıcı gibi unvanlarda görev yapan ve sayısı 111 bini bulan yardımcı hizmetler sınıfı personeli, bulundukları sınıftan kaynaklı olarak, maddi ve manevi birçok mağduriyet yaşamaktadır. Bu hizmet sınıfı mensuplarının da beklentisi, yardımcı hizmetler sınıfı kadrosunun kaldırılarak kendilerine daha yaşanabilir bir hayat kalitesi sağlayacak kadroların tahsisidir.

Değerli milletvekilleri, üzerinde hassasiyetle durduğumuz diğer bir konu ise uzun dönem askerlik yapan insanlarımızın askerlik sürelerinin borçlanma yapmaksızın emeklilik sürelerine sayılmasıdır. Bugünün şartlarında askerliğini bedelli yapanlar 15 bin lira ödeyerek tamamlamakta ve sigortasını yatırarak iş yerinde çalışmaya devam etmektedir. Askerliğini fiilî olarak bu dönemde yapanlar ise on iki ay, daha önceki yıllarda on sekiz, yirmi dört ay gibi sürelerle yapmışlardır. Bu kişiler, askerlik nedeniyle sosyal güvenlik hakkından mahrum kalınan süreyi borçlanma yoluyla kazanmaktadır. Dolayısıyla, askerliğini fiilen yapanlar, bir nevi, cezalandırılmaktadır. Askerlik hizmetini fiilen yapanlar için de borçlanma uygulamasının kaldırılarak askerlik sürelerinin emekliliğe sayılması gerekmektedir.

Yine 3600 ek göstergeyle ilgili, her parti genel seçimlerden önce vaatte bulundu ama bugüne kadar hiçbir ses yok. Öğretmenlerimiz, polislerimiz, hemşirelerimiz ve diğer kamu görevlilerimiz ek göstergeyi beklemektedir. Kamu çalışanlarının sıkıntılarını neden görmezden geliyorsunuz? Gelin, kamu çalışanlarımıza 3600 ek göstergeyi verelim ve çalışırken insanca yaşatamadığımız bu insanların hayatlarını bari emeklilik süresinde biraz kolaylaştıralım.

Buna ilişkin yasa teklifimizin bir an önce Genel Kurula getirilerek yasalaşmasını bekliyoruz. Verdiğimiz tüm yasa tekliflerine her partiden destek bekliyoruz. Kendilerinin veremedikleri teklife “evet” demiyorlarsa buyursunlar kendileri teklif versinler, biz onların tekliflerine destek olalım.

Kamubiz.com ÖZEL / ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
42 Yorum