En kötü ve en olumsuz sözleşmeli personel tipi 5393/49 belediye sözleşmelilerinde!

En kötü ve en olumsuz sözleşmeli personel tipi 5393/49 belediye sözleşmelilerinde!
Ak Parti Hükümetinin, teknik personelin her yerel seçim sonrası değiştirildiğini tespit etmiş olup 1 Kasım 2015 genel seçimleri beyannamesinin yerel yönetimler bölümünün 234. Sayfasına “Yerel yönetimlerin asgari hizmet standartlarını belirlenerek, yerel yönetim hizmetlerinin etkinliğini ve sürekliliğini sağlamak üzere personelinin özellikle teknik kadronun her seçim döneminde değişmesini engelleyecek mevzuat çalışması yapılacak.’’ vaadini seçim beyannamesine koymuştur. Özellikle belediye seçimlerinin ardınd

SÖZLEŞMELİ PERSONEL TİPLERİ ARASINDAKİ EN KÖTÜ VE OLUMSUZ ŞARTLAR 5393/49 BELEDİYE SÖZLEŞMELİLERİNDE .... İŞ GÜVENCESİ SORUNSALI...

1-) 657/4b sözleşmeli personel kurum amiri ile değil direk bakanlıklarla her sene başı ocak ayında otomatik(formalite) sözleşme imzalamaktadır. Oysa 5393/49 belediye sözleşmeli personeli başkanlık makamı ve belediye meclisi onay verirse gelecek sene için sözleşmesi devam etmektedir. Kısacası sözleşme yenilemeler; bir bakanlığa bağlı değil kurum amirinin iki dudağı arasındaki inisiyatife bırakılmıştır. Bu durum keyfi uygulamalara yol açmakta ve belediyeler gerekçe göstermeden bile sözleşmeleri yenilememektedir. Bu mağduriyetler Türkiye genelinde o kadar çok yaygınlaşmıştır ki mahkemeler sözleşmeli personelin işe iade davaları ile dolup taşmıştır.

2-) Bakanlıklara bağlı çalışan 657/4b sözleşmeli personelin, devlet memuru kanunundaki memuriyetten çıkartma kriterlerine aykırı davranmadıkça sözleşmesi ocak ayında otomatik yenilenirken, 5393/49 belediye sözleşmeli personelinin sözleşmesinin yenilenmemesi için gerekli olan hiç bir objektif kriter bulunmamaktadır. Sözleşme yenilememe ve fesih etme işlemleri; tamamen keyfi, gerekçesiz ya da objektif olmayan kriterlere göre yapılmaktadır. 

3-) 657/4b sözleşmeli personel seçimlere bağlı kalmaksızın her sene ocak ayında sözleşmesi otomatik olarak yenilenirken 5393/49 belediye sözleşmeli personeli yerel seçim sonrası, başkanlık değişiminde sözleşmeleri yenilenmemektedir. Başkanlık makamı sözleşmeyi yenilemek istese bile belediye meclisindeki oylamada yeterli salt çoğunluk sağlanamazsa (belediye meclis üyeler onay vermezse) sözleşmeler yenilenmemektedir.

4-) Bakanlıklarda görev yapan 657/4b sözleşmeli personel hiç bir mali gerekçeye maruz kalmadan sözleşmesi her ocak ayında otomatik yenilenirken 5393/49 Belediye Sözleşmeli personeli belediye bütçesi yetersiz gösterilerek, ihtiyaç olduğu halde sözleşmesi yenilenmemektedir.

5-) Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nda çalışan 657/4b sözleşmeli personele 4+2 sistemi ile 4 yıl çalıştıktan sonra kadroya geçiş hakkı tanınmıştır. Oysaki 5939/49 belediye sözleşmeli personelinin 2013 yılından bu yana 5 yıldır görev yapmasına rağmen böylebir hakkı bulunmamaktadır. Ne zaman kadroya geçeceği belirsizliğini korumaktadır. Geriye dönük hizmetlerimiz sayılacak şekilde 4+2 sistemine dahil olmayı talep etmekteyiz.4+2 sisteminin; ‘‘Sözleşmeli Personel Çalıştırma Esasları’’nda yapılacak değişiklikle 4+2 sistemine tabi olmayan 5393/49 belediye ve 4b tüm sözleşmeli personeli kapsayıcı şekilde uyarlanması, tüm sözleşmeliler arasındaki eşitlik ve adaleti temin edecektir. Sözleşmeli personeller arasındaki eşitsizliğin giderilmesi hususunda devlet büyüklerimizin gereken ilgi ve hassasiyeti göstereceğini umut ediyoruz.

NOT: Ak Parti Hükümetinin, teknik personelin her yerel seçim sonrası değiştirildiğini tespit etmiş olup 1 Kasım 2015 genel seçimleri beyannamesinin yerel yönetimler bölümünün 234. Sayfasına “Yerel yönetimlerin asgari hizmet standartlarını belirlenerek, yerel yönetim hizmetlerinin etkinliğini ve sürekliliğini sağlamak üzere personelinin özellikle teknik kadronun her seçim döneminde değişmesini engelleyecek mevzuat çalışması yapılacak.’’ vaadini seçim beyannamesine koymuştur. Özellikle belediye seçimlerinin ardından göreve yeni gelen yönetim, mevcut oturmuş sistem içerisindeki teknik sözleşmeli personelin sözleşmesini fesih ediyor ya da yenilemiyor. Bu durum belediyede deneyimli teknik personelin kalmamasına ve yapılan teknik işlerin etkinliğinin ve sürekliliğinin aksamasına yol açmaktadır. Beyannamede yer almasına rağmen,  bu madde henüz hayata geçirilememiştir.

Kamubiz.com ÖZEL

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
3 Yorum