Engelli Yakını Bulunan Memura Gece Nöbeti Görevi Verilir Mi?

Engelli Yakını Bulunan Memura Gece Nöbeti Görevi Verilir Mi?
Kamu kurum ve kuruluşları tarafından yürütülen görevlerin süreklilik arz ettiği ve günün her saatinde yerine getirilmesinin gerektiği durumlarda, o kurumda çalışan memurlara gece vardiyası veya gece nöbeti görevi verilmesi söz konusu olabilmektedir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, günün 24 saatinde devamlılık gösteren hizmetlerde çalışan Devlet memurlarına gece saatlerinde görev yaptırılmasına imkan vermekle birlikte, bazı personele gece vardiyası veya gece nöbeti görevi verilmesini ise yasaklamıştır.

Gece nöbeti veya gece vardiyası görevi verilemeyecek olan memurlar

657 sayılı Kanunda yer alan hükümlere göre;

*Engelli memura, kendisi istemedikçe gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemez.

*Tabip raporuyla gerek görülmesi halinde, hamile memura hamileliğinin 24 üncü haftasından önceki dönem içinde gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilmez.

*Hamile memura, hamileliğinin 24 üncü haftasından itibaren gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilmez.

*Doğum yapan memura, doğum tarihinden itibaren ve çocuğun yaşıyor olup olmadığına bakılmaksızın, 2 yıl süreyle gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilmez.            

Engelli aile ferdi bulunan memurun gece nöbeti veya gece vardiyası görevi 

657 sayılı Kanun, gece nöbeti veya gece vardiyası görevi verilmeyecek memurlar arasında, engelli aile ferdi bulunan memurları saymamıştır.

Öte yandan, 30 Ocak 2010 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2012/2 sayılı ve "Sendikal Gelişmeler Doğrultusunda Alınacak Önlemler" konulu Başbakanlık Genelgesinde; "Kamu çalışanlarının kanunen bakmakla yükümlü olduğu özürlü aile bireyinin bakıma muhtaç olduğunun ilgili mevzuatına göre alınmış geçerli özürlü sağlık kurulu raporu ile belgelendirilmesi kaydıyla bu durumdaki personele; özürlü aile ferdinin günlük bakımı için izin kullanımında gerekli kolaylık sağlanacak ve personel mesai saatleri dışındaki nöbet görevinden ve gece vardiyasından muaf tutulacaktır." denilmiştir.

Bu nedenle, bakmakla yükümlü olduğu engelli aile bireyi bulunan memura, usulüne uygun şekilde alınmış ve geçerli devam eden özürlü sağlık kurulu raporunun bulunması durumunda, söz konusu Genelge hükmüne istinaden gece nöbeti veya gece vardiyası görevi verilmemesi gerekmektedir.

memurunyeri

KAMUBİZ.COM TIKLA TAKİP ET

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.