Geçici görevlendirilen memura ne kadar taksi ücreti ödenmektedir?

Geçici görevlendirilen memura ne kadar taksi ücreti ödenmektedir?
Hangi memurlara geçici görevlendirmelerde taksi ücreti ödenmektedir? Bilindiği üzere devlet memurlarına geçici olarak memuriyet mahalli dışında görevlendirilmesi durumunda geçici görev harcırahı ödemeleri kapsamında, taksi ücreti olarak ödeme yapılmaktadır? Peki yurt içi geçici görevli memurun harcırahında taksi unsuru nasıl etki etmektedir?

MEMURLARDAN BAZILARINA TAKSİ ÜCRETİ ÖDENİYOR Devlet memuru olup da memuriyet mahalli dışında geçici olarak görevlendirilenlerden bazılarının, bu görevleri sırasında yapmış oldukları taksi ücreti harcamaları da kurumları tarafından karşılanabilmektedir.

Memuriyet mahalli dışına geçici görevle gönderilenlerin hangi masraflarının karşılanacağı 6245 sayılı Harcırah Kanununda düzenlenmiştir.  

Geçici görev harcırahı

Görev mahalli dışına, bir görevi yerine getirmek ya da yetiştirilmek veya mesleki bilgilerinin artırmak amacıyla gönderilen memurlara; yol masrafı, yevmiye (gündelik) ve konaklama ücreti gibi unsurlardan oluşan geçici görev harcırahı ödenmektedir.

Geçici olarak memuriyet mahalli dışında görevlendirilenlere, geçici görev harcırahı ödemeleri kapsamında, taksi ücreti olarak yapmış oldukları bazı giderler de ödenebilmektedir.

Geçici görevde yol masrafı

Devlet memurlarının geçici görev nedeniyle yaptıkları yol masraflarının karşılanmasında, her memur için aynı uygulama söz konusu değildir.   

Geçici görevde yol masrafı; (yurt içinde) kullanılan ulaşım aracının bilet ücreti tutarı üzerinden hesaplanmakta ve ayrıca gidiş ve dönüşte hamal, bagaj ve ikametgâh veya görev yeri ile istasyon, iskele veya durak arasındaki nakil vasıtası masrafları da yol masrafına ilave edilmektedir.

Ancak, yol masrafı ödemelerinde, Harcırah Kanununun 33/b maddesi kapsamında olup; teftiş, denetim, inceleme veya soruşturma amacıyla memuriyet mahalli dışında görevlendirilen memurlar hakkında farklı bir uygulamaya gidilmektedir.

Geçici görevde taksi ücreti

Geçici görev yerine gidişte veya dönüşte ikametgâh (veya görev yeri) ile istasyon, iskele veya durak arasındaki taksi ücreti yol masrafı olarak ödenebilmektedir. Ancak, seyahatin uçakla yapılması durumunda, havaalanı ile ikametgahın (veya görev yerinin) aynı şehirde olduğunda bu yerler arasında seyahat edilen taksi ücreti ödenebilirken, farklı şehirlerde olduğunda ise taksi ücreti ödenmemektedir.

Öte yandan, Harcırah Kanununun 33/b maddesi kapsamında olup da kurumlarınca belirlenen görev merkezi, mıntıka merkezi ve grup merkezi dışına teftiş, denetim, inceleme veya soruşturma görevi ile gönderilenlerden, görevlendirildikleri yerlerde görevlerine ilişkin olarak kurumlarınca taşıt sağlanmamış olması durumunda, bu yerlerde yaptıkları yol masrafı; acil ve zorunlu hâllerde taksi ücreti üzerinden, diğer durumlarda ise mutat taşıt ücreti üzerinden ödenmektedir. Bu şekilde ödenen yol masrafının bir günlük tutarı, ilgili personele o gün için ödenen gündelik tutarı kadar olabilmektedir.

2019 YILINDA HARCIRAHIN MİKTARI NE KADAR OLACAK?  

2019 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ekinde, kamu görevlilerinin gündelik (yolluk) miktarı ile arazi üzerinde çalışanlara ödenen tazminatın miktarının 2019 yılında ne kadar olacağı bilgileri de yer aldı.

Kanun Teklifi eki (H) Cetvelinin mevcut haliyle kabul edilmesi durumunda, 2019 yılında gündelik (yolluk) ve arazi tazminatı miktarları 2018 yılındaki tutarlarında olacak ve hiç artmayacak.

2019 yılı için düşünülen “Yurt İçi Gündelik Miktarları” ve “Arazi Üzerinde Çalışanlara Verilecek Tazminatı Miktarı” ile bu unsurların 2018 yılındaki tutarları şöyle:

YURT İÇİ GÜNDELİK MİKTARLARI

Unvanlar/Ek Göstergeler

Gündelik   Miktarları (TL)

2018

2019

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı ve Cumhurbaşkanı yardımcıları

67,40

67,40

Anayasa Mahkemesi Başkanı, Genelkurmay Başkanı, bakanlar, milletvekilleri, kuvvet komutanları, Jandarma Genel Komutanı, Sahil Güvenlik Komutanı, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Sekreteri, orgeneraller, oramiraller, Yargıtay, Danıştay, Uyuşmazlık Mahkemesi ve Sayıştay başkanları, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Danıştay Başsavcısı, Diyanet İşleri ve Yükseköğretim Kurulu başkanları

61,50

61,50

Memur ve Hizmetlilerden; 

a)Ek göstergesi 8000 ve daha yüksek olan kadrolarda bulunanlar

51,60

51,60

b)Ek göstergesi 5800(dahil)-8000 (hariç) olan kadrolarda bulunanlar

48,15

48,15

c)Ek göstergesi 3000(dahil)-5800(hariç) olan kadrolarda bulunanlar

45,20

45,20

d)Aylık/kadro derecesi 1-4 olanlar

39,85

39,85

e)Aylık/kadro derecesi 5-15 olanlar

38,75

38,75

Not:

-Ülke düzeyinde (1,3), bölge düzeyinde (1,1) ve il düzeyinde (0,9) teftiş denetim veya inceleme yapan denetim elemanlarının gündelikleri, "51,60 TL" esas alınarak hesaplanacak.

-6245 sayılı Harcırah Kanununun 33 üncü maddesinin (b) fıkrasına göre yatacak yer temini için ödenecek ücretlerin hesabında gündeliklerinin %50 artırımlı miktarı, (d) fıkrasına göre yapılacak ödemelerde ise görevlendirmenin ilk 10 günü için gündeliklerinin %50 artırımlı miktarı, takip eden 80 günü için gündeliklerinin %50’si, müteakip 90 günü için ise müstahak oldukları gündeliklerinin %40'ı esas alınacak.

ARAZİ ÜZERİNDE ÇALIŞANLARA VERİLECEK TAZMİNATIN MİKTARI

Arazi Üzerinde Çalışan Personel

Tazminat   Miktarları (TL)

           2018 

             2019 

Harcırah Kanununun 50 nci maddesinin 1, 2, 3, 4 ve 5 inci bentlerinde yer alan personelden;

a) Kadro derecesi 1-4 olanlar

15,80

15,80

b) Kadro derecesi 5-15 olanlar

15,25

15,25

Not: Arazi tazminatından yararlananlardan;

-Memuriyet mahalli dışındaki çalışma alanlarında hizmet görenler ile 24/2/1984 tarihli ve 2981 sayılı Kanun uygulamasında  çalışan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü personeline yukarıda yazılı miktarların yarısı ek olarak ödenecek.

-Bu çalışmaları dolayısıyla arazide, şantiyede veya gemilerde geceleyenlere bu suretle bulunacak miktarın yarısı ek olarak ayrıca ödenecek.

memurunyeri.com

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.