Görevinden Ayrılan Memur Ne Kadar Tazminat Alıyor?

Görevinden Ayrılan Memur Ne Kadar Tazminat Alıyor?
Kurumlarıyla ilişiklerinin kesilmesi sonucunu doğuracak şekilde görevlerinden ayrılan kamu görevlilerine bazı hallerde ayrılma tazminatı ödeniyor. Emeklilik tazminatı olarak da bilinen bu tazminat, kamu görevlilerinden; emekliye ayrılanlara, toptan ödeme yapılanlara, sözleşmesi feshedilenlere, görevine son verilenlere veya görev süresini dolduranlara ödeniyor. Kapsamdaki personelin görevden ayrılmadan ölmesi durumunda ise bu tazminat kanuni mirasçılarına ödeniyor.

Tazminatın miktarı, kapsamdaki kamu çalışanlarının hepsi için aynı olup, belli bir gösterge rakamının aylık katsayısı ile çarpımı suretiyle hesaplanıyor.

Tazminat kapsamında olan kamu görevlileri

Devlet Memurları Kanunu, Hâkimler ve Savcılar Kanunu, Yükseköğretim Personel Kanunu, Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, Uzman Erbaş Kanunu, Uzman Jandarma Kanunu ve 399 sayılı KHK'ya tabi olan kamu görevlileri ile kamuda işçi olarak görev yapanlardan;

-Emekliye ayrılanlara (kendi isteğiyle veya re’sen emekliye ayrılanlara),
-Kendilerine toptan ödeme yapılarak kurumlarıyla ilişikleri kesilenlere,
-Emeklilik sonrası yeniden kamu görevine başlayıp da görevine son verilenlere (ceza ile göreve son verme hali hariç),
-Sözleşmeli subay, sözleşmeli astsubay, uzman erbaş ve sözleşmeli erbaş ve er olup da kendi kusuru olmaksızın sözleşmesi feshedilenlere veya hizmet süresi sona erenlere,
-Terhis olan yedek subaylara
bu tazminat ödenmektedir.

Tazminatın miktarı

Ayrılma tazminatı almaya hak kazanan kamu çalışanlarına (ölenlerin kanuni mirasçılarına) yapılan ödemenin miktarı, her kamu çalışanı için (ilgili olunan dönemde) aynıdır.

Ödenecek tazminatın miktarı; “13.558 gösterge” rakamının görevden ayrılma/ilişik kesme tarihinde geçerli olan aylık katsayısı ile çarpımı suretiyle hesaplanmakta ve bulunan tutardan sadece binde 759 oranında damga vergisi kesilmektedir.

2019 yılının ikinci yarısında geçerli olan aylık katsayısına göre, 1 Temmuz 2019 – 31 Aralık 2019 döneminde görevden ayrılan / ayrılacak olan kamu çalışanlarına (görevden ayrılmadan ölenlerin ise yakınlarına) bir defaya mahsus olmak üzere net “1.863 TL” tazminat ödenir.
memurunyeri

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.