Hangi derece ve kademedeki memur Hususi Damgalı Pasaport (yeşil pasaport) alabiliyor?

Hangi derece ve kademedeki memur Hususi Damgalı Pasaport (yeşil pasaport) alabiliyor?
657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre, hangi kademe ve derecedeki kamu çalışanlarına Hususi Damgalı Pasaport (yeşil pasaport) hakkı verilmektedir? Yeşil pasaport alacak memurun hangi derecesine bakılmaktadır? 5682 sayılı Pasaport Kanununa göre; yeşil pasaport talebinde bulunan memurun, kazanılmış hak aylık derecesine mi yoksa emekli keseneğine esas derecesine mi dikkat edilmektedir?

Devlet memurları için üç (bazıları için iki) farklı dereceden söz edilir ve her zaman aynı seviyede bulunmayan bu derecelerin memura etkileri de farklıdır.

MEMURUN HANGİ DERECESİ YEŞİL PASAPORT ALMASINI ETKİLİYOR?

Memurların; kadro derecesi, emekli keseneğine esas derecesi (1 Ekim 2008 tarihinden önce Emekli Sandığına tabi bir göreve atanmış olanlar için) ve kazanılmış hak aylık derecesi vardır. Memurun bu dereceleri aynı seviyede olabileceği gibi farklı seviyelerde de olabilmektedir.
 
Devlet memurları hakkında geçerli olan uygulamaların birçoğunda esas alınan “derece”, yeşil pasaport (hususi damgalı pasaport) almak isteyen memur için de önem taşımaktadır.

5682 sayılı Pasaport Kanununa göre, Devlet memurlarından bazıları Hususi Damgalı Pasaport (yeşil pasaport) alabilmekte ve bu pasaporta sahip kişilerden bazı ülkelerin vize istemiyor olması da yeşil pasaportu memurlar için cazip kılmaktadır.

Yeşil pasaport alabilecek olan memurlar

5682 sayılı Pasaport Kanunu; birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan veya bu kadrolar karşılık gösterilmek veya T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalıştırılan Devlet memurları ile diğer kamu görevlilerine Hususi Damgalı Pasaport (yeşil pasaport) verilebileceği düzenlenmiştir.

Buna göre;

**Bulunduğu unvanda kadro derecesi 1, 2 veya 3 olan Devlet memurları yeşil pasaport alabilir.

**1, 2 veya 3 üncü dereceli bir kadro karşılık gösterilmek veya emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle sözleşmeli çalışan Devlet memurları yeşil pasaport alabilir.

Yeşil pasaport talebinde bakılan derece

Devlet memurunun “kadro derecesi”, “kazanılmış hak aylık derecesi” ve “emekli keseneğine esas derecesi” farklı seviyelerde olabilmektedir.

Yeşil pasaport verilirken de, memurun “kadro derecesine” bakılmakta olup, memurun kazanılmış hak aylık derecesine ve emekli keseneğine esas derecesine ise bakılmamaktadır.

Bu nedenle, görev yapmakta oldukları unvanla için ilk dört dereceli kadro ihdas edilmediği için kadro derecesi bakımından ilk 3 dereceye yükselemeyen memurlar, (diğer dereceleri ilk üç derecede olsa bile) yeşil pasaport alamamaktadırlar. Bu memurlar, ancak ilk üç derece kadrolu başka bir unvana atanırlarsa yeşil pasaport alma hakkına kavuşabilmektedirler.

Öte yandan, sözleşmeli olarak görev yapan Devlet memurları bakımından ise, görev yaptıkları pozisyona karşılık gösterilen kadro derecesinin ilk 3 derecede olması gerekmektedir.

memurunyeri

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.