Hangi memur ne kadar sendika izni kullanabiliyor?

Hangi memur ne kadar sendika izni kullanabiliyor?
4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanununa göre memurlar sendika izin günlerini nasıl kullanılır? 1 gün ve 4 saat şeklinde verilen izinler nasıl uygulanır? Sendika yöneticisi olan kamu görevlilerine ne kadar sendika izni veriliyor? 4688 sayılı kanun bu konu hakkında ne diyor? İşte detaylar..

SENDİKA İZNİNİ HANGİ MEMUR NE KADAR KULLANABİLİYOR? Sendikalarda görevli olup aynı zamanda memuriyet görevlerine de devam eden kamu görevlileri,  4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu hükümleri çerçevesinde belli sürelerle sendika izni kullanabiliyorlar. Kamu görevlilerinden hangilerinin ne kadar süre ile sendika izni kullanabileceği, 4688 sayılı Kanunda belirlenmiştir.

Sendika izni kullanma hakkı, sendikaların yönetim kurulu üyeleri ile sendikaların il, ilçe ve işyeri temsilcilerine günlük/saatlik izin kullanma şeklinde tanınmıştır.

Sendika izni kullanabilen kamu görevlileri

Kanundaki belirlemelere göre;

**Sendika veya konfederasyonu ilk genel kurula kadar sevk ve idare edecek yönetim kurulu üyeleri ile genel kurulda yönetim kuruluna seçilenler ve sendika şube yönetim kurulu üyeleri, talep ederlerse bu görevleri süresince aylıksız izinli sayılırlar. Bu kamu görevlilerinin aylıksız izin talep etmeyerek kurumlarındaki görevlerine devam etmeleri durumunda ise (ilgili sendika için aranan üye şartını taşımaları halinde) haftada 1 gün süreyle,

**İldeki üye sayısı 100 ve daha fazla olan sendikaların il temsilcileri ile ilçede üye sayısı 50 ve daha fazla olan sendikaların ilçe temsilcileri, haftada 4 saat süreyle,

**İşyerinde kamu görevlilerini en çok üye kaydetmiş sendikanın iş yeri temsilciliğine seçilenler (temsilci sayısı işyerindeki kamu görevlisi sayısına göre değişiyor), haftada 4 saat süreyle

sendika izni kullanabilirler.

Kamu görevlilerinin sendika iznini kullanma zamanı

Sendikaların yönetim kurulu üyeleri ile sendikaların il, ilçe ve işyeri temsilcilerine tanınmış olan günlük/saatlik izin kullanma hakkının, ilgili kamu görevlisi tarafından haftanın hangi gününde veya günün hangi saatlerinde kullanılacağı hususu açıkça belirlenmemiştir.

Öte yandan, kamu hizmetlerinin görülmesinde gecikmeye veya aksamaya neden olunmaması bakımından, ilgili kamu görevlisinin sendika izini kullanabileceği zaman konusunda kurumların belirlenme yapması da mümkün olmakla birlikte, bu yönde yapılacak belirlemelerin sendikal faaliyetlerin kısıtlanması sonucunu da doğurmaması gerekecektir.

Bu çerçevede;

**Sendika veya konfederasyon yönetim kurulu üyeleri ile sendika şube yönetim kurulu üyeleri (aylıksız izin kullanmıyor olanlar), kendilerine tanınan haftada 1 gün izin kullanma hakkını, hafta içi herhangi bir günde kullanabiliyorlar.

**Sendikaların il, ilçe ve işyeri temsilcileri, kendilerine tanınan haftada 4 saat izin kullanma hakkını, hafta içi herhangi bir günde 4 saat izin şeklinde veya hafta içi farklı günlerde toplam 4 saat izin şeklinde kullanabiliyorlar.

memurunyeri

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum