Hazırlık sınıfı okumanın Devlet memuruna faydası nedir?

Hazırlık sınıfı okumanın Devlet memuruna faydası nedir?
Hazırlık sınıfı okumak Devlet memurlarının özlük haklarını nasıl etkiler? Memurların ortaokul, lise ve yükseköğrenimde hazırlık sınıfı okumasının özlük haklarına ve ilave kademe ilerlemesi almasına etkisi nasıl?

Memuriyete girmeden önce ya da memuriyette iken bitirilen okulların öğrenim süresinin, aynı seviyede olan okulların normal öğrenim süresinden fazla olması durumunda, ilgili memur bazı hallerde ilave kademe ilerlemesinden yararlanabilmektedir.

MEMURUN OKUDUĞU HAZIRLIK SINIFI MEMURİYETİNİ NASIL ETKİLİYOR?

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, memuriyete hangi derece ve kademe ile başlanacağını eğitim durumu itibariyle belirlemiş ve bu seviyelere kademe (veya derece) ilave edilebilecek halleri de düzenlemiştir. Memurun ilave kademe alabileceği haller arasında, okunan bazı hazırlık sınıfları da yer almıştır.
 
Okunan hazırlık sınıfının memura etkisi

Devlet Memurları Kanununun 36/A-6-b maddesi, ortaokul ve dengi okullar ile lise ve dengi okulların normal öğrenim süresinden fazla olması durumunda, bu okullardan mezun memurlara fazla olan öğrenin süresinin başarılı her yılı için bir kademe ilerlemesi verileceğini hükme bağlanmıştır. Ayrıca, öğrenim süresi fazla olan okulun teknik öğretim veren bir okul olması durumunda, bu okuldan mezun olanlar meslekleriyle ilgili bir göreve (teknik hizmetlerde) girdiklerinde, haklarında ilave 1 kademe alırlar.

Ortaokul veya dengi okullarda hazırlık sınıfı okumanın memura etkisi

Ortaokul veya dengi okullarda normal öğrenim süresi 4 yıldır (ilköğretim 8 yıl). Bu okulların hazırlık sınıfı varsa, eğitim süresi 4 yıllık normal öğrenim süresini aşacaktır. Bu tür bir okuldan mezun olan memur, emsallerinden 1 yıl daha fazla öğrenim görmüş olduğundan, hakkında ilave 1 kademe ilerlemesi uygulanması gerekecektir.

Öte yandan, normal öğrenim süresinden fazla eğitim veren ortaokul dengi okulun teknik eğitim verilen bir ortaokul olması ve bu okuldan mezun olanların teknik hizmetler sınıfında bir görev almaları durumunda, bu memurlara; fazladan gördükleri öğrenim süresinden dolayı 1 kademe ve teknik hizmetler sınıfında görev almalarından dolayı da 1 kademe olmak üzere toplam 2 kademe ilerlemesi verilir.

Lise veya dengi okullarda hazırlık sınıfı okumanın memura etkisi

Lise veya dengi okullarda öğrenim süresi 4 yıldır. Bu okulların hazırlık sınıfı varsa, eğitim süresi 4 yıllık normal öğrenim süresini aşacaktır. Bu tür bir okuldan mezun olan memur, emsallerinden 1 yıl daha fazla öğrenim görmüş olduğundan, hakkında ilave 1 kademe ilerlemesi uygulanması gerekecektir.

Ancak, lise eğitim süresi 2005-2006 eğitim-öğretim yılından itibaren 4 yıla çıkarılmış olduğundan, o dönemden önce öğrenim süresi 4 yıl olan liselerden mezun olanlar, normal lise öğrenimine göre 1 yıl fazla gördükleri eğitimden dolayı ilave 1 kademe alabiliyorlar.

Ayrıca, lise düzeyinde teknik eğitim veren ve eğitim süresi normal öğrenim süresinden fazla olan okulları bitirenlerden teknik hizmetler sınıfında görev alanlara, fazladan görülen öğrenim süresi nedeniyle verilecek kademe ilerlemesinin yanı sıra ilave bir kademe daha verilir.

Öte yandan, normal öğrenim süresinden fazla eğitim veren lise dengi okulun teknik eğitim verilen bir lise olması ve bu okuldan mezun olanların teknik hizmetler sınıfında bir görev almaları durumunda, bu memurlara; fazladan gördükleri öğrenim süresinden dolayı 1 kademe ve teknik hizmetler sınıfında görev almalarından dolayı da 1 kademe olmak üzere toplam 2 kademe ilerlemesi verilir.

Ortaokul ve dengi okul düzeyinde fazladan öğrenim gördüğü süreden dolayı ilave kademe ilerlemesi almış olanlar, lise ve dengi okul düzeyinde de fazladan öğrenim görmeleri durumunda bu öğrenim sürelerinden dolayı da ilave kademe alabilecektir.

Yükseköğrenimde hazırlık sınıfı okumanın memura etkisi

Devlet Memurları Kanunu, öğrenim süresi normal öğrenim süresinden fazla olan ortaokul ve dengi okullar ile lise ve dengi okullarda fazladan eğitim görülen süreler için ilgili memurlara ilave kademe ilerlemesi verilmesine hükmederken, yükseköğrenim kurumlarındaki öğrenim süresinin normal öğrenim süresinden fazla olduğu durumlarda fazladan öğrenim görülen sürelerinden dolayı ilgili memurlara ilave kademe verilmesi yoluna gitmemiştir.

Bu nedenle, önlisans ve/veya lisans düzeyinde eğitim veren yükseköğrenim kurumlarının öğrenim süresinin normal öğrenim süresinden fazla olduğu durumlarda (hazırlık sınıfı bulunan okullarda), bu okullarda fazladan görülen eğitimden dolayı ilgili memurlara ilave kademe ilerlemesi verilmesi mümkün olamamaktadır.

memurunyeri

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.